Tūkstančiai protestavo prieš smurtą moterų atžvilgiu

Tūkstančiai protestavo prieš smurtą moterų atžvilgiu

Šeštadienį tūkstančiai žmonių įvairiose pasaulio šalyse dalyvavo Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dienos renginiuose.

Paryžiuje šimtai žmonių išėjo į gatves po Prancūzijos prezidento Emanuelio Makrono (Emmanuel Macron) raginimo atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris ir seksualinį priekabiavimą šalyje. Jis teigė, jog 2016 metais Prancūzijoje sugyventiniai ar buvusieji vyrai nužudė 123 moteris.

Makronas pareiškė, kad planuoja sugriežtinti įstatymą prieš smurtininkus, paskatinti moteris imtis veiksmų bei plačiau informuoti šia tema – pradedant nuo pat vaikų darželio. Jis sakė, kad tikisi panaikinti gėdą, kurią jaučia smurto aukos ir pakeisti moteris diskriminuojančią Prancūzijos kultūrą.

„Dare Feminism” grupė pareiškė , kad Makrono pasiūlymai yra teigiami, bet jiems įgyvendinti reikės tinkamo finansavimo.

Aplink pasaulį

Protestai vyko įvairiose šalyse, pradedant Brazilija ir baigiant Mozambiku bei Turkija.

Romojo triukšmingoje procesijoje dalyvavo darbuotojai iš globos namų, kuriuose moterys gali išvengti savo vyrų ar vaikinų smurto.

Protesto dalyviai reikalavo, kad Italijos politikai sutelktų dėmesį problemai ir skirtų daugiau lėšų prieglaudoms ir kitoms moterims padedančioms įstaigoms.

Policija Turkijoje bandė uždrausti šimto moterų protestą. Dalyvėms buvo pasakyta, kad jų maršas yra neteisėtas. Tačiau, po derybų su pareigūnais, buvo leistas taikus susirinkimas prie Stambulo pagrindinės pėsčiųjų alėjos.

„Pirma, vyriausybė turi sustabdyti savo teisiniais aktais palaikomą moteris diskriminuojančią politiką. Nes moterys visada prieštaraus tam,” – pasakė protestuotoja Fatos Okal (Fatos Ocal).

Demonstrantai kritikavo Turkijos vyriausybės lyčių politiką ir skandavo “Mes netylėsime” ir “Mes nebijome”.

„Jie neleidžia protestuoti. Jie negali šito pakęsti. Jie nenori kad mes, moterys, būtume laisvos. Bet mes pasiliksime gatvėse tol, kol galime,” - sakė protesto dalyvė Aisegul Doker (Aysegul Doker).

Grupė “FemicideMap” pranešė, kad Turkijoje per pastaruosius septynerius metus. buvo nužudyta 1915 moterų. Pasak ataskaitos, 995 šių atvejų įtariamieji - buvo aukų vyrai ar vaikinai.

Įsišaknijusi problema

Pasak Jungtinių Tautų, smurtas prieš moteris ir mergaites „yra vienas iš labiausiai paplitusių, nepaliaujamų ir nusiaubiančių žmogaus teises pažeidimų šiuolaikiniame pasaulyje‟.

87 šalių 2005 -2016 duomenys atskleidė, kad 19 proc. moterų tarp 15 ir 49 metų prisipažino patyrusios fizinį ar lytinį smurtą nuo savo intymių partnerių.

Kitais duomenimis, Lietuvoje ir visame pasaulyje psichologinį, fizinį arba seksualinį smurtą patiria kas trečia moteris. Smurtaujančių partnerių nužudytų moterų skaičius Lietuvoje yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje. 2016 m. Lietuvoje užfiksuota daugiau nei 66 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder