Tyrimas: kas yra normalus kolega – profesionalas ar draugas?

Tyrimas: kas yra normalus kolega – profesionalas ar draugas?

Darbuotojai Lietuvoje iš kolegų tikisi pagalbos tobulėjant profesinėje srityje, o estai viliasi darbe susirasti draugų. Tai atskleidė Vilniuje, Rygoje ir Taline atliktas tyrimas apie normalų darbą. Be kitų klausimų, tyrimo rengėjai taip pat siekė nustatyti, kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti normalus kolega.

 „Komandinis darbas ir santykiai tarp kolegų yra vieni svarbiausių aspektų, lemiančių žmonių savijautą darbovietėje.

Tačiau tai ne vienintelės priežastys, dėl kurių vadovai turėtų rūpintis komandiškumu – efektyvus bendras darbas užtikrina geresnius verslo rezultatus“, – tyrimo priežastis komentuoja draudimo bendrovės „If“ Žmogiškųjų išteklių departamento vadovė Jurgita Banytė.

Tyrimo dalyviai visose trijose Baltijos šalyse sutiko, kad normalus kolega privalo būti ir pagarbus, ir kompetentingas – šias savybes paminėjo daugiau nei 60 proc. apklaustųjų. Latvijoje tyrimo dalyviai mano, kad kompetencija yra svarbesnė nei pagarbumas, o Lietuvoje ir Estijoje pagarbos kriterijus yra aiškiai pirmoje vietoje.

Lietuviai iš normalių kolegų tikisi, kad jie dalysis žiniomis, nebijos prisiimti atsakomybės ir bus pasirengę padėti. Draugiškumas, humoro jausmas ir gera nuotaika – tai bruožai, kurie vertinami Estijoje (apie 50 proc.), tačiau jie mažiau svarbūs Lietuvoje (20–30 proc.).

Latviai mano, kad normalus kolega turėtų pasižymėti šių savybių deriniu: kompetentingas profesionalas, pasirengęs dalytis savo žiniomis, bet kada galintis darbo vietoje papokštauti ir lengvai megzti draugystes.

„Skirtumas tarp trijų šalių yra akivaizdus ir Latvija atsiduria per viduriuką. Tokie tyrimo rezultatai ne tik gali atspindėti dabartinę darbo kultūrą trijose šalyse, bet ir parodo tam tikrus kultūrinius visuomenių skirtumus“, – pabrėžia apklausą atlikusio KOG tyrimų instituto ekspertė Agnė Ambrazevičienė.

Tyrimo dalyviai Latvijoje viliasi, kad jų normalūs kolegos sugebės išklausyti kitų nuomonę (43 proc.). Šis kriterijus taip pat svarbus trečdaliui darbuotojų Lietuvoje bei Estijoje.

Estams svarbu, kad normalus kolega būtų sąžiningas – šią savybę pažymėjo 41 proc. apklaustųjų.

Sąžiningumas yra vienas labiausiai šalis išskyrusių kriterijų: Lietuvoje jis svarbus tik 17 proc., o Latvijoje – vos 12 proc. apklaustųjų.

Tačiau 24 proc. Lietuvos tyrimo dalyvių vertina kolegų teisingumą, kuris nelabai rūpi estams (6 proc.), o Latvijoje teisingumo iš bendradarbių tikisi 16 proc. respondentų.

Latviai labiau tikisi emocinio palaikymo iš kolegų (14 proc.) nei lietuviai ar estai (po 8 proc.). Visų trijų šalių atstovai sutinka, kad normalus kolega neturėtų būti konkurentas darbe – tik 1–3 proc. nurodė šią savybę kaip teigiamą.

Draudimo bendrovė „If“ Baltijos šalių gyventojų apklausą atliko, siekdama išsiaiškinti, kokias sąlygas dirbantys asmenys laiko normaliomis.

Visuomenės nuomonės tyrime dalyvavo 1 505 dirbantys žmonės nuo 18 iki 60 metų, gyvenantys Vilniuje, Rygoje ir Taline.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder