Reguliarus mėgavimasis baltojo vyno taure yra labai žalingas dantims, BBC informavo Vokietijos mokslininkai.
"Mitybos tyrimų" mokslininkų atliktas tyrimas nustatė, kad baltajame vyne esančios rūgštys negailestingai naikina dantų emalį daug labiau nei
esančios raudonajame vyne.
Mokslininkai teigia, kad matuojant žalą dantims svarbiausia ne jo spalva, kilmė ar išlaikymas, o jo pH ir sąlyčio su dantimis trukmė.
Jei geriant baltąjį vyną kartu mėgaujamasi ir sūriu, žalingas rūgščių efektas sumažinamas, nes sūryje gausu kalcio, teigia Vokietijos mokslininkai.
Net jei žmonės išgėrę vyno kruopščiai išsivalo dantis, per metų metus baltajame vyne esančios rūgštys naikina dantų emalį, teigia mokslininkė Brita Vileršauzen (Brita Willershausen). Mokslininkai pabrėžia, kad intensyvus brūžinimas dantų šepetėliu situaciją gali dar pabloginti.
Tyrimo metu nustatyta, kad jei kartu su vynu žmonės valgo ir braškes, neigiamas vyno poveikis dantims dvigubai sustiprėja.
Vokietijos mokslininkams pritaria ir Didžiosios Britanijos stomatologų asociacija.
"Rūgščių gėrimų ir valgių neigiamas poveikis dantų emaliui jau seniai įrodytas. Neseniai paaiškėjo, kad baltasis vynas dantims žalingesnis nei raudonasis", - teigia Didžiosios Britanijos profesorius Demjanas Volmslis (Damien Walmsley).
Eltos inf.
Rašyti komentarą