Dailios linijos rūpi ir vyrams

Dailios linijos rūpi ir vyrams

"Dietos nepakanka. Tiesiog tenka užmiršti vieną pagrindinių gyvenimo malonumų - sočiai prisikirsti. Ir tai turi tapti gyvenimo būdu. Tai yra sunki vidinė kova. Arba tu ją laimi, arba prakiši", - atvirauja valios pastangomis prieš keletą metų net 70 kilogramų atsikratęs ir vis dar stulbinamais rezultatais besidžiaugiantis buvęs klaipėdietis, o dabar Vilniuje dirbantis Rolandas Masiulis.

Jau tapo įprasta, kad atėjus pavasariui viena pagrindinių temų tampa svorio reguliavimas. Iš lūpų į lūpas perduodamos "stebuklingos" dietos, suaktyvėja neva svorio padedančių atsikratyti piliulių reklama. Ir tai toli gražu nėra vien moterų reikalas.

Visgi daugelis, nors kartą išbandžiusiųjų kurią nors dietą, vienbalsiai tvirtina - jos veiksmingos tik tol, kol jos laikaisi, o sugrįžus prie senų maitinimosi įpročių, deja, svoris grįžta,ir dažniausiai - su kaupu.

Todėl į žmones, kuriems pavyksta ne tik atsikratyti svorio, bet ir jį išlaikyti, aplinkiniai žiūri įtariai, dažnai net su užuojauta.

Mėsos negali net užuosti

"Ko tik neprisiklausiau per tuos keletą metų. Daugelis tų, kurie mane pamatė po ilgos pertraukos, kalbėjo tik viena - susirgo nepagydoma liga. Kiti svarstė, kad aš susimažinau skrandį..." - šypsosi R. Masiulis, daugeliui pažįstamas kaip vienas iš televizijos realybės šuo "Baras" dalyvių.

Dabar sostinėje gyvenantis kūrybos namų "Elitaz" techninis prodiuseris tikina, kad atsikratyti net 70 kilogramų jam pavyko tik valios pastangų dėka. Ne ką mažiau jos reikia ir tam, kad kilogramai nesugrįžtų.

"Tikrai nesakysiu, kiek svėriau tuomet, kai viduje įvyko esminis lūžis, privertęs susirūpinti savo sveikata. Tuomet man buvo 25 metai, o lipdamas į ketvirtą aukštą net du kartus turėdavau sustoti pailsėti. Atsirado širdies permušimai. Kreipiausi į medikus ir iš jų žvilgsnių supratau, kad kito pasirinkimo neturiu", - maždaug ketverių metų istoriją prisimena R. Masiulis.

Nuo mažų dienų antsvorį turėjęs ir ne kartą paauglystėje bandęs jo atsikratyti vaikinas turėjo karčią patirtį, kaip po varginančių pastangų nukritę kilogramai vėl atauga. Todėl šį sykį jis kreipėsi pagalbos į dietologus.

"Pasakysiu atvirai - pirmas pusmetis buvo tragedija. Praeiti pro šaldytuvą ir jo neatidaryti atrodė neįmanoma misija. Juolab kad iš pradžių svoris visai nekrito, nes organizmas kovojo ir priešinosi - pajutęs badą stengėsi kaip tik prisikaupti atsargų. Dėl to dažnas ir palūžta pirmą mėnesį. Kadangi negalėjau sau leisti pasiduoti, klausiau dietologų patarimų ir svoris pamažu ėmė kristi.

Dabar sunkiai prisimenu, kaip atrodė mano dieta - tiesiog reikėjo valgyti dažnai ir po truputėlį bei derinti maisto produktus. Pavyzdžiui, aš nuo to laiko visiškai atsisakiau mėsos ir net negaliu į ją pažiūrėti. Draugai iš manęs juokiasi, kai eidamas parduotuvėje pro mėsos skyrių užsiimu nosį. O maistą derinu iki šiol. Jei valgau žuvį, tai tik žuvį ir nieko daugiau", - pagrindinius savo mitybos principus vardijo R. Masiulis.

Kitas svarbus principas, kurį jis suprato per tuos kelerius metus - geriau valgyti mažai ir brangiai, negu daug ir pigaus maisto.

Atsisakė automobilio

Ne ką mažiau svarbu norint pakoreguoti kūno formą, pasak R. Masiulio - kita įdomi veikla, kuri padeda užmiršti maistą. Šiuo metu televizijos projekte "Lietuvos balsas" dirbantis vaikinas tikina darbo turintis tiek, kad kartais tik vakare atsigulęs į lovą prisimenantis, jog visą dieną nieko nevalgė.

"Bet nepagalvokite, kad aš iš viso mečiau valgyti. Ką valgiau šiandien? Pusryčiams - nieko, nes ryte niekada nevalgau. O pietus valgau net du kartus. Iš pradžių suvalgau sriubos, o antrą patiekalą valgau tik po kelių valandų. Šiandien pietums valgiau žirnių sriubos, o po to - salotų. Kadangi mėsos nebevalgau, antram patiekalui paprastai renkuosi salotas, košę ar daržovių apkepą. O vakare leidžiu sau ir pasmaguriauti. Pavyzdžiui, vakar suvalgiau šokolado ir riešutų saujelę - tokia ir buvo vakarienė", - pasakojo R. Masiulis ir pripažino, kad laikantis tokių mitybos principų valgymas jau seniai nebėra vienas iš malonumų.

Tačiau esą ši kaina tikrai verta tos būsenos, kaip jis dabar jaučiasi. Nekalbant apie vaizdą veidrodyje, pasak R. Masiulio, visiškai susitvarkė sveikata.

"Atradau kitų malonumų gyvenime - dabar galiu laisvai judėti, važinėti dviračiu. Aš net automobilio specialiai atsisakiau, kad kuo daugiau vaikščiočiau, nes dabar tai taip lengva ir malonu. Žinoma, neslėpsiu, labai malonu girdėti parduotuvėje, kai pardavėjos sako, esą pasiėmiau matuotis per didelį drabužį, juk anksčiau tik ir girdėdavau: "Žinote, jūsų dydžio mūsų parduotuvėje nėra..." - su šypsena sako jaunas vyras.

Pagal sąrašą

Svorio reguliavimas prieš šešerius metus buvo užvaldęs ir Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską. Nors jis dabar nebesilaiko tokių griežtų mitybos principų, kurie tuomet per pusmetį padėjo numesti per 20 kilogramų, tačiau tikina visuomet kontroliuojantis, ką deda į burną.

"Dabar aš didesnį malonumą jaučiu ne dėl to, ką suvalgiau, o dėl to, kad kuriam nors patiekalui pavyko atsispirti", - šypsosi V. Grubliauskas.

Meras taip pat tikina, kad susirūpinti savo svoriu prieš šešetą metų paskatino rūpestis dėl sveikatos. Vienoje iš sostinės klinikų jis pasidaręs maisto netoleravimo testą sužinojo, kokių produktų reikėtų vengti.

"Žinoma, sąrašas, ką galima valgyti, buvo kur kas trumpesnis nei tas, ko negalima. Iš mėsos produktų retsykiais buvo leidžiama suvalgyti avienos ir antienos, iš žuvies produktų - tik eršketą ir lašišą, jokių miltinių produktų, pieno ar jo gaminių. Daugiausia iš leidžiamų produktų - kruopos ir daržovės", - prisimena V. Grubliauskas.

Kai kurių nurodymų meras laikosi iki šiol - jau seniai pamiršo kiaulienos skonį, stengiasi nevartoti pieno produktų, visiškai nevalgo miltinių patiekalų.

"Pastaruoju metu kažkodėl vis dažniau organizmas paprašo varškės, tai labai jo ir neskriaudžiu. Svorio reguliavimo procesas nėra toks sudėtingas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, bet valios pastangų tikrai reikia. Tačiau pradėjus sveikai maitintis neįtikėtinai pasikeičia ir gyvenimo kokybė - tampi kur kas energingesnis", - tikino V. Grubliauskas.


Susiviliojo žaliavalgyste

Be kita ko, meras atviravo prieš kurį laiką prisijungęs prie žmonos Ingos susidomėjimo žaliavalgyste, kai daugiausia stengiamasi valgyti termiškai neapdorotų produktų.

"Stebėtina, tačiau tikrai pakanka ryte išgerti vaisių ir daržovių kokteilį ir visą dieną gali pakakti energijos. Tačiau yra ir daug nepatogumų - atsikėlęs ryte turi lupti vaisius ir dar užkurti tą "velnio mašiną", kuri prikelia visus namiškius... Sutinku, kad parduotuvėse įsigytų daržovių žalia spalva gerokai pablukusi ir kad jose daug chemijos, tačiau tai vis tiek geriau nei parduotuvėje pirkta, kad ir gražiai įpakuota, mėsa", - kalbėjo V. Grubliauskas, tačiau patikino, kad vien žaliavalgiu jis tikrai netapo.

Meras neatskleidė, kiek kilogramų sugrįžo po to, kai nustojo itin griežtai riboti maisto produktus, kurie jo organizmui nerekomenduojami, tačiau užsiminė, kad šiuo metu norėtų kur nors palikti bent 6-7 kilogramus.

Krenta ne ten, kur norisi

"Supratau tiek, kad vienkartinėmis akcijomis nieko nepasieksi. Jei dar nesi pribrendęs pakeisti savo gyvenimo įpročių iš esmės ir visam laikui, turi suvokti, kad efektas bus tik trumpalaikis", - samprotauja prieš porą metų viename lieknėjimo projekte dalyvavęs klaipėdietis Edgaras.

Tuomet, laikantis griežto mitybos plano ir sportuojant, per 3 mėnesius jam pavyko atsikratyti 10 kilogramų. Tačiau pasibaigus projektui ir sugrįžus prie senų mitybos įpročių per pusmetį svoris sugrįžo.

"Nepaisant galutinio rezultato, įsitikinau, jog prireikus galiu atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Tačiau, kaip tyčia, svoris krenta nuo visur kitur, tik ne nuo pačių problemiškiausių vietų. Pavyzdžiui, man norėjosi atsikratyti tik pilvo, bet jis nebuvo linkęs trauktis. Ir dar vieną dalyką suvokiau, kad vien sportu norimų rezultatų nepasieksi - pagrindinis raktas - mitybos reguliavimas. Aš ir dabar stengiuosi valgyti reguliariai, o vakare nepersivalgyti. Jei labai norisi angliavandenių - valgau juos ryte, kad per dieną sudeginčiau. Ir dar viena taisyklė - nereikia leisti organizmui peralkti - tuomet jis bus linkęs kaupti atsargas. Ir pagirkite save ne tik už tai, kad numetėte svorio, bet ir už tai, kad nepriaugote", - patarė viešumo nebenorintis Edgaras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder