Dėl klausos aparatų - ilgos eilės

Dėl klausos aparatų - ilgos eilės

Anksčiau žmonės, atėję pas gydytoją ir pasiskundę bloga klausa, jau tą pačią dieną galėdavo gauti klausos aparatą. Šiuo metu pacientams tenka aparatų laukti ilgose eilėse. Apie tai kalbamės su Klaipėdos regioninio surdologinio kabineto gydytoju otorinolaringologu Dainiumi GUZEVIČIUMI.

Kokios šiuo metu eilės laukiančiųjų klausos aparatų?

Kiekvienais metais gali būti perkami vis kitų modelių klausos aparatai, mes pacientams juos žymime grupėmis - I, Ia, II, III ar IV. Šiuo metu kaip tik ir atiduodame klausos aparatus tiems, kurie eilėn buvo įrašyti iki 2011 metų vidurio. Šiuo metu apie pusę gautų klausos aparatų pacientai jau atsiėmė.

Kodėl tenka tiek ilgai laukti, juk pacientui aparato reikia šiandien, o ne rytoj?

Pavyzdžiui, 2003-2006 metais dėl blogesnės klausos į gydytojus kreipdavosi tris kartus mažiau žmonių nei pastaraisiais metais. Tuomet būdavo išrašoma tik apie 350 klausos aparatų.

Taip pat anais metais iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) būdavo gaunama realiai daugiau aparatų, nei buvo išrašoma. To reikėjo, nes dešimtajame dešimtmetyje pakeitus klausos aparatų išdavimo tvarką (nebe parduotuvėse (optikose), o regioniniuose surdologiniuose kabinetuose), laukiančiųjų eilė vienu metu padvigubėjo.

Be to, įtakos turėjo dar pora veiksnių. Iš biudžeto skiriamų lėšų klausos aparatams pirkti kiekis nedidėjo, o VLK pakeitė pacientų naudai konkurso specifikacijas, todėl suaugusiems neprigirdintiesiems jau būdavo dalinami angliški, daniški, šveicariški ar vokiški klausos aparatai - išaugus perkamų klausos aparatų kainoms jų būdavo nuperkama vis mažiau.

Susumavus gautųsi virš tūkstančio laukiančiųjų, o jei dar pridėsime per šiuos metus eilėn įtrauktus pacientus, tai jų būtų tiek, kiek buvo gauta klausos aparatų per pastaruosius trejus metus kartu sudėjus. Tačiau būna, kad ne visi įtraukti eilėn atvyksta atsiimti klausos aparato - aparatą įsigyja savo lėšomis arba tiesiog jo nebesulaukia.

Kaip manote, kodėl taip išaugo klausos aparatų poreikis?

Sumažėjo kaimo gyventojų, vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, ypač vienišų, persikėlė į miestus pas vaikus, todėl ir klausos sutrikimo problema tapo aktualesnė. Nuo 1998 metų Lietuvoje imta reguliariai daryti kochlearines implantacijas, retkarčiais į "Bėdų turgų" kreipdavosi tėvai dėl pažangiausių klausos aparatų savo neprigirdintiems vaikams.

Tai skatino informacijos sklaidą visuomenėje apie klausos sutrikimo paplitimą bei naujas ir šiuolaikinės klausos reabilitacijos galimybes. O pradėjus dalinti kokybiškesnius klausos aparatus išaugo žmonių pasitikėjimas jais, vis mažiau atsiranda sakančių, kad "ai, jie dideli, švilpiantys" ir pan.

Ir pas mus nemažėja norinčių geresnio, patogesnio klausos aparato - kasmet vis didėja skaičius žmonių, juos įsigyjančių savo lėšomis. Tais atvejais pacientai gali gauti dalinę kompensaciją iš VLK. Tereikia išsiųsti sąskaitą ir specialią pažymą, kurią išrašome mūsų kabinete.

Kokią klausos aparato kainos dalį kompensuoja Valstybinė ligonių kasa?

Kompensacijos dydis nepriklauso nuo parduotuvėje perkamo klausos aparato kainos. VLK pacientui grąžintų konkursinę kainą to aparato, koks priklausytų pacientui pagal jo klausos sutrikimo laipsnį. Kompensacijos dydis svyruoja apie 200 litų. Kompensaciją, kaip ir patį klausos aparatą, galima gauti kas penkerius metus.

Kodėl žmonės kartais skundžiasi, kad suėjus 5 metams nuo klausos aparato gavimo, jie negali gauti naujo, o yra rašomi į eilę?

Šią situaciją reikėtų vertinti analogiškai kaip ir pirmą kartą besikreipiančiųjų. Taip, bet kuris socialiai draustas neprigirdintysis turi teisę gauti iš VLK nemokamą klausos aparatą.

Tačiau, priklausomai nuo klausos aparato tipo ir perkamų klausos aparatų kiekio, tenka ilgiau ar trumpiau palaukti eilėje. Žinia, eilė gerokai pailgėjo sunkmečiu, kai buvo gaunama apie pusę reikiamo aparatų kiekio. Tas pats pasakytina ir apie besikreipiančius pakartotiniam aparatui įsigyti. Mes registruojame pacientus, o prieš VLK paskelbiant konkursą klausos aparatams pirkti, pateikiame suvestinę, kiek ir kokių reikia.

Dėkoju už atsakymus.

Kalbėjosi Jolanta BENIUŠYTĖ

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder