Druska sukelia priklausomybę

Druska sukelia priklausomybę

Mokslininkų nuomone, druska gali sukelti tokią pat priklausomybę, kaip ir cigaretės ar narkotikai, kadangi stiprus noras aktyvuoja tas pačias smegenų sritis, rašo meddaily.ru.
Tai paaiškina, kodėl daugeliui taip sunku sumažinti druskos kiekį savo racione, nors medikai tai rekomenduoja.

Amerikiečių ir australų tyrėjai atliko bandymus su pelėmis. Daliai graužikų jie davė maisto, kuriame buvo mažiau druskos, o vėliau davė lakti sūraus vandens. Paskui mokslininkai ištyrė pelių smegenis.

Kai pelėms trūkdavo druskos, smegenų ląstelės gamino baltymus, įprastai susijusius su priklausomybe nuo heroino, nikotino ir kokaino.

Profesorius Derekas Dentonas iš Melburno universiteto konstatavo: "Pademonstravome, kaip vienas iš instinktų - noras druskos - atitinka neuronų struktūrą, siejamą su priklausomybe nuo opiatų ir kokaino."

Taip pat mokslininkai nustatė, kad pavartojus druskos smegenys reaguoja taip, tarsi būtų gavusios malonumą greičiau, nei tai fiziškai įmanoma, t. y. potraukio druskai sukelti pasikeitimai dingdavo anksčiau, negu druska patekdavo į kraują ir smegenis. Mokslininkų teigimu, tai evoliucinio mechanizmo, suteikiančio organizmui galimybę išgyventi, dalis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder