Energetiniai gėrimai ir kofeinas kenkia sveikatai

Energetiniai gėrimai ir kofeinas kenkia sveikatai

Ar žinote, kad energetinių gėrimų galima perdozuoti, todėl per dieną tokio gėrimo galima išgerti tik 1 skardinę? Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuras įspėja, kad išgėrus didesnį kiekį energetinių gėrimų, gali pakilti arterinis kraujospūdis, pasireikšti tachikardija (dažnas širdies plakimas), psichomotoriniai sutrikimai ar padidėti cukraus kiekis kraujyje.

„Kai išgeriate energetinio gėrimo, po stimuliavimo (tai yra energijos antplūdžio) prasideda slopinimo etapas – jaučiatės išsekęs ir vėl atsiranda noras būti energingesniems, taip išsivysto priklausomybė nuo šio gėrimo. Energijos atsargų nėra daug ir kurį laiką pavartojus energetinius gėrimus, jos visiškai išsenka. Tada jaučiate nuovargį, susierzinimą, kankina nemiga, o vėliau gali išsivystyti ir depresija“, - pasakojo Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro specialistė Roberta Tamulevičiūtė.

Energetiniai gėrimai pavojingi tiems žmonėms, kurie sega širdies ligomis ar turi didesnį kraujospūdį. Energetiniuose gėrimuose yra kofeino, kurio dideli kiekiai gali būti žalingi, todėl šių gėrimų nerekomenduojama vartoti vaikams ir paaugliams.

Kodėl kofeinas žalingas mūsų sveikatai? Kofeino poveikis psichikai yra dvejopas: mažos dozės pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu, gerina dėmesio koncentraciją. Tačiau vartojant kofeiną didelėmis dozėmis, gali išryškėti intoksikacijos kofeinu simptomai: dirglumas, nerimas, nemiga, nerišlios mintys ir kalba. Tokie simptomai būdingi ir daugeliui psichikos sutrikimų.

Be to, kofeinas aktyvina diurezę – t.y. skatina skysčių ir kitų naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, išsiskyrimą iš organizmo. Kofeinas taip pat didina širdies susitraukimų dažnį, o per dideli jo kiekiai gali sukelti tachikardiją, taip pat gali atsirasti nemalonių pojūčių, susijusių su virškinamojo trakto veikla. Kofeinas skatina apatinio stemplės sfinkterio atsipalaidavimą, dėl to vystosi palankios sąlygos gastroezofaginiam refliuksui atsirasti, tai yra nuolatinis procesas, kurio metu rūgštus skrandžio turinys, iš skrandžio pakyla į stemplę.

Kofeinas aktyvina skrandžio sulčių sekreciją, tai didina tikimybę susirgti skrandžio opalige. Didesnės nei 300 mg/per parą dozės ypač kenkia nėščiosioms, nes gali paskatinti persileidimą bei lėtinti vaisiaus vystymąsi ir svorio augimą. Kofeino turinčių gėrimų nepatartina vartoti prieš miegą, nes poveikis prasideda pusvalandžio laikotarpiu nuo rezorbacijos pradžios ir trunka apie 3–4 val., dėl to pailgėja užmigimo laikotarpis, sutrinka miego ciklas bei žmogų gali pradėti kankinti nemiga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder