EP ragina mažinti antibiotikų vartojimą, kai jie nebūtini

EP ragina mažinti antibiotikų vartojimą, kai jie nebūtini

Antibiotikai turi būti parduodami tik pagal receptą, o profilaktinį jų vartojimą gyvulininkystėje būtina gerokai sumažinti. Tai pažymima rezoliucijoje, kurią antradienį priėmė Europos Parlamentas (588 balsai už, 16 prieš, 23 susilaikė), praneša Parlamento spaudos tarnyba.

Europos Sąjungoje, Islandijoje ir Norvegijoje antibiotikams atspariomis bakterijomis per metus užsikrečia apie 400 tūkst. žmonių, o 25 tūkst. miršta dėl jų sukeliamų ligų. Veiksmingai kovoti su šiomis ligomis trukdo didėjantis atsparumas antibiotikams, kylantis dėl besaikio jų vartojimo medicinoje ir veterinarijoje. Tuo tarpu dauguma ES valstybių neturi įstatymų, kurie įpareigotų ir skatintų racionaliai vartoti vaistus.

Nors antibiotikų skyrimas mažesnėmis nei terapinės dozėmis ES yra draudžiamas, šiuo metu ES šalyse galioja labai skirtinga antibiotikų vartojimo ir platinimo tvarka, o kai kuriose vis dar galima jų gauti be recepto. EP ragina visas Sąjungos šalis visus antibiotikus (įskaitant vaistus nuo maliarijos, taip pat priešvirusinius ir priešgrybelinius vaistus) pardavinėti tik pagal receptą, "nes priešingu atveju skatinama savigyda, kuri dažnai būna pagrįsta klaidingomis prielaidomis".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder