Glaukoma: kai pasaulis įsispraudžia į tunelį

Glaukoma: kai pasaulis įsispraudžia į tunelį

Po cukrinio diabeto glaukoma laikoma antra svarbiausia apakimo priežastimi. Šiuo metu pasaulyje šia liga serga 65 mln. žmonių, o atsižvelgiant į ligos dinamiką, manoma, kad 2030 m. sergančiųjų jau bus apie 80 mln. Puspenkto milijono žmonių dėl glaukomos jau yra apakę. Manoma, kad 2020 m. šis skaičius išaugs iki 11,2 mln. Dėl tylaus šios ligos būdo iki 50 proc. sergančiųjų išsivysčiusiose šalyse nieko apie tai net nenutuokia.

Lietuvoje šia liga serga apie 32 tūkst. žmonių. Nors glaukoma dažniausiai yra vyresnio amžiaus žmonių liga, ja serga ir apie 3 tūkst. šalies vaikų. Lietuvoje kasmet nustatomi apie 10 tūkst. naujų glaukomos atvejų.

Nebyli ir klastinga

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akių ligų skyriaus vedėjos, gydytojos oftalmologės Virginijos Vazbienės teigimu, kol nėra galimybių apsisaugoti nuo šios ligos ar ją išgydyti, būtina ankstyva diagnostika. Į rizikos grupę patenkama, kai perkopiama 40 metų. Tada pas akių gydytoją reikėtų lankytis kas dvejus metus, o jeigu tėvai, seneliai ar kas kitas giminėje sirgo glaukoma, rekomenduojama tikrintis kartą per metus.

"Kai užklumpa kitos ligos, žmogui ką nors skauda, padidėja ar sumažėja koks organas, o glaukoma kurį laiką yra besimptomė, nebyli liga. Kurį laiką dar galime gerai matyti, nes regėjimui pakenkia tik vėlyvos ligos stadijos. Pirmiausia pradeda silpnėti bei siaurėti periferinis regėjimas - tai, ką matome į šonus. Glaukomai progresuojant pasaulis matomas kaip per tunelį, vėliau - kaip per vamzdį. Spaudžiamas akies regimasis nervas, sutrinka jo mityba, jis atrofuojasi, ir galiausiai sunyksta jo centrinės skaidulos", - sakė V. Vazbienė.

Jeigu būna atviro kampo glaukoma, nervo spaudimo nejaučiama. Kitos rūšies glaukomą gali lydėti skausmas.

Šiuo metu nustatyti ligai daroma kompiuterinė tomografija, išmatuojamas akispūdis, ištiriamas periferinis regėjimas, ir ji gydoma lazeriu arba atliekant operaciją. Jeigu pacientas atėjo pavėluotai, regėjimo atstatyti neįmanoma nei gydymu, nei operacija. Tada glaukomą galima tik pristabdyti. Operacijos metu padaromas skysčių nutekėjimas, stengiamasi išsaugoti bent regėjimo likutį.

"Manoma, kad akims kenkia ir aplinkos užterštumas, ir kompiuteriai, nes specialūs akiniai, skirti darbui su kompiuteriu, nėra panacėja. Reikėtų vartoti daugiau vitaminų, morkų, obuolių, šviežių mėlynių, žalių daržovių, ir laikytis gydytojo nustatyto režimo, lašinti jo skirtus vaistus", - sakė pokalbininkė.

"Mokomės stabdyti akių senėjimą"

"Kai prasidėjo liga, nieko nejaučiau. Per įprastinį akių patikrinimą rado padidėjusį akispaudį, bet glaukomą nustatė tik po metų. Nuo to laiko lašinu lašelius, greta su glaukoma vystosi senatvės katarakta, ilgiau paskaičius "debesėliai plaukia". Dėl glaukomos rūpesčių neturiu, tik vakarais vartoju vaistus. Ligos yra įvairių formų: greitoji, kai žmogus gali apakti per kelias savaites, gali toliau matyti ir visą gyvenimą. Viena mūsų klubo narė labai silpnai mato, kitai labai akis rėžia šviesa", - sakė Klaipėdos miesto glaukoma sergančių žmonių klubo pirmininkė Rima Jusaitienė.

Klubas Klaipėdoje susikūrė 2005 m. Dabar jame yra 40 narių, tarp kurių - keturi jauni žmonės, keletas - darbingo amžiaus žmonių. Lietuvoje tokius klubus įkurti inicijavo docentas Vytautas Gurauskas - Vilniaus nacionalinės glaukomos sąjungos pirmininkas, o Klaipėdoje klubo narius subūrė gydytoja oftalmologė Vaida Gerbauskienė.

Žmonės ateina į klubą sužinoti naujovių, pasitarti, išsikalbėti. Vyksta nemokamos medikų paskaitos: apie kraujotaką, apie geltonosios dėmės degeneraciją, akių senėjimą. Atvyksta gydytojų ir iš Santariškių klinikų, farmakologai supažindina su naujais vaistais ir preparatais nuo akių ligų.

Kovo pradžioje dvi dienas Klaipėdos Jūrininkų ligoninės ambulatorinių konsultacijų skyriuje vyko akcija, kai nemokamai regėjimą galėjo pasitikrinti visi norintys. Apsilankė 117 žmonių. Paaiškėjo, kad dešimčiai jų reikėtų kreiptis į gydytoją išsamesniam tyrimui, 19 buvo "ties riba", 88 pasirodė esą sveiki.

Komentaras: "Tūno kaip vagis, vagiantis mūsų regėjimą"

Violeta KUNCIENĖ, Optikos centro oftalmologė

Glaukoma daugiausia sergama Azijos šalyse, ypač - Indijoje, iš rasių ja dažniausiai serga tamsiaodžiai, jų glaukomos yra grėsmingiausios. Įvairių formų glaukomai sukelti yra apie 50 priežasčių. Pusė iš jų - kraujagyslinės kilmės, kitos - įgimtos, gali būti lemti ir akių uždegimai, traumos. Pirminės formos būna klastingos, tūno kaip vagis, ir vagia mūsų regėjimą.

Įgimtą glaukomą turi vienas vaikutis iš 10 ar 20 tūkstančių, ja daugiau serga berniukai. Tėvai tai gali įtarti, kai vaikas bijo šviesos, ašaroja ir blogai jaučiasi, kai atsimerkia vokus, ragenos būna patamsėjusios. Vaikui nuo 2 metų gali išlįsti paveldėtos ligos, dažniausiai - sisteminės sklaidos, medžiagų apykaitos sutrikimai, dėl kurių taip pat spaudžiamas akies nervas, sutrinka akies skysčių gamyba ir jų nutekėjimas.

Vyresniame amžiuje akims kenkia viskas, kas siaurina kraujagysles, kenkia jų vidinėms sienelėms. Teisybę pasakius, alkoholio vartojimas mažina akispaudį, tačiau tai kenkia jau ir taip paveiktam nervui, tad savaime yra degeracinis veiksnys - jis džiovina ir tirpdo visus nervus. Alkoholis "suvalgo" vitaminą B2, taip reikalingą regimajam nervui. Liga jaunėja, nes per gausiai, per riebiai maitinamės, dėl to blogėja kraujagyslių būklė.

Pirmiausia reikia vengti visą laiką būti patalpoje, reikia lauke žvelgti į tolumą, kad akys pailsėtų, nebūtų įtemptas raumuo, esantis už akies rainelės. Be to, akims labai reikia normalios saulės šviesos, kurios bangos ilgis atitinka akies optinės bangos ilgį, o dirbtinės šviesos mums kenkia. Padeda fiziniai pratimai, judėjimas. Patartina atlikti pratimus akims: jos judinamos lėtai, ratu, į šonus, aukštyn - žemyn. Tokius pratimus reikia daryti 5-6 kartus kas valandą.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder