Gydomosios graikinių riešutų savybės ir kada jie gali būti kenksmingi?

(1)

Tai, kad graikiniai riešutai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, tikriausiai žinoma jei ne visiems, tai bent daugeliui. Šioje gamtos dovanoje yra gana daug baltymų, be to, jie puikiai stiprina imuninę sistemą.

Dar senų senovėje graikiniai riešutai buvo naudojami pačių įvairiausių ligų gydymui. Jie paplitę ir mėgstami daugelyje pasaulio šalių. 

Jeigu kada nukeliausite į Iraną, pastebėsite, kad šios šalies virtuvė be graikinių riešutų niekaip neišsiverčia – jų dedama praktiškai į visus patiekalus (tiek į sriubas, tiek į desertus). 

Šiaurės Korėjoje graikiniai riešutai vartojami labai įvairiais pavidalais: sūdyti, marinuoti ir žali. 

Šis produktas vertinamas ne be reikalo, tačiau labai svarbu žinoti apie jį keletą dalykų.

Visų pirma, graikiniai riešutai yra gana kaloringi (beveik dvigubai kaloringesni už baltą kvietinę duoną). Būtent todėl nerekomenduojama suvalgyti jų daugiau kaip po tris per dieną.

Ši gamtos dovanai naudojama daugeliui patiekalų, užkandžių ir salotų. 

Prinokusius riešutus galima kepti, marinuoti, sūdyti, patiekti kartu su mėsa arba jais kimšti vištieną arba kalakutieną.

Juose daug aktyviųjų junginių, kurie teigiamai veikia žmogaus galvos smegenis. 

Plačiai paplitusi nuomonė, kad graikiniai riešutai padeda įveikti depresiją ir netgi pačią didžiausią nervų sistemos įtampą. 

Ypač jie rekomenduojami tiems, kurių dirba labai sunkų darbą – tiek fizinį, tiek protinį. 

Be viso to, ką jau minėjome, graikiniai riešutai taip pat normalizuoja širdies darbą ir stiprina visus kepenų audinius.

Naudingosios graikinių riešutų aliejaus savybės

Iš graikinių riešutų spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas maisto pramonėje. Iš išspaudų gaminama labai skani ir maistinga chalva. 

Aliejus, kaip ir patys riešutai, turi labai daug nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl tinka dietinei mitybai, teigiamai veikia sergančiuosius ateroskleroze. 

Aliejus ir ląsteliena gerina žarnyno peristaltiką, todėl juos gali vartoti ir garbaus amžiaus bei daug antsvorio turintys žmonės.

Graikinių riešutų aliejus efektyviai gydo žaizdas, nudegimus ir odos pažeidimus. Liaudies medicinoje naudojamas konjunktyvito ir otito gydymui.

Graikinių riešutų naudojimas

Kaip jau minėjome, šie riešutai yra labai maistingi ir kaloringi – jų kaloringumas beveik du kartus didesnis, negu kvietinės duonos. 

Juose daug ląstelienos ir aliejaus. 

Šis natūralus produktas itin naudingas pagyvenusiems žmonėms, ir apskritai visiems, kam dažnai kartojasi vidurių užkietėjimas. Iš lapų daromi antpilai, kuriais gydoma galvos smegenų kraujagyslių sklerozė.

Tie patys antpilai gerina medžiagų apykaitą, padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje, yra tinkami naudoti sergant kai kuriomis tuberkuliozės formomis.

Paruošti galima taip: 2 šaukšteliai graikinių riešutmedžių lapų užpilami stikline verdančio vandens ir laikomi nuo valandos iki dviejų. 

Skystis nukošiamas ir naudojamas po 100 gramų 4 kartus per dieną, prieš pagrindinį valgymą.

Graikinių riešutmedžių lapų antpilu skalaujama gerklė, jeigu sergama angina, ir burnos ertmė (pavyzdžiui, parodontozės atveju). 

Tai taip pat efektyvi priemonė, padedanti atsikratyti glistų. Šiuo atveju antpilas turėtų būti ruošiamas taip: 4 šaukštai nebrandžių graikinių riešutų užpilami verdančiu vandeniu, pridedama truputis druskos.

 Laikoma 30–40 minučių, kad pritrauktų. Vaistus išgerti būtina prieš naktį – jie padės pamiršti kaspinuočius ir kitus žarnyno parazitus.

Nuo seno graikiniai riešutai naudojami skrandžio spazmų mažinimui: 30 neprinokusių riešutų su žievele smulkiai supjaustoma ir užpilama litru spirito. Laikoma 14 dienų, tada nukošiama ir vartojama po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną.

Graikiniai riešutai puikiai gydo nudegimus ir ilgai negyjančias žaizdas, opas, netgi rachitą ir auglius. Juose esančios rauginės medžiagos, jodas, nikotinas yra naudojami įvairių medicininių preparatų gamybai.

Antpilai ir nuovirai pasižymi lengvu laisvinamuoju poveikiu. Jei kalbėtume apskritai, kaip vaistinė žaliava naudojami lapai ir neprinokusių vaisių žievelė. 

Jie džiovinami saulėje, paskleisti ant audinio arba popieriaus. Pajuosusius ir parudavusius lapus būtina išmesti.

Antpilas gaminamas taip: šaukštelis smulkintų lapų užpilamas stikline verdančio vandens. Kai skytis pritraukia, jis nukošiamas ir vartojamas po valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną.

Jeigu reikia pagaminti nuovirą, šaukštas lapų užverdamas su dviem stiklinėm vandens, paverdamas 15–20 minučių ir nukošiamas. 

Vartojamas taip pat, kaip ir antpilas.

Iš šviežių lapų gaminamas ir aliejinis antpilas. Imama 50–80 g supjaustytų lapų ir užpilama 300 g sterilaus saulėgrąžų aliejaus. Laikoma kambario temperatūroje 15–20 dienų.

Neprinokę riešutai liaudies medicinoje naudojami kepenų ligų gydymui ir profilaktikai. Juose yra aliejaus, kuriame daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kalio druskų, kalcio, geležies, magnio, fosforo, taip pat vitaminų A, C, B1, B2, E, P.

Kuo graikiniai riešutai gali būti kenksmingi?

Graikinių riešutų nauda ir žala – ginčytinas dalykas. 

Teigiamų savybių jie turi daug daugiau, negu neigiamų: jie pasižymi antiseptiniu, kraujavimą stabdančiu, tonizuojamuoju ir valomuoju poveikiu. 

Bėda tik ta, kad kai kurie žmonės graikiniams riešutams alergiški. 

Tokiu atveju riešutus ir antpilus reikia vartoti labai atsargiai ir mažomis dozėmis. Be to, tikėtina, kad graikiniai riešutai pasunkins ir kai kuriuos negalavimus, pavyzdžiui: enterokolitą, kolitą, egzemą, psoriazę ir kitas odos ligas. 

Jeigu jums diagnozuotas kuris nors iš šių negalavimų, riešutų geriau nevartoti visai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder