Ką reikėtų žinoti apie energinius gėrimus

Ką reikėtų žinoti apie energinius gėrimus

Energiniai gėrimai – palyginti nesenas žmonijos išradimas, kuriuo noriai naudojasi studentai, pavargę vairuotojai, naktinių klubų mėgėjai, visi tie, kurie nori energijos užtaiso čia ir dabar, siekiantys ilgalaikio budrumo.

Klaidinga manyti, kad šie gėrimai kažkokiu būdu suteikia energijos. Yra atvirkščiai – ji paimama iš vidaus. Skolas, kaip ir patys suprantate, anksčiau ar vėliau vis tiek tenka grąžinti, todėl nieko nuostabaus, kad po kurio laiko jaučiamas nuovargis, kankina nemiga, nervingumas ir depresija.

Energiniauose gėrimuose yra itin daug angliavandenių, taip pat ir ypatingų medžiagų, verčiančių išskirti daugiau hormonų, didinančių širdies ir nervų sistemos tonusą. Aktyvus stimuliavimas naudingas dirbant intensyvų fizinį ar protinį darbą, tačiau gerti panašius gėrimus tik dėl malonumo – didelė klaida.

Energinio gėrimo sudėtis

Kofeinas. Jo yra visuose be išimties energiniuose gėrimuose. Jis veikia kaip stimuliatorius: 100 mg kofeino stimuliuoja protinį aktyvumą, nuo 238 mg smarkiai veikiama širdies ir kraujagyslių sistema.

Taurinas. Vidutiniškai vienoje skardinėje būna nuo 400 iki 1000 mg taurino. Tai aminorūgštis, kuri kaupiama raumeniniame audinyje. Paskutiniu metu medikai ėmė teigti, kad taurinas žmogaus organizmui neturi visiškai jokio poveikio.

Karnitinas. Tai sudedamoji žmogaus ląstelių dalis, skatinanti riebalų rūgščių oksidaciją. Karnitinas greitina medžiagų apykaitą ir mažina raumenų nuovargį.

Guarana ir ženšenis. Tai vaistiniai augalai, pasižymintys tonizuojamosiomis savybėmis. Guaranos lapai naudojami medicinoje: jie šalina iš raumeninio audinio pieno rūgštį, mažina fizinio aktyvumo metu patiriamą skausmą, užkerta kelią aterosklerozei ir valo kepenis. Beje, guaranai ir ženšeniui priskiriamos žvalumo suteikiančios savybės, mokslininkų teigimu, nėra įrodytos.

Vitaminai ir mineralinės medžiagos. Pagrinde tai B grupės vitaminai ir vitaminas C, natris, kalis, cloras, fosforas. Dažniausiai akcentuojami B grupės vitaminai, nes turi tonizuojamąjį poveikį ir yra būtini normaliai nervų sistemos ir ypač smegenų veiklai. Jų trūkumą organizmas jaučia, tačiau perteklius fizinio ar protinio darbingumo nepadidins – tuo veltui mėgina įtikinti energinių gėrimų gamintojai.

Melatoninas. Tai hormonas, kurį gamina kankorėžinė liauka (daugiausia nakties miego metu). Jis lėtina medžiagų apykaitą, slopina skydliaukės funkciją, naikina laisvuosius radikalus, yra svarbus žmogaus paros ritmui.

Mateinas. Medžiaga, kurios randama Pietų Amerikos žaliojoje arbatoje (matėje). Augalo ekstraktas padeda kovoti su alkiu ir sumažinti svorį.

Angliavandeniai. Kaip visiems žinoma, tai pagrindinis energijos šaltinis. Nerasite tokio energinio gėrimo, kuriame jų nebūtų, todėl jei ne itin norite papildomų 400 kalorijų, patartina be jo kaip nors apsieiti.

Kad gėrimai nekenktų...

Griežtai ribokite jų kiekį – per dieną galima išgerti ne daugiau kaip dvi skardines, priešingu atveju galite patirti šalutinį poveikį: tachikardiją, psichomotorinį aktyvumą, nervingumą, depresiją.

Turėkite omenyje, kad gėrimuose esantys vitaminai negali atstoti multivitaminų komplekso.

Žmonėms, turintiems bėdų dėl širdies ar kraujospūdžio, šiuos gėrimus vartoti griežtai draudžiama.

Kofeinas, kaip ir bet kuris kitas stimuliuojamasis preparatas, išsekina nervų sistemą. Jo poveikis trunka nuo trijų iki penkių valandų, o po to organizmas reikalauja poilsio. Tuo metu gerti kitų kofeino turinčių gėrimų (kavos, arbatos) negalima, nes tikėtina, kad stipriai viršysite leistiną dozę. Dar vienas labai svarbus dalykas yra tai, kad kofeinas sukelia priklausomybę.

Daugelyje energinių gėrimų yra labai daug B grupės vitaminų, o tai gali labai paspartinti širdies plakimą, sukelti rankų ir kojų drebulį.

Mėgstantys sportuoti tikriausiai jau žino, kad kofeinas varo šlapimą. Tai reiškia, kad po treniruotės, kurios metu ir taip netenkama daug skysčių, šių gėrimų vartoti negalima.

Negerai maišyti tonizuojamuosius gėrimus su alkoholiu (tiesa, naktinių klubų lankytojams tai nė motais). Kofeinas padidina arterinį kraujospūdį, o alkoholis jo poveikį dar labiau sustiprina. Žmogui gali prasidėti hipertoninė krizė.

Šiuose gėrimuose yra daug rūgščių, tad jeigu jais piktnaudžiausite labai dažnai, nesistebėkite, kad prasidės dantų erozija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder