Kai kurių mokyklų valgyklose nustatyta higienos ir savikontrolės pažeidimų

Kai kurių mokyklų valgyklose nustatyta higienos ir savikontrolės pažeidimų

Iš patikrintų 835 Lietuvos mokyklų valgyklų daugiau kaip trečdalis - 38 proc. - atitiko mokinių maitinimui keliamus reikalavimus.

Kitose daugiausiai nustatyta bendrų higienos reikalavimų ir savikontrolės pažeidimų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai bendrojo lavinimo mokyklų valgyklas tikrino prasidėjus mokslo metams.

Patikrinimų metu nustatyta, kad kai kuriose bendrojo lavinimo mokyklų valgyklose naudojami produktai, kurių sudėtyje yra draudžiamų maisto priedų, pvz., aviečių skonio sirupe - konservanto natrio benzoato, jautienos sultinyje, virtose dešrelėse - aromato ir skonio stipriklio mononatrio gliutamato, pikantiškame kečupe - konservanto natrio benzoato. Nustatyti atvejai, kai mokinių maitinimui buvo naudojami neleidžiami maisto produktai - aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojos pupelių, ar mėsos produktai, kurių sudėtyje yra mechaniškai atskirtos mėsos.

Nustatyta, kad 12 proc. mokyklų valgyklų reikalingas patalpų, 9 proc. - įrenginių remontas. Modernios maisto tvarkymo skyrių patalpos yra tik 18 proc. mokyklų. Prekybos automatai stovi 7,4 proc. mokyklų, jų asortimentai suderinti su teritoriniais Visuomenės sveikatos centrais.

Dėl nebaigtų remonto darbų maisto tvarkymo skyriuose 4 šalies mokyklų vaikai laikinai negauna šilto maisto. 52 mokyklose nesudarytos sąlygos mokiniams atsigerti kambario temperatūros geriamojo vandens.

Palyginus su praėjusiais metais, sumažėjo mokyklų, turinčių savo maisto tvarkymo skyrius ir gaminančių patiekalus iš žaliavų. Tik 14 proc. bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų patiekalų gamybai naudojami ekologiški maisto produktai. Kai kuriose mokyklose moksleiviai maitinami termosuose atvežtu maistu.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder