Klaipėda nori universitetinio mokslo ir gydymo centro

Klaipėda nori universitetinio mokslo ir gydymo centro

Penktadienį dėl Klaipėdoje įstrigusios sveikatos priežiūros sistemos pertvarkos diskutavę forumo "Ar yra sprendimas, kuris tenkintų visus?" dalyviai vieningai nusprendė, kad Klaipėdoje turi būti įkurtas trečiasis universitetinis mokslo ir gydymo centras. Tačiau kokiu būdu tai bus įgyvendinta - parodys ateitis.

Į Klaipėdos miesto mero Rimanto Taraškevičiaus organizuotą forumą susirinko ir valdžios, ir visuomeninių organizacijų, Klaipėdos universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, kai kurių gydymo įstaigų atstovai, politikai.

Forumu siekta susodinti visas suinteresuotas puses prie vieno stalo ir aptarti Vakarų Lietuvos medikų ir pacientų iniciatyvinės grupės pasiūlymą Klaipėdoje įkurti trečiąją šalyje universiteto ligoninę.

"Norime, kad pertvarka vyktų realiai, kad būtų gerinamas medicinos paslaugų prieinamumas, kad pacientai gautų aukščiausio lygio paslaugas. Tačiau pertvarka nevyksta", - sakė Klaipėdos miesto meras R. Taraškevičius.

Jis atkreipė susirinkusiųjų dėmesį, kad pertvarką bandoma daryti "iš jėgos pozicijų", kai kada - nelogiškais sprendimais, kaip antai prijungiant Švėkšnos psichiatrijos ligoninę prie Jūrininkų, o ne kokios kitos ligoninės, jau turinčios psichiatrijos bazę. Be to, meras piktinosi, kad milijonai, skirti stipriam Traumų centrui kurti, taip pat atiteko Jūrininkų ligoninei, kurioje traumos net negydomos.

Seimo narys Evaldas Jurkevičius jam oponavo, jog Traumų centrui kurti Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) prašė 19 mln., o Jūrininkų ligoninė - tik 10 mln. litų, todėl taupant lėšas šiam centrui kurti ir pasirinkta pastaroji gydymo įstaiga.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičiaus į priekaištus, kad reforma įstrigo, atsakė, jog ligoninių tinklo optimizavimas vis dėlto vyksta ir laiko jam užbaigti dar yra daugiau nei metai. Daug kur reformos procesai esą skausmingi, tenka įveikti didelį atskirų suinteresuotų grupių pasipriešinimą, net įsitraukti į teisminius procesus.

"Klaipėdos ligoninių jungimas irgi problemiškas, bet manau, kad sprendimas bus rastas. Nuoširdžiai tikiu, jog tas sprendimas yra - 3-iasis mokslo ir gydymo centras. Jei visi tam pritaria, belieka kalbėti apie įgyvendinimą ir interesų suderinimą", - sakė SAM atstovas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad kuriant šį centrą teks išspręsti kai kurias problemas, pvz., pagal įstatymus tokio centro steigėjas negali būti savivaldybė. Todėl esą gali tekti keisti įstatymus, jei Klaipėdos savivaldybė neatsisakys steigėjos teisių.

Vizija - asociacija

Forumo dalyviai pritarė Jungtinėje Karalystėje dirbančio dr. Audriaus Šimaičio idėjai, užuot ligonines sujungus mechaniškai, kurti Klaipėdos ligoninių asociaciją, kuri koordinuotų trijų Klaipėdos suaugusiųjų ligoninių veiklą: priiminėtų bendro pobūdžio sprendimus, kuriuos įgyvendintų ligoninės, būtų atsakinga už gydytojų rengimą, vykdytų rezidentūros stebėsenos funkciją regione, užtikrintų efektyvų resursų panaudojimą ir kt.

Tik atsisakant vienasmenio valdymo modelio, anot A. Šimaičio, būtų galima pažaboti korupciją, padidinti medicinos paslaugų efektyvumą, sutaupyti lėšų.

Tačiau kad tokia asociacija galėtų būti juridiškai įkurta ir veikti, - pabrėžė SAM atstovas M. Marcinkevičius, - reikėtų pakoreguoti teisinę bazę. Arba ji turėtų veikti "geranoriškumo principu".

Tačiau ar yra galimybė jai susikurti "geranoriškais" pagrindais, forumo dalyviai suabejojo. Mat dviejų uostamiesčio ligoninių, kurių steigėjas yra SAM, - Jūrininkų bei Respublikinės Klaipėdos ligoninių - vadovai nuomonės neišreiškė, nes į forumą jie neatvyko.

Anot mero, jam paskambinęs vienos šių ligoninių gydytojas teigė norįs dalyvauti forume, bet ligoninės vadovas pasakęs, kad tai daryti uždraudė SAM. Tiesa, M. Marcinkevičius paneigė, kad SAM davusi tokį nurodymą.

KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis iniciatyvai steigti Klaipėdos ligoninių asociaciją sakė neprieštaraująs.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovas Edmundas Varpiotas, išsakęs nuomonę apie Klaipėdoje siūlomus reformos sprendimus, pasiūlė naują variantą - padaryti uostamiesčio ligonines Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Klaipėdos klinikomis. O Klaipėdos ligoninių asociacijos idėją jis prilygino utopiniam socializmui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder