Klaipėdos medikai Pasaulinę širdies dieną pažymės sėsdami ant dviračių

Klaipėdos medikai Pasaulinę širdies dieną pažymės sėsdami ant dviračių

Medikų teigimu, Lietuvoje kasmet per 50 proc. visų mirčių, beveik 30 proc. invalidumo ir apie 20 proc. visų apsilankymų sveikatos priežiūros įstaigose lėmė širdies ir kraujagyslių ligos. Standartizuoto mirtingumo rodikliai nuo širdies ir kraujagyslių susirgimų Klaipėdos apskrityje yra mažesni nei Lietuvos vidurkis, tačiau, palyginti su Europos Sąjungos šalimis, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuvoje yra 2,2 karto didesnis nei Europos Sąjungos šalių vidurkis, o mirtingumas – 2,4 karto viršija Europos šalių vidurkį. Vidutinė lietuvių gyvenimo trukmė yra trumpesnė 7,8 metų (vyrų 9,4 metų) palyginti su Europos Sąjungos šalių gyventojais.

1999 metais Pasaulinė širdies federacija paskelbė paskutinį rugsėjo sekmadienį Pasauline širdies diena. Ši diena pažymima virš šimto pasaulio šalių. Tuo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į rizikos faktorius, sukeliančius širdies ligas, paskatinti sveiką gyvensenos būdą.

Pasaulinei širdies dienai iniciatoriai paskelbė 10-ies paprastų punktų programą ir skatina visus pradėti rūpintis savo sveikata, pradžioje įvykdant bent vieną jų:

1. Sveikiau maitintis – kasdien bent 5 kartus valgyti vaisių ir daržovių, vengti sočiųjų riebalų ir pusfabrikačių, dažniausiai turinčių daug druskos.

2. Judėti – vos 30 minučių judėjimo kasdien gali pradėti išvengti širdies priepuolio ir insulto.

3. Pasakyti "ne“ tabakui – nustojus rūkyti jau po vienų metų koronarinės širdies ligos rizika sumažėja perpus, o laikui einant, krinta iki įprastinio lygio.

4. Rūpintis normaliu kūno svoriu – viršsvorio mažinimas, ypač ribojant druskos vartojimą, padeda sumažinti kraujo spaudimą. Padidėjęs kraujospūdis yra svarbiausias veiksnys, lemiantis insulto riziką ir labai svarbus vystantis maždaug pusei visų širdies ligų.

5. Žinoti savo "skaičius“ – apsilankius sveikatos priežiūros įstaigoje, galima sužinoti, koks Jūsų kraujo spaudimas, gliukozės ir cholesterolio kiekis kraujyje, juosmens apimtis, kūno masės indeksas. Žinant savo rizikos veiksnius, galima numatyti kryptis, kaip gerinti savo sveikatą.

6. Riboti alkoholio vartojimą – viršijant rekomenduojamus alkoholio kiekius didėja rizika kilti kraujospūdžiui ir didėti kūno svoriui.

7. Siekti aplinkos be tabako dūmų – svarbu reikalauti, kad darbo vietoje nebūtų rūkoma. Darbdavį reikia raginti sudaryti sąlygas norintiems mesti rūkyti.

8. Didinti fizinį aktyvumą darbo vietoje – jei įmanoma, darban vykti dviračiu, nesinaudoti liftu, pasivaikščioti pietų pertraukos metu, paskatinti ir kitus taip elgtis.

9. Siekti sveikos mitybos darbe – reikalauti, kad darbovietės valgykloje būtų tiekiamas sveikas maistas, taip pat galima paieškoti sveiko maisto taškų netoli darbovietės.

10. Valdyti stresą – nors stresas nelaikomas tiesioginiu širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniu, stresas skatina rūkymą, gausesnį alkoholio vartojimą, nesveiką mitybą, kas didina širdies ligų riziką.

Pasaulinė širdies diena Klaipėdoje pažymima šeštą kartą. 2005 metais Klaipėdos jūrininkų ligoninės kardiologai kvietė gyventojus į Lietuvininkų aikštę. 2006 metais Klaipėdoje akciją "Mano kraujospūdis 120/80 mmHg“ organizavo Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir Lietuvos širdies asociacija. Akcijos metu buvo matuojamas kraujospūdis, kūno masės indeksas, nustatomas cukraus kiekis kraujyje, konsultavo patyrę gydytojai specialistai.

2007, 2008 ir 2009 metais Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai, propaguodami sveiką gyvensenos būdą, organizavo akciją dviračiais. Šių metų šūkis – "Aš rūpinuosi savo širdimi“.

Šį sekmadienį, rugsėjo 26 dieną, ligoninės medikai taip pat organizuoja akciją dviračiais. Dviratininkų kolona 10 val. pajudės nuo Klaipėdos (jūrininkų) ligoninės Liepojos pl. 45 iki prekybos ir pramogų centro BIG. Prie šios akcijos prisijungti kviečiami ir gyventojai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder