Kur dingsta šeimos gydytojai

Kur dingsta šeimos gydytojai

Klaipėdiečiai pyksta, kad vis sunkiau pakliūti ne tik pas gydytojus specialistus, bet ir šeimos gydytojus, ypač kai kuris nors atostogauja ar suserga. Įstaigų vadovai dėl šių gydytojų trūkumo skėsčioja rankomis - naujų prisikviesti neišeina, nes baigusieji studijas esą išvyksta dirbti į užsienį.

80 metų negalią turintis Bandužių gatvės gyventojas Boris Platonov yra prisirašęs Vaidaugų ambulatorijoje, kuri priklauso Klaipėdos sveikatos priežiūros centrui (SPC). Kartą per tris mėnesius jis turi apsilankyti pas savo gydytoją, kad ši išrašytų vaistų receptus. Tačiau ne per seniausiai žmogus turėjo eiti ten net penkis kartus, kad prisiregistruotų, tačiau to vis negalėjo padaryti, nes registracijos knygos paprasčiausiai nebuvo. Tik kai žmogus supyko ir paskambino SPC vadovybei, jį priėmė kita gydytoja.

"Negi per 52 metus darbo stažo neužsitarnavau žmoniško aptarnavo poliklinikoje? Ir pasakykit, kur dingo šeimos gydytojai?" - pasipiktinęs klausė mūsų skaitytojas.

Klaipėdos SPC vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė informavo, jog tokia padėtis galėjo susidaryti todėl, kad iš dviejų Vaidaugų ambulatorijoje dirbančių šeimos gydytojų viena atostogavo, tad kitai teko dirbti dvigubu krūviu.

Šioje ambulatorijoje prisirašę 3 340 pacientų - pas kiekvieną gydytoją maždaug po 1 600.

"O prisiregistruoti pas mus nėra problemų - galima tai padaryti ir internetu, ir telefonu", - sakė L. Jankauskienė ir žadėjo į paciento skundą atsižvelgti ir išsiaiškinti situaciją.

Priimtų penkis gydytojus

Klaipėdos SPC, L. Jankauskienės pateiktais duomenimis, yra prisirašę 70-75 tūkst. pacientų. Juos aptarnauja 27 šeimos gydytojai, 13 terapeutų, 14 pediatrų. Jų per mažai. Šiuo metu įstaiga priimtų bent penkis naujus gydytojus.

"Jei sugalvotų pakeisti įstatymą ir nepersikvalifikavusiems į šeimos gydytojus pediatrams bei terapeutams nebeleistų praktikuoti, būtų tragiška padėtis", - nuogąstauja vyriausioji gydytoja.

Vienas gydytojas šioje SPC aptarnauja nuo 700 iki 2 000 pacientų. Nevienodą aptarnaujamų pacientų skaičių lemia ne vien gydytojo asmenybė, bet ir fizinis jo pajėgumas: mažiau aptarnauti pajėgia tie, kurie turi daugiau darbo, t. y. pediatrai (pediatro norma 800-1000 pacientų) ir tie, kurių apylinkėje daug senų ir sergančių žmonių.

Jos duomenimis, šeimos gydytojo, kuriam pagal etatą per savaitę tenka dirbti 39 valandas, atlyginimas nevienodas. Kai kurie uždirba "netoli minimumo", o kiti iki 4-5 tūkst. litų. Atlyginimo dydį lemia prisirašiusių pacientų skaičius, atliekamos skatinamosios paslaugos, papildomos pareigos (vakariniai iškvietimai, darbas budinčio gydytojo tarnyboje).

"Situacija labai rimta. Mūsų įstaigoje dirba dvi per 70 metų amžiaus gydytojos. Neturiu jų kuo pakeisti. Daugeliui gydytojų jau 60", - dėl ateities nuogąstauja ir Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Viktoras Grigalauskas, pasiruošęs kad ir šiandien priimti bent du šeimos gydytojus.

Vengia ir rajonų

Klaipėdos rajono savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė informavo, jog Gargždų miestui taip pat reikėtų bent trijų šeimos gydytojų, tačiau jau keleri metai nauji neatvyksta.

Šiuo metu Gargžduose praktikuoja 23 šeimos gydytojai, o gydytojų, dirbančių pirminėje sveikatos priežiūros srityje su komanda - 37.

"Kai kurie gydytojai dirba labai dideliu krūviu, ir Gargždų gyventojai yra labai nepatenkinti. Tačiau niekas nenori eiti dirbti į rajoną", - teigė L. Kaveckienė.

Klaipėdos rajono kaimuose situacija geresnė - čia šios srities daktarų stygiaus nėra.

Blogiausia, anot skyriaus vedėjos, gali atsitikti ateityje, kai dalis gydytojų išeis į pensiją - po 10 metų jų trūkumas gali itin išryškėti.


Paruošia per mažai

Asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, savivaldybių atstovai vienu balsu tvirtina, jog šeimos gydytojų trūkumą nulėmė tai, kad jų per mažai yra paruošiama, o tie, kurie pasirenka šią specializaciją, lieka Vilniuje, Kaune arba išvyksta į užsienį.

"Kreipiamės į gydytojus ruošiančius universitetus, kviečiame, bet nesulaukiame, nes jie lieka dirbti Vilniuje ar Kaune arba išvažiuoja į užsienį, kur gauna kur kas didesnį atlyginimą. Prie universitetų organizuojami greito mokymo anglų kalbos kursai. Užsienyje mūsų gydytojų paklausa labai didelė, kitos šalys taupo gydytojų ruošimui ir gauna mūsų gerai paruoštus specialistus", - pasakojo Klaipėdos SPC vadovė L. Jankauskienė.

"Valstybė paruošia specialistus Europos Sąjungai", - pritaria ir Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

"Šeimos gydytojo specialybę nelabai kas renkasi. Iš 6-7 baigusiųjų kokie penki išvyksta į užsienį, dvi mergaitės išteka Vilniuje ar Kaune, - svarsto V. Grigalauskas. - Gydymo įstaigų vadovų asociacija yra kėlusi klausimą, kaip sustabdyti išvažiavimą. Juk daugelis už mokesčių mokėtojų pinigus mokosi. Tarybiniais laikais reikėjo 5 metus atidirbti, o dabar demokratija, pinigus švaistome.

Greit kviesime gydytojus iš Nigerijos, Indijos, - liūdną perspektyvą piešia pokalbininkas. - O Lietuvoje šeimos gydytojams ypač sunku, ant jų pečių krauna viską - ir profilaktiką, ir skiepijimus, naikina pediatro specializaciją, nors jau yra akivaizdu, kad šeimos gydytojai tiek aprėpti negali. Užsienyje apylinkėje yra 500, pas mus - 1500-2000 pacientų."

"10 naujų daktarų tikrai turėtų veiklos"

Janina ASADAUSKIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja
Klaipėdoje dirba 118 šeimos gydytojų, 24 terapeutai, 21 pediatras. Didžioji dalis terapeutų yra sulaukę per 60 metų. Šeimos gydytojų amžiaus vidurkis 50-60 metų. Nesulaukusių 50 metų šeimos gydytojų mieste tik vienetai.
Pas vieną gydytoją vidutiniškai yra prisirašę 1 500 pacientų. Statistiškai tai nėra per mažai, bet realiai su tiek žmonių gana sunku dirbti. Pediatrinės apylinkės ženkliai mažesnės. Persikvalifikavę šeimos gydytojai ne visi vykdo normą, nes daugelis įstaigų - tiek privačių, tiek viešųjų, - turi ginekologus, chirurgus, taigi dirba visa komanda.
Valstybė buvo užsibrėžusi siekti, kad iki 60 procentų pirminio lygio paslaugų būtų teikiama privačiose įstaigose. Klaipėdoje privačią mediciną yra pasirinkę beveik 40 procentų pacientų. Tai vienas geriausių rodiklių, nes bendras Lietuvos rodiklis šiandien yra apie 24 procentus.
10 naujų šeimos daktarų tikrai turėtų ką veikti Klaipėdoje. Bet iš kur juos paimti?

Pozicija

"Dirba farmacinėse kompanijose"

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų atsakymai į "Vakarų ekspreso" klausimus
Šeimos gydytojo licenciją turi 2 266 gydytojai. Jeigu jie visi dirbtų gydymo įstaigose, tokio skaičiaus Lietuvai užtektų.
Šeimos gydytojų trūkumui įtakos gali turėti tokie veiksniai:
1. Dalis šeimos gydytojų dirba farmacinėse kompanijose.
2. Kai kurių poliklinikų vadovai gali būti labiau suinteresuoti ne šeimos gydytojų, o pirminės sveikatos priežiūros komandos gydytojų specialistų (vaikų ligų, vidaus ligų, akušerių ginekologų ir chirurgų) įdarbinimu.
Šiuo metu šeimos gydytojo rezidentūroje yra 232 rezidentai. Ministerijos Sveikatos priežiūros išteklių skyrius išduoda medikams pažymas dėl išsilavinimo (šeimos gydytojo) atitikimo Europos Sąjungos (ES) direktyvai. Su šiomis pažymomis medikai gali darbintis ES šalyse.
Pateikiame nuo 2004 m. gegužės 1 d. iki 2009 m. gruodžio 31 d. šeimos gydytojams išduotų pažymų skaičių:
2004 m. - 22
2005 m. - 39
2006 m. - 21
2007 m. - 10
2008 m. - 13
2009 m. - 14
Tačiau šie skaičiai jokiu būdu nereiškia, kad visi šie gydytojai išvažiavo dirbti į užsienį, tai rodo tik tiek, kad toks skaičius asmenų pasiėmė minėtas pažymas.
Šiuo metu ministerijoje atliekama žmogiškųjų išteklių analizė, kuri padės numatyti strategines kryptis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder