Lietuvoje yra 187 asmens sveikatos priežiūros įstaigų maisto tvarkymo skyriai, 76 proc. jų maistas gaminamas vietoje, 24 proc. - patiekalai gaminami kitur ir atvežami.
Tikrindami inspektoriai dažniausiai nustatydavo bendrų higienos pažeidimų, tokių kaip nepatenkinama maisto ruošimo patalpų būklė, susidėvėjusi įranga ir inventorius. Kai kurių ligoninių maisto tvarkymo skyriuose apsilupinėję lubų, ištrupėję sienų dažai, kai kur sienos padengtos pelėsiu dėl blogos ventiliacijos.
Dar kitose ligoninėse buvo naudojami susidėvėję įrankiai, puodai ir kitas inventorius, senos konstrukcijos sunkiai valomi gamybos stalai, kitokia pasenusi įranga.
Pasak VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vitos Šturmienės, dalis ligoninių maisto tvarkymo skyrių kasmet remontuoja patalpas, bet trūkumai pašalinami tik trumpam, nors reikalingas kapitalinis remontas.
Ji pažymėjo, kad tikrinant taip pat nustatyti ženklinimo, produktų laikymo sąlygų, receptūrų, technologinių aprašymų, patiekalų kokybės reikalavimų pažeidimai, kai kur ligoniams buvo tiekiami atšalę patiekalai, jų asortimentas skurdus, tačiau tokių pažeidimų buvo palyginti nedaug.
V.Šturmienės teigimu, peržvelgus ankstesnių metų patikrinimų medžiagą, galima teigti, jog pažeidimų pobūdis išliko panašus.
Anot jos, pernai užfiksuota truputį daugiau savikontrolės, receptūrų ir technologinių aprašymų reikalavimų pažeidimų, todėl ateityje planuojama tikrinant daugiau dėmesio skirti gaminamų patiekalų kokybei.
16 atvejų atsakingiems gydymo įstaigų asmenims skirtos baudos, 3 atvejais apsiribota įspėjimais.
Per minėtą laikotarpį buvo gauta 17 gyventojų skundų dėl prasto maitinimo gydymo įstaigose. Ištyrus paaiškėjo, kad 5 iš jų buvo pagrįsti.
Rašyti komentarą