Medikai įspėja žvejus: per šalčius alkoholis nesušildys

Medikai įspėja žvejus: per šalčius alkoholis nesušildys

Kuršių marių vandenis sustingdžius ledui sujudo poledinės žūklės mėgėjai: stintautojai nuo savaitgalio nutūpė marias. Sinoptikai prognozuoja dar didesnius šalčius, o medikai įspėja žvejus ant ledo elgtis atsakingai, rašo 15min.lt.

Jau kelias dienas ant Kuršių marių ledo – sujudimas. Ledas jau pakankamai tvirtas, puikiai kimba ir stintos. Į pamarį suvažiavo poledinės žūklės aistruolių iš visos Lietuvos.

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis primena dvi pagrindines taisykles ant ledo: tinkamai apsirengti ir tinkamai elgtis.

„Svarbu saugotis ir neįkristi į vandenį, kol sėdi sausas – ne tokia didelė rizika sušalti. Šiais laikais žvejams yra itin kokybiškos aprangos. Netgi, sakyčiau, tobulos. Su ja netgi sušalti sudėtinga“, – aiškino medikas, ir pats mėgstantis laisvą laiką leisti prie eketės.

Anot jo, šaltu oru reikia vengti alkoholio. „Tik iš pradžių atrodo, kad kūnas sušilo, tačiau tai apgaulinga“, – teigė R.Juodviršis. Medikas pataria pajutus, kad kūnas ima šalti, pavaikščioti, prasimankštinti. „Galima papildomą eketę iškirsti“, – juokėsi R.Juodviršis.

Anot jo, medikams itin retai tenka rūpintis poledinės žūklės mėgėjais – dažniausiai jie būna prityrę ir moka pasirūpinti savimi. „Iš tiesų žymiai daugiau iškvietimų dėl nušalimų turime mieste“, – teigė specialistas.

Žmogui ilgai būnant šaltyje, organizmas nesugeba palaikyti reikiamos temperatūros. Bendrasis kūno sušalimas – tai kūno temperatūros sumažėjimas iki mažiau nei 35 laipsnių šilumos.

Šaldamas žmogus tampa viskam abejingas, mieguistas.

Sušalus galūnes patariama jas merkti į kambario temperatūros vandenį ir pamažu į jį pilti šiltesnį vandenį. Atšalus visą kūną – gulti į vonią, pripildytą vandeniu, kurio temperatūra maždaug 20 laipsnių šilumos. Į vonią pamažu pilti šiltesnį vandenį. Vonią gali pakeisti kompresai. Sušildytą odą reikia šiltai apkloti. Nerekomenduojama trinti ir masažuoti. Sušalus patariama gerti daugiau arbatos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder