Medikas: "Hepatito C rizikos grupėje esame kiekvienas"

Medikas: "Hepatito C rizikos grupėje esame kiekvienas"

Nors profilaktiniai sveikatos tyrimai garantuoja ramybę, dauguma žmonių linkę nesitirti, nes bijo išgirsti nemalonią diagnozę. Vienas susirgimų, apie kuriuos vengiama kalbėti – hepatitas C. Siekdamas šviesti visuomenę hepatito C prevencijos tema, Santariškių klinikų Hepatologijos centras kartu su „Roche Lietuva“ jau ketverius metus iš eilės vykdo nemokamų hepatito C patikrų programą. Jos metu šalies gydymo įstaigose įprastai 30–50 Lt kainuojantis „anti-HCV“ tyrimas didžiuosiuose Lietuvos miestuose bus atliekamas nemokamai.

Apie hepatitą C ir apie tai, kas turėtų prioritetine tvarka atlikti šį tyrimą kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hepatologijos centro vadovu profesoriumi Jonu Valantinu.

Hepatitas C dažnai vadinamas tyliuoju žudiku. Kodėl ši liga tokia klastinga?

Didžiausia hepatito C klasta ir esminis bruožas – jam vystantis nepasireiškia jokie simptomai. Todėl pacientai, nejausdami pašalinių sveikatos sutrikimų, nėra linkę galvoti apie profilaktinius tyrimus. Susirūpinama tik tuomet, kai pasireiškia aiškiai juntami nemalonūs simptomai: nuovargis, apetito stoka, pykinimas ir vėmimas, akių ir akių obuolių pageltimas, sąnarių, raumenų skausmas, karščiavimas, niežulys, prakaitavimas, skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku. Tiesa, šiems simptomams atsiradus, žmogui padėti išgyti dažniausiai jau būna per vėlu. Sunkiausia ligos stadija – kepenų cirozė – neretai išsivysto į kepenų vėžį.

Kas turėtų prioritetine tvarka išsitirti nuo hepatito C?

Pagrindinis hepatito C perdavimo kelias – per užkrėstą kraują ir organizmo skysčius. Todėl ypač susirūpinti turėtų asmenys, kuriems iki 1993 m. buvo perpiltas kraujas, kurie tuo metu buvo kraujo donorais. Atlikti tyrimą taip pat turėtų asmenys, kuriems minėtuoju laikotarpiu buvo atliekamos didelės apimties chirurginės operacijos.

Virusiniu hepatitu C dar galima užsikrėsti ir įvairiose buities situacijose, todėl rizikos grupėje, galima sakyti, esame kiekvienas iš mūsų. Juo užsikrėsti galima naudojantis sergančiojo dantų šepetėliu, skutimosi peiliuku, plaukų kirpimo mašinėle, žirklėmis. Pasitaiko užkratų net grožio salonuose, kuomet darant pedikiūrą ar manikiūrą netyčia įpjaunama oda. Rizikos grupei priklauso ir tie žmonės, kurie yra daręsi tatuiruotes, akupunktūrą, vėręsi auskarus higienos reikalavimų neatitinkančiuose salonuose.

Mes, medikai, ir patys esame viena rizikos grupių. Todėl dėl hepatito C tikrinamės profilaktiškai. Dažniausiai hepatitu C užsikrečia chirurgai, slaugytojai, stomatologai, laborantai – visi tie, kurie gydydami traumas yra įsipjovę ar įsidūrę. Beje, nė vienas nesame apsaugoti nuo šio viruso, jo prevencijai nėra sukurta skiepų, todėl gelbėjamės dėvėdami apsaugines kaukes, akinius, dvigubas pirštines ir kitas saugos priemones.

Mitas ar tikrovė, kad hepatitas C yra asocialių žmonių liga?

Tiesos šiame teiginyje tikrai yra. Hepatitu C dažnai serga kaliniai, narkotikus vartojantys asmenys, kurie sudaro didelę sergančiųjų dalį. Tyrimų duomenimis, hepatito C paplitimas tarp narkomanų yra didžiausias – net 70 proc. visų diagnozuojamų atvejų. Tačiau nederėtų užsikrėtimo hepatitu C laikyti asmenine gėda – pranešdami medikams apie savo ligą apsaugosite juos nuo užkrato.

Kaip atliekama hepatito C patikra? Juk žmonėms sunkiausia prisiruošti tyrimui, kuomet jis siejamas su kraujo ėmimu, kitais nemaloniais pojūčiais.

Noriu patikinti, kad patikros nuo hepatito C metu kraujas nėra imamas. Patikra atliekama perbraukiant testo tamponu aplink apatines ir viršutines išorines dantenas, todėl nemalonių pojūčių pacientas nepatiria. Tyrimas vykdomas anonimiškai. Esant teigiamam testo rezultatui, tiriamasis informuojamas telefonu.

Kaip manote, ar šios hepatito C patikros yra veiksmingos?

Nemokamos hepatito patikros vyksta jau nuo 2010 metų. Praėjusiais metais buvo ištirta 860 asmenų, diagnozuota 20 hepatito C atvejų. 2011 m. ištyrėme 1012 asmenų, iš jų 24-iems „anti-HCV“ testas buvo teigiamas. Pirmaisiais programos metais, 2010-aisiais, nemokamos patikros metu buvo ištirti 772 asmenys, 9-iems iš jų nustatytas hepatitas C. Kviesdami nemokamai patikrai mes jokiu būdu nesiekiame gąsdinti žmonių apie hepatito C sukeliamas problemas, tik norime juos paskatinti išsitirti ir būti ramiems, žinant, kad šia liga nesergate.

Nemokama hepatito C patikros programa

Gegužės 16 d. 10–15 val. Šiauliuose, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, prie centrinio įėjimo. Adresas: V. Kudirkos g. 99, Šiauliai.

Gegužės 17 d. 10–15 val. Klaipėdoje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, prie centrinio įėjimo. Adresas: Liepojos g. 41, Klaipėda.

Gegužės 22 d. 10–15 val. Vilniuje, Vilniaus universiteto Santariškių klinikose, prie centrinio įėjimo. Adresas: Santariškiu g. 2, Vilnius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder