Naujas plaučių vėžio tyrimas padės nustatyti, ar pacientas išgyvens

Naujas plaučių vėžio tyrimas padės nustatyti, ar pacientas išgyvens

JAV ir Kinijoje atlikti klinikiniai bandymai rodo, kad naujas genais paremtas plaučių vėžio tyrimas padeda tiksliau nustatyti ligonio tikimybę išgyventi, praneša AFP.

Bandymų rezultatai penktadienį buvo paskelbti britų medicinos žurnale "The Lancet". Mokslininkai teigia, kad naujasis vėžio tyrimas padės gydytojams tiksliau prognozuoti ligos eigą ir parinkti tinkamesnius gydymo būdus.

Plaučių vėžys yra daugiausia gyvybių nusinešanti vėžio rūšis. Nuo plaučių vėžio kasmet miršta apie 1,4 mln. žmonių, t. y. daugiau nei nuo krūties, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžio kartu sudėjus.

Naujo eksperimentinio tyrimo metu matuojamas keturiolikos genų aktyvumas vėžiniame audinyje. Tyrimas ypač veiksmingas vertinant nesmulkiųjų ląstelių vėžį, kurį dažniausiai sukelia rūkymas.

"Tyrimas gali padėti šimtams tūkstančių žmonių išgyventi ilgiau", - sakė pagrindinis tyrimo sumanytojas, Kalifornijos universiteto San Franciske profesorius David Jablons.

Šiuo metu gydytojai atsižvelgdami į plaučių vėžio dydį, vietą ir mikroskopinę sandarą skirsto ligą į stadijas. Pagal vėžio stadiją pacientui pašalinus vėžinį audinį parenkamas papildomas gydymas, įskaitant chemoterapiją.

Dėl tikslesnės ligos prognozės "daugiau žmonių, kuriems padėtų papildoma terapija, galės po operacijos ją gauti", paaiškino D. Jablonsas.

Didžiausia plaučių vėžio gydymo problema - aptikti ankstyvos stadijos vėžį labai sunku, o kuo vėlesnė stadija, tuo mažesnė tikimybė, kad pacientas išgyvens. JAV tik apie 30 proc. pacientų diagnozuojama ankstyva plaučių vėžio stadija ir net tais atvejais nuo 35 iki 45 proc. pacientų miršta per penkerius metus. Tyrėjai teigia, kad naujasis tyrimas gali padėti anksčiau diagnozuoti ligą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder