Net ir vienas kiaušinis per dieną gerokai padidina diabeto riziką

Net ir vienas kiaušinis per dieną gerokai padidina diabeto riziką

Net ir vieno kiaušinio vartojimas per savaitę gali padidinti diabeto (2-ojo tipo) riziką. Prie tokios išvados priėjo Harvardo (JAV) mokslininkai.

Atlikdami klinikinį tyrimą "Physicians’ Health Study I" jie 25 metus (1982-2007 m.) stebėjo 20 703 gydytojus vyrus ir 15 metų (1992-2007 m). - 36 295 moteris, dirbančias sveikatos apsaugoje. Iki įtraukimo į stebėjimo grupes nė vienas iš tiriamųjų nesirgo diabetu.

Per stebimąjį laikotarpį 2-ojo tipo diabetu susirgo 1 921 vyras ir 2 112 moterų.

Pastebėta, kad vyrams vartojant septynis ar daugiau kiaušinių per savaitę lyginant su tais, kurie visai nevartoja, tikimybė sirgti diabetu išauga net 58 proc., moterims – 77 proc.

Vyrams, vartojantiems vieną kiaušinį per savaitę, diabeto rizika išauga 6 proc., du-keturis kiaušinius per savaitę – 18 proc., penkis šešis kiaušinius – 46 proc.

Moterims, vartojančioms vieną kiaušinį per savaitę, diabeto rizika išauga 6 proc., du-keturis kiaušinius per savaitę – 19 proc., penkis šešis kiaušinius – 18 proc.

Tyrimo autoriai mano, kad tai gali būti susiję su tuo, kad kiaušiniuose yra daug cholesterolio (200 mg viename kiaušinyje) bei sočiųjų riebiųjų rūgščių (1,5 g).

Principas "Du viename"

"Labai sunku, beveik neįmanoma paskaičiuoti tikrą riziką susirgti cukralige, nes vieni produktai kenkia, kiti padeda. Svarbiausias diabetą lemiantis veiksnys – specifinių genų iš tėvų paveldėjimas bei gyvenimo būdo "paveldėjimas", - sakė gydytojas endokrinologas Andrej Levinger.

Jis pataria kiaušinius valgyti pagal principą "du viename", – du baltymai, vienas trynys.

"Man kiaušiniai – sotus ir skanus maistas, kuriuo gerai pradėti dieną", – prisipažino A. Levinger.

Valgyti saikingai – sveika

"Anksčiau tiek gydytojai, tiek mokslininkai laikėsi nuomonės, kad nereikia valgyti kiaušinių dėl juose esančio didelio cholesterolio kiekio. Tačiau naujausi tyrimai, atlikti Harvardo universitete, parodė, kad valgant po vieną kiaušinį per dieną, sveikiems asmenims nedidėja širdies ligų rizika. Nors gerai žinoma, kad kiaušinio trynyje yra daug cholesterolio ir todėl jų vartojimas gali turėti nors ir nedidelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujuje, nederėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra ir kitų maistinių medžiagų (baltymai, vitaminų B12 ir D, riboflavino ir folio rūgšties), kurios gali sumažinti širdies ligų riziką", – pasakojo gydytoja dietologė Žana Antonova.

Jos nuomone, saikingai valgomas kiaušinis (vienas per dieną) sveikiems žmonėms gali būti vienas iš sveikos mitybos produktų. O asmenys, sergantys cukriniu diabetu, turėtų suvalgyti ne daugiau kaip 2-3 kiaušinius per savaitę, nes atlikta Slaugytojų sveikatos studija parodė, jog sergantiems cukriniu diabetu, valgantiems po vieną kiaušinį per dieną, gali padidėti širdies ligų rizika.

"Be to, žmonėms, kuriems sunku kontroliuoti savo cholesterolio kiekį kraujuje, vertėtų būti atsargiems valgant kiaušinio trynį, jiems patartina geriau rinktis maisto produktus tik su kiaušinio baltymu", – pataria dietologė.

Šaltinis

Djoussé L, et al "Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women" Diabetes Care 2008; DOI: 10.2337/dc08-1271.

www.vlmedicina.lt

 

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder