Pakilti nuo švenčių stalo tuščiu pilvu -  menas

Pakilti nuo švenčių stalo tuščiu pilvu - menas

Mūsų valgymo įpročiai - palanki dirva lėtinėms ligoms vešėti. Tą rodo ir tai, jog Europoje pirmaujame pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis. Prie švenčių stalo itin dėmesingi savo sveikatai turėtų būti tie, kurie serga lėtinėmis ligomis, turi skrandžio problemų. Nepersivalgyti derėtų ir visiškai sveikiems žmonėms. Kaip tinkamai pasitikti šventes nekenkiant sau, „Vakaro žinios“ kalbėjosi su Visuomenės sveikatos instituto direktoriumi profesoriumi Rimantu STUKU.

- Kokia reikšmė tenka mitybai kalbant apie sveikatą?

- Moksliniais tyrimais įrodyta, kad sveikata net 50 procentų priklauso nuo mitybos. Taigi pats žmogus 50 proc. gali daryti įtaką savo sveikatai. Sveikos mitybos rekomendacijos nepriklauso nei nuo sezono, nei nuo šventinio laikotarpio.

- Kokios yra mūsų visuomenės valgymo tradicijos?

- Lietuvos gyventojai turi paveldėtas gana nesveikos mitybos tradicijas. Šventėms būdingi perkrauti stalai, tai yra atėję iš tarpukario Lietuvos. Vertėtų akcentuoti, kad nors mūsų protėviai valgydavo riebiai, jie buvo sveikesni, nes daug judėjo, dirbo, kalorijas sudegindavo. O dabar žmonės mašinomis važinėja, liftais, darbe sėdi, namie sėdi. Kitas dalykas, senoji karta valgė labai daug šviežių daržovių, vaisių, daug grūdinių kultūrų, vadinasi, gaudavo labai daug skaidulinių medžiagų. Raugdavo kopūstus, burokų lapus, valgė ropes, morkas. Gaudavo labai daug antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų. Antioksidantai neleisdavo oksiduotis riebalams ir jie nesikaupdavo kraujagyslėse. Dabartinė visuomenė valgo labai mažai daržovių, gauname mažai antioksidantų, o valgome per riebiai.

Mūsų gyventojų mityba yra palanki lėtinėms ligoms plisti. Žmonės pamiršta, kad 1 gramas kiaulienos riebalų ar aliejų - 9 kilokalorijos, energinė vertė ta pati, todėl ir augaliniais riebalais nereikia piktnaudžiauti. Suvartojame pusę optimalaus paros kiekio daržovių. Šviežių daržovių ir vaisių reikėtų suvartoti mažiausiai 400 g, o Lietuvoje maždaug 312 g. O optimalus kiekis būtų 600 g.

- Ką daryti, kad valgydami patys sau netaptume priešai?

- Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas yra trys pagrindiniai principai: saikingumas, įvairumas ir subalansuotumas. Saikingumas yra esminis principas, kad žmogus nepersivalgytų. Matydami 12 patiekalų, turėtume įsidėti ne tiek, kad iškart prisivalgytume, bet po labai mažą kiekį kiekvieno patiekalo. Reikia prisiminti, kad sotumo jausmas ateina ne iš karto. Išgerkime stiklinę vandens prieš valgį, skystyje sumirkę produktai sudaro didesnę skrandžio apimtį, taip slopinamas alkio jausmas. O valgyti reikia kiek galima mažesniais kiekiais. Kalėdų patiekalai yra riebūs, saldūs, jų suvartosime daugiau nei įprastai, todėl labai svarbu, kad žmogus gautų pakankamai skaidulinių medžiagų. Valgykime daržovių salotas su minimaliu kiekiu aliejaus, duoną - kiek galima rupesnę. Skaidulinės medžiagos yra labai svarbios, nes greta kitų savybių jos sujungia ir riebalus, neleidžia didėti cholesterolio koncentracijai, gerina virškinamojo trakto veiklą, neleidžia žarnyno mikroflorai sutrikti.

- Nejaugi turime visiškai atsisakyti būtino švenčių atributo - skanumynais viliojančio stalo?

- Jeigu žmogus visiškai sveikas, galbūt ir nepajus problemų. Turėtų susirūpinti žmonės, sergantys lėtinėmis virškinamojo trakto ligomis, tulžies pūslės akmenlige, kasos uždegimu, tie, kuriuos kamuoja kepenų funkcijos sutrikimai, skrandžio erozijos, opos, disbakteriozė. Kita grupė - sergantieji širdies kraujagyslių sistemos ligomis, ateroskleroze, juk persivalgymas apsunkina ir širdies funkcijas. Pagal sergamumą širdies kraujagyslių sistemos ligomis mes pirmaujame Europoje.

- Daugelis per šventes vis tiek persivalgys, kaip jie gali sau padėti?

- Jeigu jau žmogus sėdėjo sėdėjo, valgė valgė ir pajuto, kad persivalgė, reikia eiti pasivaikšioti gryname ore, judėti, kad suaktyvintų virškinimo procesą. Gerti skysčių. Jeigu skrandis sveikas, galima ir gazuoto mineralinio vandens.

Organizmas nėra konteineris, į kurį mes galime sumesti viską. Reikia išmokti mėgautis maistu. Juk laimingas žmogus - ne tada, kai sotus, o kai sveikas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder