Pirmadienį prasideda Pasaulinė žindymo savaitė

Pirmadienį prasideda Pasaulinė žindymo savaitė

Pirmadienį prasideda Pasaulinė žindymo savaitė. Šiemetė savaitė skirta komunikavimui ir dalijimuisi patirtimi tarp skirtingų kultūrų, kartų, lyčių.

"Ilgalaikis žindymas - tai visavertė kūdikio mityba, imuninės sistemos stiprinimas, tvirtas emocinis ryšis tarp kūdikio ir motinos. Tai duota gamtos, patikrinta tūkstantmečiais, tačiau, deja, kartais dėl gyvenimo tempo ar madų vėjų, reklamos įtakos, bandoma nepaisyti ilgos žmonijos patirties", - sako Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai cituojama viceministrė Nora Ribokienė.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja pirmus šešis gyvenimo mėnesius kūdikius tik žindyti. Sulaukus 6 mėnesių kūdikiams turi būti pradėta duoti ir papildomo maisto, o žindymas tęsiamas iki 2 metų ar ilgiau.

Siekiant saugoti kūdikių ir mažų vaikų sveikatą ir įgyvendinti kūdikių žindymo skatinimo iniciatyvas Lietuvoje, dar 2004 metais patvirtintos Stacionarių asmens sveikatos priežiūros įstaigų vertinimo pagal naujagimiams palankios ligoninės reikalavimus laikinosios taisyklės.

Naujagimiams palankios ligoninės vardas jau yra suteiktas 8 Lietuvos ligoninėms: Vilniaus gimdymo namams, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninei, Kauno klinikoms, Kauno klinikinei ligoninei, Kauno ligoninės filialui Krikščioniškiesiems gimdymo namams, Respublikinei Panevėžio, Marijampolės, Pasvalio, Vilkaviškio ligoninėms.

Pasaulinė žindymo savaitė vyksta nuo 1992 metų. Ji paskelbta atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos ir UNICEF inicijuotą ir priimtą deklaraciją dėl kūdikių žindymo apsaugos, skatinimo ir rėmimo.

Ši savaitė minima 170 pasaulio valstybių, tarp jų ir Lietuvoje. Pasaulinis aljansas už žindymą kiekvienais metais paskelbia skirtingą žindymo savaitės temą. Šių metų tema - "Pasikalbėkime! Žindymas - 3D patirtis".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder