Pirmoji pagalba nusideginus

Pirmoji pagalba nusideginus

Kaip gelbėtis nusideginus odą? Ar padeda liaudiškos priemonės?

Nusideginti galima nuo sąlyčio su ugnimi, įkaitusiais daiktais, garais, skysčiais, elektros srove, žaibu. Nudegimai taip pat patiriami dėl ultravioletinių ar jonizuojančių spindulių, cheminių medžiagų poveikio.

Patyrus pirmo laipsnio nudegimą, į gydytojus kreiptis dar nebūtina. Tačiau jei nudegė didelis odos plotas, akys ar veidas, kvėpavimo takai, ryklė, tarpvietė, pakilo kūno temperatūra - padėti galės tik medikai.

Nusideginus būtina kuo skubiau 15-20 minučių šaldyti pažeistą vietą vandeniu, bet negalima ledu. Jokiu būdu negalima plėšti nuo nukentėjusiojo rūbų, nes odą tai pažeis tik dar labiau.

Patiems pradurti susidariusių pūslių nepatartina (taip galima užkrėsti pažeistą vietą). Reikia uždėti sterilų tvarstį, malšinti skausmą paracetamoliu, analginu.

Nusideginus nepadės kremai, tepalai, purškalai, net jei jie pirkti vaistinėje. Priemonės su pantenoliu gaminamos spirito pagrindu, todėl netinka. Kitų priemonių sudėtyje yra parafino grupės medikamentų, kurie neleidžia žaizdai gyti. Liaudiškos priemonės - taukai, sviestas, aliejus - situaciją taip pat gali tik pabloginti. Jos užrakina karštį odoje, nudegimas plinta į gilesnius audinius, skausmas didėja. Netinkamos priemonės gali tapti net infekcijos priežastimi.

Patyrus cheminį nudegimą šarmais ar rūgštimis, pažeistą vietą reikia skubiai plauti vandeniu. Nesiliesti prie nukentėjusiojo. Apnuoginus nudegusią vietą, reikia ją pakišti po tekančio vandens srove, vėliau uždėti sterilų tvarstį, malšinti skausmą ir skubiai vežti į gydymo įstaigą.

Elektros srove, žaibu nutrenktą žmogų gelbėjant reikia būti atsargiems. Nesiliesti ne tik prie elektros šaltinio, bet ir prie nukentėjusio neįsitikinus, ar tai saugu. Kviesti greitąją pagalbą.

Papasakojo gydytoja Eugenija Kukaitienė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder