Po vestuvių pokylio - salmoneliozės protrūkis

Po vestuvių pokylio - salmoneliozės protrūkis

Klaipėdoje penki asmenys kreipėsi į šio miesto universitetinę ligoninę dėl ūmių žarnyno susirgimų.

Kaip informavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centras, keturi asmenys buvo hospitalizuoti infekcinių ligų skyriuje, vienas gydomas ambulatoriškai. Atlikus laboratorinius keturiems susirgusiems diagnozuota salmoneliozė.

Paaiškėjo, kad visi jie šių metų liepos 10-11 dienomis dalyvavo vestuvių pobūvyje, kuris vyko G. Rusteikos kaimo turizmo sodyboje "Prie šaltinio" (Lapių km., Klaipėdos r.).

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino šią sodybą ir nustatė, kad šios sodybos šeimininkai neturėjo Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, nebuvo gamybos patalpų, pritaikytų maistui ruošti, viešojo maitinimo veikla neįteisinta.

Patiekalai buvo ruošiami sodybos savininkų asmeninėje virtuvėje. Šventės užsakovai buvo atsivežę saldumynų - kreminį tortą bei du šakočius be jokių pirkimo dokumentų. Maistą ruošė žmonės, nesusipažinę su higienos mokymo kursų programa. Jie negalėjo pateikti maisto žaliavų bei produktų pirkimo dokumentų, neišsaugojo produktų ženklinimo etikečių. Maisto žaliavų, gatavų produktų ar patiekalų likučių taip pat nebuvo rasta. Tyrimas tęsiamas.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimu G. Rusteikos kaimo turizmo sodyboje "Prie šaltinio" viešojo maitinimo veikla uždrausta. Surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas, sodybos savininkams, ruošusiems maistą, nurodyta pasitikrinti sveikatą, atlikti bakteriologinius tyrimus dėl ligos sukėlėjų.

"Kaimo turizmo sodybų savininkams, norintiems teikti maitinimo paslaugas, privaloma turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus ir laikytis maisto saugos bei higienos reikalavimų. Pažymėjimus išduoda apskričių, miestų ar rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnybos, patikrinusios ir nustačiusios, kad kaimo turizmo paslaugų teikėjo veiklos sąlygos atitinka nustatytus reikalavimus.

Šie reikalavimai neprivalomi tų sodybų šeimininkams, kurių svečiai maistą gaminasi patys. Be to, maisto tvarkymo reikalavimai sodyboms, teikiančioms maitinimo paslaugas, yra minimalūs, jie suderinti su Lietuvos kaimo turizmo asociacija", - komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder