Psichologė: "Šiuolaikinis maistas sukelia priklausomybę"

Psichologė: "Šiuolaikinis maistas sukelia priklausomybę"

Specialistai vis dažniau skambina pavojaus varpais, atkreipdami dėmesį į tai, kad pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse, nuolat daugėja nutukusių žmonių. Pastarieji dažnai plakami rykštėmis - esą yra bevaliai ir tinginiai. Tačiau sveikos gyvensenos organizacijos "Nauja pradžia" pirmininkė, psichologė Corrie Jankevičienė tikina visai ką kita - prieš 50 metų žmonės savo charakterio savybėmis buvo panašūs į dabartinius, tačiau antsvorio problema nebuvo tokia didelė. Jos teigimu, reikia žiūrėti kitur - kaip dabartinis maistas veikia mūsų smegenis.

C. Jankevičienės teigimu, nors nuomonių apie nutukimą yra labai daug, tačiau kaltinti visus antsvorį turinčius žmones valios neturėjimu, tinginyste, judrumo praradimu nereikėtų.

"Svorio augimo priežasčių nereikėtų suversti vien charakterio savybėms, nors jos, žinoma, taip pat daro įtaką. Vis dėlto turėtumėm atidžiau peržvelgti tai, ką mes valgome. Šiuolaikiniai rafinuoti produktai visiškai kitaip veikia mūsų smegenis. Būtent todėl išsivysčiusiose pasaulio šalyse antsvorio problema tampa epidemija", - tvirtina pokalbininkė.

Valgo ne alkani

C. Jankevičienė skatina atkreipti dėmesį į tai, kokius produktus mes renkamės, kai iš tiesų esame alkani. Tada mums nebėra svarbu, ar valgysime košę, mėsą ar bandelę. Galime valgyti bet ką, kad tik pasijustume sotūs. Visiškai kitaip elgiamės, kai jau esame sotūs. Vis tiek sliūkiname į virtuvę ir ieškome konkrečių produktų. Mes nenorime valgyti, mes norime sausainio ar kriaušės. Su šiuolaikiniais maisto produktais mes gauname ne tik kalorijų, būtinų, kad išgyventume ir turėtume energijos, bet ir įvairių priedų, saldiklių, dažiklių, konservantų, kurie visiškai kitaip nei jais neprikimštas maistas veikia mūsų smegenis. Su įvairių priedų, cukraus bei riebalų pagalba maistas šiais laikais esą ir sukelia priklausomybę.

Anot psichologės, mokslininkai yra įrodę, jog rafinuoti maisto produktai, turintys daug cukraus, riebalų bei sintetinių priedų, smegenis veikia panašiai kaip kai kurios narkotinės medžiagos. Mes tampame priklausomi nuo tam tikrų maisto produktų.

Pasak C. Jankevičienės, svorio problema šiais laikais nėra perdėta, kaip gali pasirodyti. Nors dažnai nutinka ir taip, kad visuomenės, žiniasklaidos, draugų prispaustas žmogus, net ir neturėdamas antsvorio, suskumba nerimauti, laikytis dietų ir panašiai, tačiau tai, psichologės teigimu, neatsveria fakto, jog nutukusių žmonių pasaulyje vis daugėja ir tai pripažįsta įvairių šalių ekspertai.

"Į tai negalima numoti ranka. Antsvoris - tai ne tik estetikos problema. Tai ir didžiulė grėsmė mūsų sveikatai. Antsvorio palydovai - įvairios širdies ligos, II tipo diabetas, onkologiniai susirgimai", - sako psichologė.

Pirmiausia - psichologinės priežastys

C. Jankevičienės teigimu, susirūpinus savo antsvoriu ir pradėjus galvoti apie svorio metimą, pirmiausia reikėtų pasirūpinti ne mityba ar sportu, o psichologiniais dalykais. Reikėtų susimąstyti, kodėl valgai. Ar tik dėl to, jog esi alkanas? O gal dėl to, kad nuobodu, neturi užsiėmimo, nerandi laisvalaikio praleidimo būdų, jautiesi vienišas, bandai išvengti streso. Pasak psichologės, mokslininkų tyrimai yra įrodę, jog žmonės, maisto besigriebiantys kaip nusiraminimo priemonės, dažniausiai yra linkę valgyti patį pavojingiausią - saldų ir riebų.

"Tai skatinama nuo vaikystės. Kai vaikas verkia, jam, kad nusiramintų, į rankas įduoda sausainį", - pavyzdį pateikė C. Jankevičienė.

Psichologė tikino, jog susitvarkyti su "psichologiniu valgymu" galima ir patiems. Jeigu žmogus susikaups, pats išsiaiškins tikrąsias persivalgymo priežastis, jam pavyks pačiam išspręsti šią savo problemą. Tačiau kartais nutinka taip, jog savarankiškai tų priežasčių rasti negali arba radęs nežinai, kaip jas pašalinti. Tada, specialistės manymu, gali pagelbėti gero draugo drąsinantis petys, savipagalbos grupės, žmonės, jau įveikę šią problemą, ar psichologai ir psichiatrai.

Vėliau, jau išsprendus psichologines problemas, verta griebtis ir mitybos bei sveiko gyvenimo būdo.

"Pirmiausia patariu atidžiai išsinagrinėti produkto aprašymus, nes šiais laikais produktai ėmė išsigimti, mes dažnai valgome tik kažkokias jų dalis su įvairiais nenatūraliais priedais. Skaitydamas sudėtį gali suprasti, kada produktas nėra labai sveikas. Jeigu sudėtinių dalių sąrašas labai ilgas ir jame gausu mums nesuprantamų žodžių bei terminų, tai jau sufleruoja, jog kažkas gali būti ne taip. Geriausia rinktis tai, kas natūralu ir mums suprantama", - pataria psichologė.

Ji įspėja, jog svorio metimas nėra lengvas ir greitas procesas. Greitai antsvorio atsikratyti padedančios dietos, verčiančios kankintis ir atsisakyti tam tikrų produktų, padeda atsikratyti ir sveikatos.

"90-95 procentai žmonių, besilaikiusių griežtų dietų, vėliau vėl priauga svorio. O tokie svyravimai sveikatai kenkia dar labiau nei pats antsvoris. Jie žaloja tiek fizinę, tiek emocinę sveikatą. Reikia rinktis ne dietą, o tokią mitybą, kuria galėtum kliautis visą likusį savo gyvenimą", - daugumos specialistų pabrėžiamą faktą patvirtino pokalbininkė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder