Reabilitacija sugrąžina į visavertį gyvenimą

Klaipėdos universitetinė ligoninė neįsivaizduojama be stiprių stacionarinės ir ambulatorinės reabilitacijos skyrių. Po operacijų ir sunkių ligų žmonės čia atgauna jėgas, greičiau sveiksta, išsivaduoja nuo skausmo. Visas kompleksas įvairių procedūrų bei patyrusių specialistų komanda deda visas pastangas, kad žymiai pagerėtų pacientų gyvenimo kokybė.

Rezultatai pranoksta lūkesčius

"Telydi jus Dievo palaima, ačiū už viską", - netikėtai ligoninės koridoriuje gydytojai Jolantai Valavičienei padėkojo moteris, viena iš paciento artimųjų. Reabilitacijos skyriaus, kuriam vadovauja gydytoja J. Valavičienė, medikams tokias padėkas tenka išgirsti dažnai. Mat skyriuje teikiamos paslaugos ir jų rezultatai neretai pralenkia pacientų lūkesčius. Ir norinčiųjų pasinaudoti šiomis stacionarinėmis reabilitacijos paslaugomis išties netrūksta. "Į mūsų skyrių atvyksta sunkiomis ligomis sergantys pacientai. Po įvairių galvos ir nugaros smegenų traumų, operacijų, insultų ir kitų ligų, ypač onkologinių", - sakė Reabilitacijos skyriaus vedėja Jolanta Valavičienė. Pasak gydytojos, šių susirgimų daugėja ir pacientai atvyksta vis jaunesnio amžiaus. Skyriuje dirba gydytojai, slaugytojai, jų padėjėjai, kineziterapeutai, masažuotojas, psichologas, logopedas, ergoterapeutas, socialinis darbuotojas. Skyriuje yra 35 lovos, čia pat teikiamos reabilitacijos paslaugos - tai ypač patogu sunkiai sergantiems pacientams, nes nereikia niekur važiuoti iš ligoninės atlikti reabilitacijos kurso.

SUSTIPRINA. "Reabilitacijos procedūros, masažas ar apsilankymai pas psichologą sustiprina tiek fizines, tiek dvasines jėgas, žmonės pas mus tiesiog atsigauna, žymiai pagerėja jų bendra sveikatos būklė", - teigė Reabilitacijos skyriaus vedėja Jolanta Valavičienė.

"Pas mus atvykęs pacientas gauna visą kompleksą paslaugų. Kadangi ligoninė yra daugiaprofilinė, pacientas gali būti konsultuojamas ir gydomas net tik dėl pagrindinio susirgimo, bet ir kitų gretutinių ligų. Gydymo ir reabilitacijos procesas vienas kitą papildo ir vyksta tuo pačiu metu. Pavyzdžiui, esant onkloginiams susirgimams, kartu vyksta reabilitacijos ir chemoterapijos bei radioterapijos procedūros. Pacientui reabilitacijos procedūros, masažas ar apsilankymai pas psichologą sustiprina tiek fizines, tiek dvasines jėgas, žmonės pas mus tiesiog atsigauna, žymiai pagerėja jų bendra sveikatos būklė", - pasakojo gydytoja J. Valavičienė, kurios iniciatyva ligoninėje 1998 metais ir buvo įsteigtas Reabilitacijos skyrius, labai reikalingas ligų nualintiems pacientams. Beje, nuo pat skyriaus įkūrimo pradžios nepakito ir skyriaus darbuotojų kolektyvas, dirbantis ranka rankon jau keliolika metų.


Dar vienas patikrintas būdas sustiprinti sunkia liga sergantį žmogų, - tai skyriuje periodiškai rengiami bendri specialistų, paciento ir jo artimųjų pasitarimai. "Labai svarbus paciento nusiteikimas siekti tikslo, artimųjų palaikymas ir tarpusavio supratimas tarp sergančiojo, jo šeimos ir specialistų. Tik tada galima pasiekti gerų rezultatų, pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę bei savijautą", - sakė Daiva Sudmantienė, skyriaus vyresnioji slaugos administratorė. O pacientų Reabilitacijos skyrius sulaukia iš pačių tolimiausių šalies kampelių.

SKAIČIUS. Pasak Reabilitacijos skyriaus ergoterapeutės Brigitos Skutulaitės, kasdien ergoterapijos (gydymas darbine veikla) užsiėmimuose apsilanko apie 30 žmonių.

Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

Reabilitacijos programa - kiekvienam

Klaipėdos universitetinės ligoninės pacientai pamėgo ir čia teikiamas ambulatorines reabilitacijos paslaugas. "Rekomenduojame reabilitacijos procedūras pas mus besigydantiems pacientams, esantiems po operacijų, taip pat sergantiems nervų sistemos ligomis, esant judamojo- atramos aparato pažeidimų ir sergant kitomis ligomis. Šias paslaugas pacientams teikiame ne tik skyriaus patalpose, bet ir aplankome juos palatose. Tačiau kviečiame atvykti ir visus pageidaujančius, nes pas mus dirba išties profesionalių specialistų komanda, kuri pasirengusi padėti kiekvienam. Reikia užsiregistruoti registratūroje pas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoją, kuris kiekvienam sudarys individualią reabilitacijos programą", - pasakojo Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vedėja Rimtautė Mičiūnienė. Po tokios reabilitacijos programos, anot gydytojos R. Mičiūnienės, galima labai sustiprinti savo sveikatą, nebejausti ilgą laiką kamavusių, pavyzdžiui, stuburo ar kaklo srities skausmų.

KVIE­ČIA. "Kvie­čia­me atvyk­ti visus pagei­dau­jan­čius atlik­ti ambu­la­to­ri­nę reabi­li­ta­ci­ją, nes pas mus dir­ba išties pro­fe­sio­na­lių spe­cia­lis­tų koman­da, kuri pasi­ren­gu­si padė­ti kiek­vie­nam", - sakė R. Mičiū­nie­nė, ligo­ni­nės Fizi­nės medi­ci­nos ir reabi­li­ta­ci­jos sky­riaus vedė­ja.

"Žinoma, daug kas priklauso ir nuo paties žmogaus nusiteikimo padėti sau. Procedūroms atlikti reikia laiko ir kantrybės, o jas užbaigus, dirbti individualiai, pavyzdžiui, kasdien atlikti gydomosios mankštos pratimus", - sakė R. Mičiūnienė. Ambulatorines reabilitacijos paslaugas teikia 7 žmonių komanda: fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, kineziterapeutas, ergoterapeutas, logopedas, fizinės medicinos ir reabilitacijos slaugytojos, atliekančios fizioterapijos procedūras, masažo specialistė, psichologas. Skyriuje yra trys procedūrų kabinetai: masažo, kineziterapijos ir fizioterapijos. Pastarajame atliekamos šios procedūros: įvairių rūšių impulsinės srovės skiriamos numalšinti skausmą, pagerinti kraujotaką, ultragarsas - nusilpusių raumenų elektrostimuliacijai ir kita.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder