Respublikinė Klaipėdos ligoninė: tai, kas nematoma pacientų akimis

Respublikinė Klaipėdos ligoninė: tai, kas nematoma pacientų akimis

Atsidūrę ligoninėje, iškart patenkame į medikų, gydytojų ir slaugytojų rūpestingas rankas. Tačiau net neįsivaizduojame, kiek daug ligoninės darbuotojų rūpinasi, kad būtume apsaugoti nuo įvairių infekcijų ir kuo greičiau pasveiktumėme.

Dieną naktį ligoninėje verda pacientų akimis nematomas sunkus darbas, kurį atliekančių žmonių pareiga – užtikrinti besigydančiųjų saugumą ir komfortą. Šiam tikslui pasiekti Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje personalas negaili savo pastangų, o įstaiga - ilgalaikių investicijų.

Pasak medikų, pacientui patekus į gydymo įstaigą, jį veikia daugybė faktorių: paties paciento sveikatos sutrikimas, dėl kurio jis atvyko, gretutinės ligos, įvairios invazinės procedūros, naudojami kateteriai bei kiti rizikos veiksniai.

„Mums yra svarbu, kad pacientai jaustųsi saugūs. Tuo tikslu ligoninė kompleksiškai taiko tiek infekcijų kuo skubesnę diagnostiką, tiek ir prevencijos priemones, kurios apima infekcijų registraciją, analizę, personalo mokymą, antibiotikų vartojimo stebėseną, pacientų izoliavimo priemonių taikymą, aplinkos higieną ir kitus svarbius aspektus“, - sakė infekcijų kontrolės gydytoja Daiva Sriebalienė.

SAUGŪS MEDICINOS PRIETAISAI – SAUGESNIS PACIENTAS. Medicinos prietaisai pakuojami tik į standartus atitinkantį krepinį popierių ir užlydomas popieriaus plastiko juostas, naudojami tik vienam pacientui, tik vienai procedūrai. Daiva Sriebalienė (kairėje), infekcijų kontrolės gydytoja ir centralizuotos sterilizacinės skyriaus vyresnioji medicininių autoklavų aparatininkė Nijolė Zuzaitė.

Medicinos prietaisus valo ultragarsu

Viena iš labai svarbių infekcijų kontrolės sričių, susijusių su pacientų sauga, yra medicinos prietaisų valymas, dezinfekcija ir sterilizacija.

„Centralizuotos sterilizacinės skyriaus medicinos prietaisų mechanizuoto plovimo įrangą pernai papildė moderni automatinė plovimo – dezinfekcijos mašina su ultragarsinio plovimo funkcija.

Tai ne tik pirmoji, bet ir vienintelė tokio tipo plovimo dezinfekcijos mašina įdiegta Lietuvoje. Dabar galime teigti - naujovė pateisino lūkesčius. Šia mašina, pasižyminčia greitu procesu, kuris trunka tik 30 min., vienu metu galima plauti chirurginius operacinius ir tuščiavidurius instrumentus, jei reikia, galima naudoti ir ultragarsinio plovimo funkciją bet kuriems instrumentams.

Dėl savo veikimo specifikos, ultragarsinis valymas leidžia labai kokybiškai išvalyti ir dezinfekuoti ypač sudėtingos konstrukcijos medicinos prietaisus“, - sakė D. Sriebalienė.

NAUJOVĖ. Centralizuotos sterilizacinės skyriaus medicinos prietaisų mechanizuoto plovimo įrangą pernai papildė moderni automatinė plovimo – dezinfekcijos mašina su ultragarsinio plovimo funkcija. Tai ne tik pirmoji, bet ir vienintelė tokio tipo plovimo dezinfekcijos mašina įdiegta Lietuvoje.

Ultragarsinis valymas nuolat naudojamas tuščiaviduriams, sudėtingos konstrukcijos ir dizaino, sunkiai valomiems medicinos prietaisams, pavyzdžiui: ortopediniams instrumentams, naudojamiems sąnarių protezavimo operacijose, laparoskopiniams ir artroskopiniams instrumentams, lanksčių endoskopų priedams ir kitai operacinei įrangai.

Iš operacinės – į sterilizacinę

Be naujosios plovimo mašinos, švara spindinčioje ligoninės centralizuotos sterilizacinės skyriuje naudojamos dar dvi automatinės medicinos prietaisų valymo ir dezinfekcijos mašinos.

Visi medicinos prietaisai sterilizuojami trijuose moderniuose garo sterilizatoriuose, o karščiui jautrūs medicinos prietaisai - dujiniame sterilizatoriuje.

Pasak vyresniosios medicininių autoklavų aparatininkės Nijolės Zuzaitės, sterilizuojami medicinos prietaisai pakuojami tik į standartus atitinkantį krepinį popierių ir užlydomas popieriaus plastiko juostas. Tokie paketai yra saugūs, nes naudojami tik vienam pacientui, vienai procedūrai. Sterilizacijos proceso kontrolės indikatoriai, panaudojus sterilius paketus, klijuojami ir registruojami medicininėje dokumentacijoje, kad prireikus visi medicinos prietaisai, panaudoti pacientui, galėtų būti atsekami.

„Mes puikiai suprantame, kad nuo mūsų darbo kokybės labai priklauso pacientų gydymas ir sauga, todėl dirbame labai atsakingai ir su meile“, - sakė N. Zuzaitė, dirbanti čia jau 30 metų.

„Turime įdiegę puikiai organizuotą panaudotų ir sterilių medicinos prietaisų perdavimą iš operacinės į sterilizacinę ir atgal.

Operacinės darbuotojai panaudotus chirurginius medicinos prietaisų rinkinius gali nedelsdami perduoti į sterilizacinę specialiai įrengtu liftu. Tai leidžia efektyvinti operacinės darbą, išvengti skubėjimo“, - pranašumus vardijo gydytoja D. Sriebalienė.

„Išties džiugina personalo atsakingumas ir ligoninės administracijos atvirumas naujovėms.

Nemažai naujovių įdiegta ir operacinėse. Jose sumontuotos modernios ventiliacijos ir oro kondicionavimo sistemos su automatiniu temperatūros ir drėgmės reguliavimu, nuotoliniu valdymu.

Pernai operacinės buvo aprūpintos šildymo čiužiniais, apsaugančiais nuo pragulų, kurie užtikrina pacientams ne tik didesnį patogumą, sumažina stresą, bet ir yra svarbi hospitalinių infekcijų, ypač pneumonijų, prevencijos priemonė“, - pasakojo infekcijų kontrolės gydytoja.

Kiekvienam pacientui saugus inventorius

JAUKU. Ligoninės kavinėje tokių jaukių kampelių – ne vienas.

Pernai ligoninėje pradėta naudoti dar viena efektyvi priemonė infekcijų prevencijai – moderni minkšto inventoriaus dezinfekavimo kamera. Visas minkštas inventorius (antklodės, pagalvės čiužiniai ir kt.), kuris nėra uždengtas dezinfekcinėms medžiagoms atsparia danga, po kiekvieno panaudojimo dezinfekuojamas su garų, slėgio ir temperatūros pagalba - greitai ir kokybiškai.

Mikrobiologai – prieš infekcijas

MIKROBIOLOGINĖ DIAGNOSTIKA. „Ligoninėje naudojama moderni mikrobiologinė tyrimų sistema, kuri atlieka mikroorganizmų identifikavimą bei jautrumo antibiotikams tyrimą“, - sakė vedėja, medicinos mikrobiologė Rita Vėlavičienė.

Ne mažiau reikšminga paslaugų kokybei yra mikrobiologijos laboratorija.

„Laboratorija atlieka svarbų vaidmenį, racionaliai skiriant antibiotikų terapiją. Efektyvus ir saugus antibakterinis gydymas priklauso nuo mikrobiologinių rezultatų patikimumo. Neracionali antibiotikų terapija, didėjantis bakterijų atsparumas apsunkina efektyvų gydymą antibiotikais. Tačiau atsparumo mechanizmų nustatymas laiku leidžia kontroliuoti gydymo eigą, išvengiant nesėkmių“, - teigė laboratorijos vedėja, medicinos mikrobiologė Rita Vėlavičienė.

Ligoninėje naudojama moderni mikrobiologinė tyrimų sistema, kuri atlieka mikroorganizmų identifikavimą bei jautrumo antibiotikams tyrimą.

„Turint gryną kultūrą atsakymas gydytojui pateikiamas maždaug per 6-8 valandas“, - pabrėžė mikrobiologė.

Pacientams – maistas porcijomis

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pacientai jau 10 metų pusryčius ir vakarienę gauna fasuotomis porcijomis.

Tą dieną, kai lankėmės ligoninės virtuvėje, buvo išdalinti dviejų rūšių fasuoti pusryčiai: vienas padėkliukas su šaltienos indeliais, duona, sviesto, cukraus, arbatos pakeliais, kitas – su varškės indeliais, batono riekelėmis, sviesto, cukraus, arbatos pakeliais.

Vakarienei dažniausiai siūlomos daržovių salotos.

„Taip užtikriname maisto saugą ir higienos reikalavimus. Kai kuriuos produktus įmonės fasuoja specialiai mūsų ligoninei, fasuotą sviestą perkame iš Suomijos – mūsų šalyje kol kas to niekas nedaro“, - pasakojo maisto tarnybos vedėja Stasė Juodienė.

Anot jos, pacientai taip pat patenkinti, pusryčiams ir vakarienei gaudami maistą porcijomis.

„Teko lankytis Suomijoje, kur ligoninėje visas maistas fasuojamas padėkluose virtuvėje ir vežimėliu atvežamas tiesiai į skyrius bei išdalinamas pacientams. Niekas sriubų nebepilsto į atskirus puodus, o iš jų į lėkštes. Ne paslaptis, kad perpilstant maistą jis ir atvėsta, ir skonio savybės nukenčia. Tikiuosi, ateityje taip bus ir mūsų ligoninėje“,- sakė S. Juodienė.

Skundų nesulaukia

„Virtuvė yra aprūpinta visa reikalinga įranga, turime tris konvekcines krosnis karštiesiems patiekalams gaminti. Džiaugiamės, kad ligoninės administracija maitinimui skiria labai didelį dėmesį, supranta, kas yra svarbu, gerbia virėjų darbą“, - pasakojo maisto tarnybos vadovė S. Juodienė.

Ji teigė per 11 savo vadovavimo metų nesulaukusi nė vieno skundo dėl maisto kokybės. Reikli vadovė ir maisto tiekėjams.

„Su bloga produkcija nesitaikstome, iškart atsisakome tokių tiekėjų paslaugų“, - teigė S. Juodienė. Ligoninės virtuvė tviska švara ir tvarka – čia dirbama šiuolaikiškai.

PORCIJOS. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pacientai jau 10 metų pusryčius ir vakarienę gauna fasuotomis porcijomis.

Visas daržoves virtuvė gauna nuluptas, nuskustas, nuplautas ir paruoštas iškart gaminti. Taip pat ir su kitais produktais, kurie kasdien gaunami šviežūs ir tiek, kiek tai dienai reikia.

„Jau seniai pamiršome bulvių skutimo mašinas“, - sakė tarnybos vadovė.

Pacientams dietinis maitinimas

Maisto tarnybos vedėjos teigimu, pacientams maistas parenkamas atidžiai, pagal bendras, bedruskes, garines ar kitas dietas, griežtai laikantis reikiamo kaloringumo.

Maisto tarnyboje dirbančios dietistės nuolat bendrauja su gydytojais, išsiaiškina, kokie pacientai yra kam alergiški, koks maistas jiems turėtų būti parinktas. Dietos sudaro 23 proc. tiekiamo maisto.

„Stengiamės tiekti kuo skanesnį ir įvairesnį maistą. Patiekalai nesikartoja, ieškome, kuriame naujų patiekalų receptūras, viską pačios išragaujame, įsitikiname, ar skanu, ar viskas gerai“, - pasakojo S. Juodienė.

Maisto tarnyba skaniai maitina ne tik pacientus. Jaukioje ir skoningai įrengtoje ligoninės kavinėje kasdien pietauja įstaigos darbuotojai. Pietų metu darbuotojams siūloma sriuba, 4-5 rūšių karštieji patiekalai, kompotas, taip pat kasdien patiekiama įvairių salotų, šaltų užkandžių, desertų, virtuvėje keptų pyragų ir bandelių. Kavinė garsėja tokiais firminiais savo patiekalais kaip kuršiškas jūreivių žuvies apkepas ir burnoje tirpstantis morkų pyragas su abrikosais.

Pacientų slaugoje - saugai pirmenybė

“Pacientų sauga slaugoje yra viena iš prioritetinių sričių mūsų įstaigoje. Siekiant užtikrinti pacientų slaugos paslaugų kokybę, pacientų saugumą bei sumažinti nepageidaujamų įvykių skaičių slaugoje, didelį dėmesį skiriame slaugos procedūrų rengimui, nepageidaujamų įvykių analizei ir prevencijai. Tai padeda valdyti silpnąsias puses ar klaidas, taikyti efektyviausius jų koregavimo metodus, gerinti slaugos paslaugų kokybę bei formuoti taisyklingą slaugos darbuotojų požiūrį ir elgesį į pacientų saugą. Taikant šias priemones, per ketverius metus pavyko nepageidaujamų įvykių sumažinti net 4 kartus“, - sakė vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Andželika Zavackienė.

MAISTAS. Ligoninės maisto tarnyba kasdien gardžiai pamaitina apie 500 pacientų ir 300 darbuotojų.

Anot jos, kokybei užtikrinti, kiekvienam pacientui atliekant slaugos procedūras yra pildomas paciento paruošimo operacijai lapas, slaugos procedūrų įvykdymo lapas, kuriame registruojami svarbiausi kriterijai, susiję su slaugos procesu bei hospitalių infekcijų kontrole.

Tai visų rūšių kraujagysliniai kateteriai bei jų priežiūra, šlapimo pūslės kateteriai ir jų priežiūra, žaizdų priežiūra, asmens higiena ir kt. Siekiant nustatyti trūkumus ir pagerinti slaugos procesą, šis registras padeda atsekti įvykius bet kuriame slaugos proceso etape.

„Daugėja sunkios būklės slaugomų pacientų, kartu didėja slaugos specialistų atsakomybė, o tuo pačiu jų kvalifikacijai keliami aukštesni reikalavimai. Esu dėkinga visam slaugos personalui už jų pastangas, atsakomybę, solidarumą ir atsidavimą įstaigos siekiams bei keliamiems tikslams užtikrinti pacientų saugą ir slaugos kokybę.

Kokybė susijusi su paciento poreikių tenkinimu, tinkamos aplinkos sudarymu, savalaikiu procedūrų įvykdymu, geru bendravimu su slaugos personalu, informuotumu ir kt. Todėl slaugos paslaugų kokybę vertiname ne tik mes, įstaigos vadovai, bet ir patys pacientai. Nuolat vyksta pacientų anketinės apklausos, ir džiaugiamės, kad kasmet jų pasitenkinimas slaugos paslaugų kokybe auga. 2012 m. net 92,81 proc. apklaustų pacientų nurodė, kad pilnai patenkinti slaugos paslaugomis, nuo 2008 m. šis rodiklis išaugo apie 30 proc.“, - sakė A. Zavackienė.

Viena iš labai svarbių infekcijų kontrolės sričių, susijusių su pacientų sauga, yra medicinos prietaisų valymas, dezinfekcija ir sterilizacija.

Pacientams maistas parenkamas atidžiai, pagal bendras, bedruskes, garines ar kitas dietas, griežtai laikantis reikiamo kaloringumo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder