Slaugytojų darbo krūvis bus nustatomas diferencijuotai

Slaugytojų darbo krūvis bus nustatomas diferencijuotai

Patvirtinta nauja slaugytojų darbo krūvio nustatymo tvarka. Pagal ją nuo šiol slaugytojų darbo krūvis nustatomas diferencijuotai, atsižvelgiant į paslaugų teikimo vietą, profilį ir sritis bei apskaičiuojamas pagal pacientų aptarnaujamų per vieną valandą arba darbo pamainą skaičių.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys, pasirašęs naują tvarką patvirtinantį įsakymą, mano, kad tai leis pagerinti darbo sąlygas daugiau kaip 25 tūkst. slaugytojų - gausiausiai sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų grandžiai.

Sveikatos viceministrės Noros Ribokienės teigimu, geresnės slaugytojams užtikrinamos darbo sąlygos - svarus argumentas slaugytojams neieškoti darbo svetur.

"Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerijos turimi duomenys rodo, kad slaugytojų emigracija nėra didelė problema, nors viešojoje erdvėje bandoma manipuliuoti įvairiais skaičiais. Formaliai skaičiuojant, per dešimtmetį slaugytojų skaičius sumažėjo gerokai, tačiau tai atsitiko įvedus licencijavimą ir pakeitus specialistų skaičiavimo kriterijus. Iki 1999 m. prie slaugytojų buvo priskiriami ir visi pagalbiniai gydymo įstaigų darbuotojai, o šiuo metu slaugytojais pripažįstami tik turintys atitinkamas licencijas specialistai", - sakė ji.

Pasak viceministrės N. Ribokienės, oficialūs duomenys rodo, kad mažiau kaip 3 proc. iš beveik 30 tūkst. slaugytojo licenciją turinčių asmenų yra deklaravę išvykimą. Taigi ir parengtos slaugytojų darbo krūvio nustatymo tvarkos tikslas buvo pagerinti svarbių sveikatos priežiūros specialistų darbo sąlygas ir užtikrinti kokybiškas paslaugas pacientams.

Rengdama naująjį teisės aktą SAM atsižvelgė į Lietuvos slaugos specialistų organizacijos pateiktus duomenis apie didelius darbo krūvius. Be to, buvo atlikta asmens sveikatos priežiūros įstaigų apklausa. Paaiškėjo, kad daugiau nei 60 įstaigų nebuvo nusistačiusios sveikatos priežiūros specialistų darbo krūvių, kaip to reikalavo teisės aktai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder