Speigas visada tyko silpnųjų

Speigas visada tyko silpnųjų

Sinoptikai prognozuoja, kad šią savaitę naktimis paspigins ir 23-24 laipsnių speigas, o dieną vidutinė temperatūra taip pat nedžiugins. Benamiams, vienišiems ar neįgaliems senukams vienkiemiuose reikia būti itin atsargiems.

Lietuvos meteorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Martinonienė teigia, kad per artimiausias dešimt dienų šiltesnių ir malonesnių orų negalima tikėtis. Iki penktadienio naktimis šals iki 9-14, vietomis iki 24, dienomis laikysis 8-13 laipsnių šaltukas. Tik sekmadienį nuo jūros ateis šiltesni orai, tačiau jie nebus malonūs, galimos pūgos. Kitos savaitės pradžioje šaltis sumažės, tačiau vėjas stiprės, antradienį bei trečiadienį jau laukiama šlapdribos, ji gali pereiti į lietų. Sinoptikė teigia, kad šiemetinis sausis šaltesnis, nei įprasta, vidutinė temperatūra bus žemiau normos.

Vilniuje benamiams ankšta

Speigas iš po balkonų, iš laiptinių bei rūsių išginė nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčius žmones.

Trumpalaikės nakvynės Vilniuje kasnakt prašosi 100-120 benamių, nors vietų yra perpus mažiau. Žmonės guldomi ant patiestų čiužinių koridoriuose, tačiau kai vietų tik 60, o reikia sutalpinti dvigubai daugiau, sunku garantuoti normalias higienos sąlygas.

„Žmonės gali nusiprausti tik minimaliai, nusimaudyti po dušu nėra galimybės, neturime nei tiek dušų, nei vandens“, - teigė Vilniaus miesto nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja Audronė Luneckienė. Vilniaus nakvynės namuose reikėtų daugiau lovų, esamos 60 šaltuoju metu laiku jau nepatenkina poreikių. Problema Vilniaus savivaldybei žinoma, su ja susiduriama kiekvieną žiemą.

Trumpalaikė nakvynė Vilniuje teikiama A.Kojelavičiaus g.50 bei Nakvynės namų filiale „Sala“ T.Kosciuškos g.8.

Šaltis ieškoti šiltesnės nakvynės privertė ir kitų miestų benamius. Panevėžio nakvynės namuose prie 60 nuolatinių gyventojų kasnakt dar prisijungia ne mažiau kaip 20 benamių. „Vietos nakvynei netrūksta, tiesiame čiužinius, žmonės prieš miegą ir ryte gali išsivirti arbatos, už nakvynę mokėti nereikia“, - teigia Panevėžio socialinių paslaugų centro direktorius Valdemaras Misevičius.

Marijampoliečiams dovanoja sriubos

Marijampolės nakvynės namuose yra tik 18 vietų. Socialinės pagalbos ir laikinosios nakvynės centro vyriausia socialinė darbuotoja Vilija Šmigelskaitė teigia, kad užimta 14, o trumpalaikės nakvynės naktimis pasiprašo dar nedaug, 1-3 žmonės. Apsinakvojusieji ir rizikos šeimoms priskiriami gyventojai nemokamai gauna ir lėkštę sriubos, gali išsivirti arbatos.

Kas dieną nemokamai pavalgyti sriubos susirenka 40-50 marijampoliečių. „Tai rodo, kad dar nemažai žmonių Marijampolėje skursta, nemokama sriuba padeda jiems išgyventi. Kas atsineša indelį, pusę litro sriubos gali parsinešti į namus“, - teigia V.Šmigelskaitė.

Sušalo dvi seserys

Speigas tampa rimtu išbandymu neblaiviems, vienkiemiuose gyvenantiems silpnos sveikatos vienišiems žmonėms. Praėjusią savaitę netoli Lazdijų rastos mirtinai sušalusios dvi seserys. Vyresnioji 82 metų neįgali moteris užgeso lovoje, o ją prižiūrėdavusi trejais metais jaunesnė sesuo - ant grindų. Seserys gyveno uždarai, vengė pašalinių asilankymų.

Panevėžio rajono Karsakiškio seniūnijos, kurios teritorijoje yra nemažai nuo gyvenviečių nutolusių kaimelių, seniūnė Nijolė Gaižiūnienė tikina, kad seniūnijos vienišiai nuolat yra stebimi. Jei reikia, socialinės priežiūros darbuotojos artimųjų neturintiems senukams nuperka maisto, nuvažiavę pakūrena krosnį. Vienišų žmonių seniūnijoje yra apie 20, tačiau juos globoja kaimų bendruomenės, seniūnaičiai. Vienišieji turi ir mobiliuosius telefonus, ištikus nelaimei, skambina.

Daugelis silpnos sveikatos senukų žiemą mielai praleistų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėse. Tačiau žiemą tokiose ligoninėse vietos tenka ilgokai palaukti.

Kaip nesušalti

Klimatologė Audronė Galvonaitė per šalčius pataria skirti daugiau dėmesio savo aprangai. Nedėvėti sintetinių drabužių, juos pakeisti vilnoniais ar kitais natūralių pluoštų rūbais, avėti sausus ir laisvus batus, mūvėti šiltas, geriausia vilnones kojines. Kūnas ir galūnės neturi būti apspaustos, reikia palikti oro tarpus.

Nevaikštantieji, gulintys lovose, taip pat šals, jei bus užsikloję oro nepraleidžiančiomis vatinėmis antklodėmis.

Klimatologė teigia, kad neapšiltintas kaimo trobeles labiausiai atšaldo vėjai ir drėgmė.

Šalčio pavojaus paprastai neįvertina neblaivūs žmonės. „Girtas žmogus šalčio nejaučia. Kuo labiau šąla, tuo mažiau suvokia pavojingą jo poveikį. Išgėrusį alkoholio žmogų šaltyje pradeda imti miegas ir net darosi šilta. Per šaltį būnant laukuose ar kur nors einant jokiu būdu negalima sustoti ar prisėsti pailsėti, nes siaučiant pūgai galite ir nebepakilti. Būtina judėti, mosikuoti, tik taip galima bent kiek sušilti“, - pataria klimatologė.

Kokia bus ši žiema, A.Galvonaitė neprognozuoja. Prognozės apie neva šiltą sausį nepasitvirtino. „Gaisrai Australijoje, ugnikalnių išsiveržimai išbalansuoja ilgalaikes prognozes“, - apgailestauja klimatologė.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder