Studentų išrastas prietaisas gali padaryti dializę saugesnę ir paprastesnę

Studentų išrastas prietaisas gali padaryti dializę saugesnę ir paprastesnę

Visame pasaulyje yra maždaug 1,5 milijonų žmonių, kuriems reguliariai reikia hemodializės procedūros - jų inkstai nebegali valyti kraujo. Gydytojai paprastai pakartotinai naudoja tą patį prieigos tašką ant kiekvieno paciento kūno perpilti jų kraujui į dializės aparatą. Deja, laikui bėgant tai gali sukelti infekciją, kraujo krešulius ar arterijų susiaurėjimą tame prieigos taške. Tai gali sukelti poreikį kraujagyslių atvėrimo procedūrai, o kartais net mirtį. Tačiau dabar penkių biomedicininės inžinerijos studentų grupė iš Johns Hopkins universiteto sukūrė implantuojamą prietaisą, kuris leistų saugiai ir lengvai atlikti dializę.

Prietaisas, vadinamas "Hemova Port", būtų implantuojamas po šlaunies oda ir prisiuvamas prie šlaunies venos. Du prietaiso vožtuvus gydytojas galėtų atidaryti ir uždaryti iš išorinės odos pusės, naudodamas švirkštą. Ši minimali  prieiga galėtų sumažinti užkrešėjimo ir infekcijos potencialą, o savaiminio valymo mechanizmas dar labiau sumažintų infekcijos tikimybę.

Šiuo metu dializės prieigos taškai dažniausiai būna šalia širdies ar rankoje, kur kraujo srautas yra didesnis. Čia aukštas kraujospūdis, tačiau tai gali daryti įtaką prieigos taškuose esančių kraujagyslių susiaurėjimui. Kadangi kojų kraujotaka lėtesnė, kraujagyslių susiaurėjimas mažiau tikėtinas.

Šiuo metu atliekami prietaiso efektyvumo bandymai su gyvūnais.  Bandymus su žmonėmis planuojama pradėti vykdyti per dvejus metus.

Johns Hopkins universiteto studentai, sukūrę "Hemova Port" prietaisą, laimėjo 10 000 JAV dolerių premiją JAV mechanikos inžinierių asociacijos "ASME-2011" inovacijų mugėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder