Vaikams - mažiau druskos

Vaikams - mažiau druskos

Padidėjęs kraujo spaudimas yra ne tik suaugusiųjų sveikatos problema. Šiuo metu visame pasaulyje pastebima arterinio kraujospūdžio didėjimo tendencija ir tarp vaikų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė naujas druskos suvartojimo mažinimo suaugusiems ir vaikams gaires. Rekomenduojama vartoti mažiau druskos, siekiant sumažinti per didelio kraujo spaudimo, koronarinių ligų ir insulto išsivystymo tikimybę.

Kokiai vaikų amžiaus grupei taikomos druskos mažinimo rekomendacijos? Vyresni vaikai dažniausiai vartoja tuos pačius maisto produktus kaip ir suaugusieji, todėl PSO į druskos vartojimo mažinimo rekomendacijas pirmą kartą įtraukė ir vaikus nuo 2 iki 15 metų amžiaus.

Mitybos specialistė Vita Gapšytė teigia, jog pateiktos rekomendacijos netaikomos motinos pienu maitinamiems vaikams (iki 6 mėn. amžiaus) ir 6-24 mėnesių amžiaus vaikams, kurie kartu su motinos pienu yra pradedami maitinti ir papildomai. Šios amžiaus grupės vaikams druskos vartojimas turėtų būti smarkiai ribojamas.

Auga sergamumas

Nors vaikams padidėjusio kraujo spaudimo priežastis dažniausiai būna įvairios ligos (širdies, inkstų), tačiau vis dažniau vaikams, kaip ir suaugusiems, padidėjęs kraujo spaudimas išsivysto dėl antsvorio, mažo fizinio aktyvumo ir netinkamos mitybos. Per didelis suvartojamos druskos kiekis yra vienas iš netinkamos mitybos komponentų.

Moksliniais tyrimais nustatyta, jog vaikai, kurie vartoja per daug druskos, turi 2-3 kartus didesnę tikimybę sirgti hipertenzija nei vaikai, kurie suvartoja mažiau druskos.

Kiti veiksniai, antsvoris arba nutukimas, vaikams, valgantiems per daug druskos, padidėjusio kraujo spaudimo atsiradimo riziką padidina daugiau nei tris kartus.

Hipertenzija vaikystėje yra susijusi ir su per dideliu kraujo spaudimu jau suaugus. Sumažinus druskos (natrio) suvartojimą, sumažėja sistolinis ir diastolinis kraujo spaudimas tiek suaugusiems, tiek ir vaikams.

Druskos normos

Koks druskos kiekis vaikams nepavojingas? Anot V. Gapšytės, mokslininkai rekomenduoja, kad 2-15 metų amžiaus vaikai, taip pat kaip suaugusieji, suvalgytų mažiau nei 5 g druskos per dieną. Tačiau vaikams šis druskos kiekis turi būti koreguojamas, atsižvelgus į vaiko energijos poreikius. Kai vaiko sunaudojamos energijos kiekis yra toks pat kaip suaugusio žmogaus, tuomet ir druskos, gaunamos su maistu, kiekis turėtų būti toks pat, kaip ir suaugusiems skirtose rekomendacijose.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad druskos kiekio sumažinimas iki 5 gramų kasdien efektyviai sumažina kraujo spaudimą. Tų vaikų (2-15 m.), kurių energijos poreikiai yra mažesni nei suaugusiųjų, suvartojamas druskos kiekis turėtų būti dar mažesnis nei suaugusiųjų norma - t. y. mažesnis nei 5 g per dieną.

Vaikystėje formuojami mūsų mitybos įpročiai, todėl norėdami sveikai maitintis, mažiau į patiekalus berkime ir druskos.

Parengta pagal Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informaciją

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder