Renovacijos
Praėjusią savaitę po pusantrų metų užtrukusio kapitalinio remonto simboliškai atidarytas Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Maisto paruošimo skyrius.
"Iškepti naujose krosnyse", - atidarymo metu vaišindama svečius skaniais pyragaičiais su mėsa sakė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Onutė Mitalienė. Tikrai skanūs.
Tuneliu judės traukinukai
Atsinaujinti, pasigražinti, praturtėti nauja įranga ligoninei padėjo užsienio partneriai - Danijos Vidurio Jutlandijos regiono Vyborgo regioninė ligoninė.
Pirmiausia su danais susidraugavo Palangos reabilitacijos ligoninės vyriausiasis gydytojas Virginijus Biskys. 1994 metais prasidėjusi partnerystė šioje ligoninėje padėjo įgyvendinti energijos taupymo programą.
Prieš keletą metų danams užmezgus ryšius su 11 ligoninių vienijančia Nacionaline asmens sveikatos priežiūros įstaigų asociacija, bendradarbiavimas įgijo platesnį mastą.
Partneriai iš Danijos universitetinei ligoninei padėjo ne tik įranga, bet ir idėjomis, projektais, technologijomis.
Be to, KUL danai dovanojo elektrinį traukinuką, kuris bus paleistas tuneliais, jungiančiais visus šiai įstaigai priklausančius pastatus. Neilgai trukus bus atsiųstas dar vienas: mat vieną įkraunant, judėti galės kitas.
Pasak V. Biskio, bendradarbiavimas su partneriais iš Danijos tęsis ir toliau. Ateityje numatytas keitimasis gydytojais ir net pacientais.
Pagerėjo darbo sąlygos
| Automatizuotas darbas leidžia valgį pagaminti, įrankius bei indus išplauti greičiau. |
Atnaujinta ir įranga, - dalį jos, 60 tūkst. litų vertės, dovanojo danai, visa kita padaryta pačios ligoninės lėšomis. Pasak vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, virtuvės atnaujinimas įstaigai atsiėjo daugiau nei milijoną litų.
Renovacija pagerino darbo sąlygas: darbuotojai džiaugiasi, kad gaminant valgį nebereikės vaikščioti iš vietos į vietą, pasikeitusi maisto ruošimo technologija leidžia maistą paruošti greičiau ir didesnį jo kiekį.
Pluša būrys darbuotojų
Didelėje KUL virtuvėje maistą pacientams gamina apie 15 virėjų. Joms talkina 25 pagalbiniai darbininkai.
Dietas ligoniams parenka, valgiaraščius sudaro viena dietologė bei trys dietistės. Maisto gaminimo, įrankių ir indų plovimo įrangą prižiūri 3 technologai.
Maistas gaminamas naujose konvekcinėse kepimo spintose (pyragas, sakė, iškepa per pusvalandį), verdamas dideliuose katiluose. Jei reikia mažesnio kiekio - ruošiamas ant elektros plytų.
Paruoštas maistas sudedamas ant vežimėlių, kurie pakeliami į viršų iš tunelio pro atidarytą angą, ir nugabenamas į ligoninės patalpas, paskirstomas po skyrius.
Skundžiasi tik benamiai
"Maistą gaminame patys, iš šalies nesamdome, dėl to jis geresnis, pigiau kainuoja", - sakė vyriausiasis gydytojas.
Ligoninėje kasmet atliekamos apklausos parodžiusios, kad nusiskundimų dėl maisto pasitaiko labai retai, vos keli per metus. Paradoksas, kad dažniausiai valgis netenkina čia gydomų benamių.
Beje, ligoniai, jei jiems nepaskirta griežta dieta, patys renkasi maisto komplektą dienai iš penkių valgiaraščio variantų. Išrankiausieji gali užsisakyti mokamo maisto.
Per dieną čia vienam ligoniui maistui skiriama 7,18 lito.
KUL Maisto paruošimo skyrius per metus pamaitina iki 45 tūkst. pacientų.
Per vienus metus, 2007-aisiais, čia maistui perdirbta 7,5 t jautienos, 14,5 t kiaulienos, 74 t bulvių. Suvalgyta 76,5 t duonos, 300 tūkst. kiaušinių. Tam išleista 2 mln. litų.
Ateityje KUL Maisto paruošimo skyrius planuoja kepti savo duoną, ir pacientus ji pasieks visada šviežia ir kvapni.
Genovaitė PRIVEDIENĖ

Rašyti komentarą