Lietuvos rinkoje parduodama daug įvairių saldumynų iš skirtingų Pasaulio šalių. Saldumynų rizikos vertinimo metu buvo nagrinėjami visi saldumynai, išskyrus šokoladinius saldumynus bei konditerijos gaminius. Tyrimo metu buvo remiamasi NMVRI atliktais saldumynų laboratoriniais tyrimais bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) kontrolės, skirtos patikrinti saldainius iš Kinijos ir kitų Azijos šalių, duomenimis.
Saldumynų sudedamosios dalys
Išanalizavus VMVT kontrolės metu surinktus duomenis, nustatyta, kad pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas ir įvairūs maisto priedai. Šios analizės metu paaiškėjo, kad Lietuvos rinkoje esančiuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų maisto priedų. Į beveik visų saldumynų sudėtį buvo pridėta įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų buvo su gliukozės sirupu.
Vaikai per parą vidutiniškai turėtų gauti apie 2000 kcal. Saldumynų energinė vertė 100 g dažniausiai svyruoja nuo 300 kcal iki 400 kcal. Jeigu vaikai per dieną suvalgo apie 200 g saldumynų, tai sudaro nuo 30 proc. iki 40 proc. paros maisto davinio energijos, o Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos.
Saldumynuose naudojami maisto priedai
2012 m. VMVT kontrolės metu surinkti duomenys parodė, kad Kinijos ir kitų Azijos šalių saldainių sudėtyje nėra draudžiamų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, ištyrus saldumynuose esančius dažiklius, nenustatyta nei vieno atvejo, kad jų kiekis viršytų didžiausią leidžiamą vartoti.
Net 60,7 proc. saldumynų sudėtyje buvo dažikliai E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, kurie gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį, todėl tokie saldumynai privalo būti paženklinti atitinkamu užrašu. Nustatyta, kad saldumynuose dažniausiai būna po keletą dažiklių, jų skaičius kartais siekia net 9 dažiklių ribą. Saldumynuose dar retai naudojami natūralūs dažikliai, nes jie nesuteikia tokios ryškios spalvos ir patrauklios išvaizdos kaip sintetiniai, o vaikai ypač daug dėmesio skiria produkto išvaizdai ir pateikimui.
NMVRVI yra tiriami ir saldumynai.
Nuo 2009 metų iki 2012 metų gegužės mėnesio NMVRVI buvo ištirti 195 saldumynų mėginiai iš Kinijos ir kitų Azijos šalių. Šie mėginiai buvo atrenkami valstybinės maisto produktų kontrolės metu. Saldainiuose ir kramtomojoje gumoje buvo tiriami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), konservantai, saldikliai, dažikliai bei vitaminas C, aflatoksinai, pesticidai, sunkieji metalai: švinas, kadmis, varis, arsenas. Iš visų tirtų mėginių 8 proc. neatitiko reikalavimų: buvo nustatyta GMO, sunkiųjų metalų liekanų ar saldiklių, kurių koncentracija viršijo leidžiamus naudoti kiekius.
Saldumynai – maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje
Saldūs, daug cukrų turintys produktai yra maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad šiuos maisto produktus reikia vartoti retai. Dažnas saldumynų vartojimas kenkia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikatai. Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės higiena yra bloga. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis. Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (gliukozės, fruktozės ir kt.) paprastai turi labai mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis. Per didelė energinė vertė skatina nutukimą. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Valgant daug cukraus ir riebalų slopinama imuninė sistema, to dėl lengviau susergama.
Sveikos mitybos ir gyvensenos rekomendacijose nurodoma, kad tinkamai besimaitinantys vaikai valgo daug vaisių, daržovių, grūdinių produktų, bet mažai cukraus ir druskos.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:
* Valgykite mažiau saldumynų! Nebūtina visiškai jų atsisakyti, tiesiog vartoti jų mažiau ir tik tam tikromis progomis (savaitgaliais ar per šventes).
* Nerekomenduojama užkandžiams rinktis saldainius ir pyragaičius, kuriuose yra daug cukraus, o bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos, tačiau siūloma rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.
* Rekomenduojama patiems pasigaminti užkandžių mišinius iš mėgstamų džiovintų vaisių ir riešutų.
* Neužmirškite saldumynais pasidalinti su draugais. Taip mažiau suvartosite cukraus.
Rašyti komentarą