Vidurių užkietėjimas - kaip maitintis?

Vidurių užkietėjimas - kaip maitintis?

"Daug metų vargina vidurių užkietėjimas. Norėčiau sužinoti, kaip reikėtų taisyklingai maitintis, norint išvengti šio negalavimo. Iš anksto dėkoju už atsakymą, Sonata, 42 m."

Į šį klausimą paprašėme atsakyti gydytoją dietologę Aušrą JAUNIŠKYTĘ:

Kai užkietėja viduriai, svarbiausia - sureguliuoti mitybą, kad maiste būtų pakankamai maistinių skaidulų ir skysčių. Skysčių turi būti pakankamai, nes skaidulos veikia tik išbrinkusios. Brinkdamos skaidulos padidina išmatų kiekį, jas suminkština, todėl lengviau tuštintis. Per dieną žmogui reikia 30 ml skysčių kilogramui kūno masės. Taigi žmogus, sveriantis 80 kg, turi išgerti 2,4 l skysčių.

Maistinių skaidulų kiekį maiste reikėtų didinti pamažu. Maistinės skaidulos yra augalinio maisto (vaisių, daržovių, ankštinių, grūdų) dalis, kurios žmogaus virškinimo sistema nevirškina ir neįsisavina. Mažai pakitusios skaidulos pereina skrandį, plonąją žarną, o storojoje žarnoje jas fermentuoja ten gyvenančios bakterijos.

Maiste - daugiau skaidulų

Skaidulos skirstomos į dvi grupes - tirpias ir netirpias.

Tirpios skaidulos, tirpdamos vandenyje, suformuoja į gelį panašią masę. Jos mažina cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. Tirpios skaidulos taip pat yra žarnyne gyvenančių bakterijų maistas. Šių skaidulų yra avižose, žirneliuose, pupelėse, vaisiuose, pomidoruose, troškintose daržovėse.

Netirpios skaidulos brinkdamos didina išmatų tūrį, skatina žarnyno judesius ir taip apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šių skaidulų yra daugumoje daržovių, riešutuose, grūdų luobelėse, sėlenose.

Būtina gauti abiejų rūšių skaidulų.

Nors ankštiniai (pupelės, žirneliai, lęšiai) turi daug skaidulų, nuo jų pučia pilvą. Todėl valgydami juos stebėkite, kaip jaučiatės - jei netoleruojate, pučia pilvą, geriau jų atsisakyti ir pasirinkti kitus produktus, turinčius skaidulų.

Produktų, turinčių maistinių skaidulų, reikėtų valgyti tiek kartų, kiek kartų per dieną valgote, t. y. kiekvieno valgymo metu. Nevalgykite viso rekomenduojamo skaidulų kiekio per dieną iš karto.

Kai kurie produktai lėtina žarnyno judesius, todėl jų stenkitės valgyti mažiau. Tai - baltieji ryžiai, kukurūzai, kakava, šokoladas, mėlynės, granatai, arbata, kava. Taip pat reikėtų riboti lengvai įsisavinamus angliavandenius.

Burokėliai, morkų sultys, išbrinkintos džiovintos slyvos - geriausiai žinomi žarnyno judesius skatinantys produktai. Jų galite valgyti kasdien".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder