Vilniaus kavinėse – salmoneliozės užkratas

Vilniaus kavinėse – salmoneliozės užkratas

Nustatytos dviejų žarnyno infekcinių ligų protrūkių, siejamų su Vilniaus viešojo maitinimo įmonėmis, priežastys. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, asmenims, valgiusiems kinų restorane "Soja" (Birželio 23-sios g., Vilniuje) ir kavinėje "Forto dvaras" (Priegliaus g. Vilniuje), patvirtintos salmoneliozės diagnozės.

Nuo liepos 4 d. užregistruoti šeši žarnyno infekcine liga susirgę asmenys, epidemiologiškai susiję ir įtariami užsikrėtę nuo maisto, vartoto kinų restorane "Soja" (Birželio 23-sios g., Vilniuje). Trijų ligonių klinikinėje medžiagoje rasta Salmonella Enteritidis.

Su kavinėje "Forto dvaras", esančia Priegliaus g. Vilniuje, vartotu maistu siejami devyni žarnyno infekcine liga susirgę vilniečiai, iš kurių šešiems nustatytas Salmonella Enteritidis sukėlėjas.

Įvertinę minėtų kavinių maisto tvarkymo vietų aplinkos mikrobiologinių tyrimų rezultatus, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai laikinai sustabdė jų veiklą. Tačiau gyventojų nerimą sukėlė išplatinta informacija apie kavinėse nustatytą taršą Escherichia coli bakterijomis, nors nepateikiama informacija, kad tai patogeninių žmonėms bakterijų atmaina.

Kaip jau ne kartą rašė ULAC, Escherichia coli yra žmogaus žarnyno "gyventojas". Didžiausią pavojų žmonėms turi užsikrėtimas taip vadinamomis patogeninėmis žarnyno lazdelėmis ir jų yra 4 pagrindinės grupės – enterohemoraginės (šigą toksiną gaminančios), enterotoksigeninės, enteroinvazinės ir enteropatogeninės. Tiriant protrūkių, kilusių maisto tvarkymo įmonėse, priežastis paprastai tiriama ne tik maisto mikrobinė tarša, bet ir maisto tvarkymo vietos aplinka.

"Nustatyti patogeniniai mikroorganizmai rodo, kaip saugiai tvarkomas maistas. Minėtų kavinių virtuvėse nustatyta paviršių ir darbuotojų rankų tarša Escherichia coli bakterijomis rodo, jog maistą tvarkantys asmenys elementariausiai nežino, kad reikia gerai nusiplauti rankas išėjus iš tualeto", - sakė ULAC vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai atkreipia dėmesį, jog šiltasis metų laikotarpis yra malonus ne tik poilsiui, tačiau ir patogeninėms bakterijoms tarpti maiste ir aplinkoje. Kad išvengtume užsikrėtimo ligas sukeliančiais mikroorganizmais, reikia:

• Maistą tvarkyti švariomis rankomis.

• Gyvūninės kilmės produktus (paukštieną, mėsą, žuvį) gerai išvirti ar iškepti. Yra žinoma, kad kai mėsos gabalo viduje temperatūra pasiekia 70 laipsnių, patogeniniai mikroorganizmai žūva.

• Paruoštą maistą suvartoti kuo greičiau, o nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi. Ligą paprastai sukelia pakankamai didelis patekusių su maistu bakterijų kiekis.

• Kuo dažniau plauti rankas.

• Nevalgyti neplautų vaisių ir daržovių.

• Po maisto ruošos gerai išplauti indus, įrankius, virtuvės paviršius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder