Žiema - apelsinų metas

Žiema - apelsinų metas

Ryškūs, kvepiantys apelsinai tradiciškai puošia šventinį Kalėdų ir Naujųjų metų stalą, sustiprindami šventės įspūdį ir daug kam sukeldami vaikystės prisiminimus. Ne veltui būtent jie siejami su žiemos šventėmis: šie nuostabūs oranžiniai vaisiai natūraliomis sąlygomis sunoksta gruodį, tuomet juose būna daugiausia naudingų medžiagų.

Kasdien valgomi apelsinai užkerta kelią hipovitaminozei ir ją gydo, kaip ir kepenų, širdies bei kraujagyslių ligas, aterosklerozę ir podagrą, retina epilepsijos priepuolius ir skatina medžiagų apykaitą. Jų minkštime gausu vitaminų A ir B, padedančių išlaikyti puikią savijautą, tonusą, jaunystę ir grožį, bei vitamino C, užkertančio kelią daugeliui ligų ir stiprinančio imunitetą. Apelsinuose esantys pektinai naudingi virškinimui, skatina tulžies išsiskyrimą, stiprina storosios žarnos motorinę funkciją ir slopina puvimo procesus, o eteriniai aliejai padeda sublogti. Suvalgius kelias saldaus apelsino skilteles su riebiu maistu, jis bus lengviau suvirškintas, sumažės cholesterolio kiekis.

Liaudiški receptai

Liaudies medicinos žinovai daugumai gydomųjų receptų naudoja apelsino žievelę, kurioje gausu ląstelienos. Nuo vidurių užkietėjimo gaminamas toks nuoviras: prie žievelės pridedama kmynų vaisių ir šunobelės žievės (1:1:8). 1 šaukštą mišinio užpilti 1 stikline vandens, pakaitinti iki virimo, atšaldyti ir nukošti. Gerti po 200 g ryte ir vakare.

Sergant gastritu (kai rūgštingumas sumažėjęs) ir sutrikus kepenų veiklai naudojamas toks mišinys: lygiomis dalimis imti susmulkintų apelsino žievelės, valerijonų šaknų, puplaiškio ir mėtų lapų. 2 arbat. šaukštelius mišinio užpilti stikline verdančio vandens, atvėsinti ir nukošti. Gerti po 200 g triskart per dieną po valgio.

Apelsino žievelių nuoviras naudojamas ir kaip priešnuodis apsinuodijus. 2 šaukštus žievelės su puse litro vandens 5 min. uždengus virti ant silpnos ugnies, palikti 20 min. pritraukti, nukošti ir gerti po stiklinę kas 5 val.

Liaudies medicinos žinovai nerekomenduoja gerti parduotuvėse pardavinėjamų apelsinų sulčių. Pavyzdžiui, litro talpos pakuotėje yra savaitinė cukraus porcija. Todėl geriau apelsinų sultis spausti patiems. Tokios sultys gerai malšina troškulį karščiuojant, praturtina organizmą vitaminais.

Atkreipkite dėmesį, kad kategoriškai draudžiama valgyti apelsinų, jei pasireiškia alergija citrusiniams vaisiams, sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, taip pat gastritu dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Reikėtų jų atsisakyti sergant pūsleline, nes apelsinai padeda virusui daugintis ir liga paūmėja.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder