Abiturientai samprotavo apie vyriškumą

Abiturientai samprotavo apie vyriškumą

Vakar dvyliktokai laikė privalomą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Nors "Vakarų ekspreso" kalbinti abiturientai sakė tikėjęsi kiek kitokių autorių, visgi džiaugėsi, kad buvo ir lengvų temų. Gelbėjimosi šiaudu daugeliui tapo samprotavimo tema apie vyriškumą.

Pasak Klaipėdos savivaldybė administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, jokių šiurkščių pažeidimų egzamino metu nebuvo užfiksuota, išskyrus tai, kad vienas vaikas pavėlavo.

"Iš viso mokyklinį egzaminą rinkosi laikyti 1 070 uostamiesčio moksleivių. Kol kas neturime duomenų, ar jie visi atvyko į egzaminą. O valstybinį rinkosi laikyti 979 abiturientai, tačiau 14 neatvyko. Priežastys įvairios, pavyzdžiui, mirė vienos abiturientės tėvelis, du dvyliktokai susirgo prieš pat egzaminą, o vienas dėl ligos iš viso buvo atleistas nuo egzamino, dar penkiems neleista laikyti. Likusiųjų priežastys iki šiol neaiškios", - pasakojo V. Kazakauskienė.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine jaunuoliai turėjo atlikti vieną užduotį - per keturias valandas parašyti rašinį. Buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio temos: kaip suprantamas vyriškumas ir kodėl žmogui duota vaizduotė. Taip pat buvo galima rašyti literatūrinį rašinį apie dvaro paveikslą arba apie gaivališko žmogaus paveikslą. Prie kiekvienos temos buvo pateikta po 3 privalomus lietuvių literatūros autorius, kurių kūryba reikėjo remtis.

Apklausa

Erlanda Varpukauskaitė


Kai pamačiau temas, apsidžiaugiau, nes maniau, kad jos bus kur kas sunkesnės. Tiesa, aš turiu omenyje samprotavimo temas, nes literatūrinės temos visgi pasirodė sunkios. Rinkausi samprotavimo temą, kurios autorius buvau labiau išanalizavusi. Atrodo, kad viskas praėjo sklandžiai, laiko pakako ir perrašyti, ir klaidas ištaisyti. Planuoju studijuoti mediciną, tad man svarbiausi biologijos egzamino rezultatai, bet ir šis gana svarbus, tikiuosi, kad gausiu daugiau nei 50.

Eglė Vaškytė


Kai išsisklaidė pirmasis egzamino šokas, temos pasirodė nesunkios. Aš labiau mėgstu literatūrines temas, kur nereikia tiek daug reikšti savo nuomonės, todėl ir pasirinkau temą apie dvarą. Rėmiausi Kristijono Donelaičio ir Vinco Mykolaičio-Putino kūryba. Neįsivaizduoju, kiek gausiu, bet manau, kad tikrai egzaminą išlaikysiu, nes nuosekliai tam ruošiausi, o savaitgalį prieš egzaminą dar pasikartojau svarbiausius autorius.

Gerhardas Skonsmanas


Nelabai jaučiausi pasiruošęs egzaminui, tad mane gelbėjo tema apie vyriškumą. Žinoma, pirmąjį išgąstį, kai atrodo nebežinai nė vieno autoriaus, patyriau, bet paskui nusiraminau ir pamažu viską prisiminiau. Po egzaminų planuoju važiuoti dirbti į Angliją, stosiu studijuoti gal tik kitais metais, nes dar nesu išsirinkęs, kur norėčiau studijuoti.

Mantas Pranskaitis


Man lengviausia tema pasirodė apie vyriškumą, ją ir pasirinkau. Tiesiog ji aktuali šiomis dienomis, nes labai daug diskutuojama apie homoseksualumą. O ir autoriai šiai samprotavimo temai gerai žinomi, tad buvo kuo remtis.

Klaudija Žvingilaitė


Baisu. Toks buvo mano pirmasis įspūdis, kai pamačiau temas. Jos buvo kiek netikėtos ir pateikti autoriai visai ne tie, kuriuos labiau mokiausi. Tikėjomės, kad bus Biliūnas, Balys Sruoga, Antanas Škėma. Pasirinkau samprotavimo temą apie vyriškumą. Nors gal tai ir labiau vaikinams tinkanti tema, bet tiesiog man ji atrodė lengviausia. Rašiau apie tai, kad vyriškas vyras yra tas, kuris yra drąsus ir nebijo pasirinkti savo kelio, yra ryžtingas.

Laima Vyštartaitė


Aš taip pat rašiau apie vyriškumą. Tiesiog kita samprotavimo tema apie vaizduotę atrodė sunkesnė, be to, rašydama nenorėjau remtis poezija. Man vyriškas vyras yra tas, kuris nieko nebijo, gina savo šeimą, tėvynę, įsitikinimus bei nepaklūsta absurdiškoms santvarkoms. Per egzaminą visiškai nesijaudinau, nes jam ruošiausi 2 metus, tad ir naktį ramiai miegojau. Planuoju studijuoti pedagogiką arba finansus.

Karolis Sutkus

Kažko panašaus ir tikėjausi, tad temos neatrodė sunkios. Rinkausi rašyti apie vyriškumą, nes autoriai Jurgis Kunčina, Jonas Radvanas ir Vincas Krėvė man labiau žinomi nei tie, kurie buvo pateikti prie kitų temų. Manau, kad parašiau vidutiniškai. Tiesiog pritrūko dar kelių savaičių pasiruošimo. Man vyriškas yra tas vyras, kuris nebijo pripažinti savo klaidų, žino savo vertybes ir stengiasi jas išlaikyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder