Išleisti vaiką į darželį - tarsi loterijoje laimėti

Išleisti vaiką į darželį - tarsi loterijoje laimėti

Darželių trūkumas didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau seniai tapo jaunų šeimų problema. Klaipėda netrukus švęs 25 metų sukaktį nuo to laiko, kai mieste išdygo paskutinysis valstybinis darželis. Vilnius šioje vietoje gali jaustis pranašesnis - per Nepriklausomybės metus čia buvo pastatytas vienas darželis. Nepaisant to, kai kurie tėvai jau seniai prarado viltį išleisti savo vaikus į darželius, ypač jei jų turi daugiau negu vieną.

Nepavyko kelis kartus

Vilnietė Eglė Miltakienė, su vyru Egidijumi auginanti dvi dukreles, jau šią vasarą norėtų grįžti į darbą, tačiau to padaryti greičiausiai negalės, nes vyresnioji dukrelė, kuriai šiuo metu yra dveji su puse, taip ir nepateko į nė vieną iš sostinės darželių.

„Nesuskubome registruoti vyresniosios Saulės vos jai gimus, nors daugelis tėvų taip darė, nes mums buvo pasakyta, kad popieriniai prašymai negalios, nes tuojau pat bus įvesta elektroninė sistema. Žadėta, jog ji startuos 2013-ųjų sausį“, - pasakojo E.Miltakienė.

Deja, kažkodėl tėvams nebuvo pranešta, jog sistema startuos mėnesiu anksčiau - ne 2013-ųjų sausį, o 2012-ųjų gruodį.

„Dalis tėvų apie tai, matyt, nugirdo ir suskubo registruotis. Mes į traukinį įlipome tik gruodžio 19 d., tačiau jau buvo per vėlu. Mūsų dukrelė sąraše buvo apie penkiasdešimta. Nepatekome ne tik į prioritetiniu laikytą darželį, kuris yra arčiausiai namų, bet ir į visus penkis, į kuriuos registravomės“, - pasakojo jauna mama.

Negana to, pernai, metų pabaigoje, į sąrašus buvo grąžinti tie vaikai, kuriuos tėvai anksčiau registravo rašytiniais prašymais. Kadangi Miltakių šeima pildė tik elektroninį prašymą, jų dukrelė sąraše krito į dar žemesnę vietą.

Viltis buvo gyva

E.Miltakienė teigė, jog tikėjosi, kad į darželį patekti pavyks bent šiemet. Kadangi vyresnioji saulė į darželį nepateko pernai, eilėje jau turėjo prioritetą ir prieš pradedant naują elektroninę registraciją, eilėje buvo šešta. Deja, nors šeima suskubo registraciją pildyti 12 val. nakties, vos ji startavo, anksti ryte iš šeštosios vietos atsidūrė 26-ojoje.

„Esu įsitikinusi, kad eilė dar koreguosis ir į blogąją pusę, nes atsiras papildomų prašymų, prioritetinėmis sąlygomis bus priimami socialiai remtinų šeimų vaikai, vaikai, kurių broliai ar seserys jau lanko tą darželį ir pan. Aš auginu ir mažesnę dukrelę, kuriai vasarą sueis vieni. Teoriškai galėčiau nedirbti dar metus, tačiau nepaisant to, jau norėčiau grįžti į darbą bent ne visai darbo dienai. Nesinori prarasti įgūdžių, be to, ir finansinė situacija antraisiais metais bus prastesnė, nes sumažės motinystės išmokos“, - pasakojo E.Miltakienė.

Tiesa, jauna mama įsitikinusi, kad į darželį vyresnėlei dukrai nepavyks patekti ir kitąmet. Kadangi jaunėlė Goda dar per maža, jos tėvai į darželius kol kas neregistravo, tačiau yra įsitikinę, jog su tokiais pačiai sunkumais susidurs ir jai paaugus.

„Norėdama pradėti dirbti turiu sukti galvą, kaip tai padaryti. Žinoma, galima samdyti aukles, kurių paslaugos kainuoja itin brangiai, ar leisti vaiką į privatų darželį. Tačiau juk ir į juos patekti ne taip lengva. Kai kurie iš jų turi specifines taisykles, vaikus atsirenka pagal tam tikrus kriterijus. Žodžiu, padėtis tikrai labai sudėtinga“, - reziumavo dviejų dukrelių mama.

Tikisi, kad vietų bus

Vilniaus savivaldybės duomenimis, šiuo metu į darželius yra užsiregistravę per 6 tūkstančius vaikų. Tikimasi, kad vietų vilniečių vaikams nepritrūks.

Nors iki šiol Vilniuje nuo Nepriklausomybės laikų buvo pastatytas tik vienas darželis - „Pilaitukas“, jau vyksta ir dar vienos statybos. Pernai prasidėjo Santariškių darželio statybos. Manoma, kad darželis bus baigtas 2015 m., po 14 mėnesių. Statybos darbai yra finansuojami iš savivaldybės biudžeto ir kainuos 13,636 mln. litų. Čia turėtų tilpti 220 vaikų.

Vietų vilniečių vaikučiams stengiamasi rasti ir kitokiais būdais: įrenginėjamos papildomos vietos, pertvarkomos patalpos, optimizuojamos priešmokyklinio ugdymo grupės, stengiamasi optimaliau naudoti ikimokyklinio ugdymo patalpas, steigti papildomas naujas grupes, renovuojamos patalpos, į kurias perkeliamos mokyklos, o jų vietoje kuriami darželiai ir pan.

Dainius PAVALKIS, Švietimo ministras:

Šią situaciją galima traktuoti įvairiai. Nėra taip, kad kažkas vienas kaltas. Mes džiaugiamės, kad bent kai kur yra mažų vaikų daugiau. Nes per 10 metų mokyklų sektoriuje nuo 560 tūkst. vaikų sumažėjo iki 350 tūkst. Vaikų perteklius yra tik šešiose savivaldybėse. Didžiųjų miestų ir dar keliose. Visose kitose stabiliai vaikų mažėja.

Darželiai yra savarankiška savivaldybių funkcija, aš manau, kad kai mes išspręsime reikalus, susijusius su tinklo pertvarka, mokytojų algų pakėlimu, kitas žingsnis turėtų būti ikimokyklinio sektoriaus problemų rato sprendimas. Yra duomenų, kad tie vaikai, kurie lanko ikimokyklinį ugdymą, vėliau geriau mokosi bendrojo lavinimo mokyklose. Taigi tai planuose yra, tačiau viskam nei laiko, nei pinigų neužtenka.

Mes darželių tikrai neplanuo-jame statyti. Tai yra savivaldybių funkcija. Buvo tam tikras palengvinimas su privačiais darželiais, įvedus keturių valandų ikimokyklinio ugdymo krepšelį, tačiau problema išsisprendė ne iki galo.

Iš tikrųjų variantų yra visokių. Pažiūrėkite, kiek yra darželių, kad ir Vilniuje, kurie užimti pradinių mokyklų, o kai kurios mokyklos yra ne visai pilnos. Jeigu tos patalpos būtų paliktos vėl darželiams, ko gero, ta problema išsispręstų. Bet dar kartą sakau, kad tai yra savivaldos reikalas. Nežinau, ar savivaldybėms reikia didesnio spaudimo. Visuomenė taigi spaudžia.

Nežinau, ką patarti tėvams. Galiu pasakyti tik tiek, kad mano anūkas eina į privatų darželį ir man mano vaikai atneša anūko sąskaitas.

Iš tikrųjų paprasčiausias sprendimas būtų 8 valandų ikimokyklinio ugdymo krepšelis. Bet tam reikia nei daug, nei mažai - 240 mln. litų. Tačiau šitoje sistemoje nemanau, kad tai pavyks. Bet mes esam suskaičiavę, žinom, ką ir kaip daryti, reikia tik rasti lėšų.

Informacija

Šiuo metu ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra 25 676 vietų. Vilniuje veikia 118 lopšelių-darželių, 7 darželiai, 15 darželių-mokyklų, 2 vaikų ugdymo centrai (26 734 vaikai) ir 47 privatūs darželiai (2218 vaikų).

Vieno vaiko išlaikymas savivaldybės įstaigoje kainuoja 6060 Lt per metus (42,3 proc. - savivaldybės lėšos, 36,3 proc. „krepšelio“ lėšos, 21,4 proc. - tėvų mokesčiai). Savivaldybė per metus darželius dotuoja daugiau kaip 68 mln. Lt.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder