Specialistės teigimu, vasara yra puikus metas pratinti vaikus prie sveikesnės mitybos, net jeigu to nepavyko padaryti anksčiau. Dažnai valgant šviežias daržoves ir įvairiaspalvius vaisius, iš kurių galima gauti daug naudingų medžiagų ir pajusti saldumo skonį, mažesnė tikimybė, kad vaikui norėsis šokolado ar guminukų. O viskas bus dar smagiau, jeigu supjaustytus daržovių ar vaisių gabaliukus vaikas susidės į savo mėgstamiausią užkandžių dėžutę.
Namuose – draudimai, o mokykloje laisvė?
Saldumynai ir nesveikas maistas vaikus (deja, ir suaugusiuosius) trauks visada, tačiau norint, kad mokykloje atžala nepasiduotų žalingo ir kaloringo maisto pagundoms, svarbu nenumoti ranka ir sveikos mitybos principus diegti iš anksto.
Mitybos poveikio tyrėja siūlo nepatingėti, būti kūrybiškiems, stengtis vaikams ruošti skanų, sveiką ir visavertišką maistą. „Besivystančiam organizmui reikalingas įvairus maistas: kruopos, vaisiai, daržovės, kiaušiniai, žuvis, mėsa (jeigu šeima nėra vegetarai). Ne veltui sakoma, kad geriausia mityba yra jos įvairovė. Kalbant apie saldumynus, patartina rinktis visavertiškas alternatyvas, pavyzdžiui, saulėje džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus ar visų grūdo dalių keksiukus. Per kurį laiką vaikai pripranta prie tokios saldumynų sąvokos ir įprastiniai saldainiai nebebūna tokie aktualūs. Tie patys traškučiai gali būti iš orkaitėje keptų daržovių (morkų, salierų, lapinių kopūstų) vietoje gruzdintų“, – teigia A. Matulevičiūtė.
Jeigu mitybos principai namuose grindžiami draudimais ir apribojimais, didelė tikimybė, kad pajutęs daugiau laisvės pirmokas mokykloje norės saldumynų. Kita vertus, jeigu mokoma pajusti įvairius sveiko maisto skonius, atrasti sveikas alternatyvas, saldūs nuklydimai bus labiau išimtis negu taisyklė.
Pietų dėžutėje – originalumas ir įvairovė
Kiekvieno vaiko polinkiai skiriasi – vieniems labiau patinka daržovės ir mėsa, kitiems – kiaušiniai arba ryžiai. Žinoma, į tai reikėtų atsižvelgti, tačiau maistą patartina nuolatos keisti. Pietų dėžutės pagrindas turėtų būti visų grūdo dalių produktai – A. Matulevičiūtė pataria vengti perdirbtų baltų miltų ar išvalytų grūdų. Prie jų galima parūpinti namų gamybos užtepėlių, humuso. Jeigu vaikas nori ryžių, žymiai geresnis pasirinkimas yra rudieji, o ne balti. Galima pagaminti nedidelį neriebios mėsos patiekalą, ruoštą garuose ir su minimaliai prieskonių, arba daržovių troškinį, keptą ne ant aliejaus, o ant vandens. Šviežias daržoves geriausia supjaustyti – jas vaikui lengviau paimti į rankas.
Jeigu norisi ko nors sočiau, tą pačią traškiąją vištieną galima pagaminti sveikai – šiuo atveju vertėtų rinktis visų grūdo dalių džiūvėsėlius ir patiekalą pašauti į orkaitę. Vištieną pagardinti neriebiu, namuose ruoštu padažu.
Vertingiausias užkandis – patogiai, nedideliais gabaliukais supjaustyti vaisių, salotų gabaliukai. Jeigu pritrūksta fantazijos, idėjų galima semtis ir prekybos centruose, internete. Artėjantys nauji mokslo tampa iššūkiu ir galvojant apie kasdienę vaikų mitybą mokykloje. Šiuo atveju ypač praverčia priešpiečių dėžutė, kurios turinį galime išrinkti kartu su vaiku.
„Ruošiant vaikų priešpiečių dėžutę ypač tinka bananai, besėklės vynuogės, obuoliai ir vynuoginiai pomidoriukai. Taip pat gelbsti ryžių trapučiai, grūdų batonėliai. Toks užkandis ne tik suteiks jėgų, bet ir bus vertingas pasirinkimas, kai norisi užkąsti sveiko maisto, bet pritrūksta laiko jo ruošimui“, – pasakoja IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad dėl intensyvaus rugsėjo vertingo maisto smalsiam protui reikia ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Geriausias būdas atrasti mėgstamiausius užkandžius – išbandyti vis naujus skonius ir atrasti, kas labiausiai patinka.
Vaikas nevalgo daržovių. O kaip jūs?
Anot A. Matulevičiūtės, viena didžiausių tėvų klaidų – bandymas vaikams įbrukti maistą, kurio nevalgo jie patys. „Dažnai tėvai sako, jog jų vaikas nevalgo tam tikro maisto produkto. Visada paklausiu: o ar jūs jį valgote? Atsakymas dažnai būna neigiamas. Normalu, kad vaikai yra tėvų atspindžiai, tad ką valgo tėvai, tą valgys ir jų atžalos. Šeimos nariai turėtų sėsti prie vieno stalo ir valgyti panašų maistą – nieko tokio, jeigu kuris nors patiekalas kada skiriasi, tačiau matant tėvų rodomą pavyzdį vaikui bus gerokai lengviau priprasti prie sveikos mitybos“, – mintimis dalijasi A. Matulevičiūtė.
Dar vienas būdas paskatinti vaiką domėtis sveiku maistu – kartu gaminti patiekalus. Maisto ruošimas yra puiki proga supažindinti jį su skirtingais skoniais, padėti suvokti maisto vertę. Pradėti galima nuo pat mažens. Ruošiant kokteilį, užtenka, kad mažametis (darželinuko amžiaus) vaikas pats išsirinktų savo mėgstamiausius vaisius ir stebėtų, kaip ruošiamas gėrimas. Kokteilis tuomet bus tikrai skanesnis! Jau šiek tiek vyresnio amžiaus vaikai gali padėti supjaustyti, sutarkuoti daržoves, padėti nuspręsti, ką valgyti vakarienei. A. Matulevičiūtė teigia, jog vaikai džiaugiasi, kai jie įtraukiami į procesą ir jų balsas išklausomas, tuomet ir sveika vakarienė suteikia daug džiaugsmo, o teigiamos emocijos galiausiai paskatins panašius maisto produktus ir iš jų pagamintus patiekalus rinktis ir mokykloje.
Rašyti komentarą