Klaipėdos universiteto studentės koncertuos "Carnegie Hall"

Klaipėdos universiteto studentės koncertuos "Carnegie Hall"

Jaunos pianistės Adelė Daunoravičiūtė ir Kristina Budvytytė bei jų pedagogė profesorė Tatjana Romaškina šiuo metu išgyvena euforiją ir nerimą vienu metu: Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Instrumentinės katedros atlikimo meno (fortepijonas) studentės, dalyvavusios konkurse "American Protege", laimėjo galimybę koncertuoti garsiausioje pasaulio koncertų salėje - Niujorko "Carnegie Hall".

Merginoms gniaužia kvapą faktas, jog svajonių salė, kurioje dirigavo P. Čaikovskis bei koncertavo S. Rachmaninovas, kurioje pasirodė vos keletas visame pasaulyje garsių lietuvių pianistų, kaip Kasparas Uinskas, Andrius Žlabys, Edvinas Minkštimas bei Guoda Gedvilaitė, laukia jų dueto pasirodymo šių metų gegužės 27 dieną.

Nerimo kelia tai, kad Niujorką pasiekti nėra taip paprasta, ir be kitų žmonių pagalbos studentės neapsieis. Laimei, talentingų merginų "sėkmėje nepaliko" universiteto vadovybė, kuri visomis išgalėmis rūpinasi tuo, kad kelionė įvyktų.

Sėkmės nesitikėjo

Instrumentinės katedros profesorės T. Romaškinos iniciatyva bei rūpesčiu Adelė ir Kristina 2011 m. Vienoje (Austrija), vienoje iš geriausių koncertinių salių Europoje, įrašė savo atliekamus Betoveno, Klodo Debiusi - Šumano bei Mendelsono kūrinius keturioms rankoms. Šių metų sausį išsiuntusios vaizdo ir garso įrašus, jau vasario 5-ąją iš "American Protege" organizatorių gavo kvietimą pasirodyti konkurso laureatų koncerte Niujorke.

"American Protege" konkursas skirtas viso pasaulio įvairaus amžiaus atlikėjams, ir tik pirmųjų bei antrųjų vietų laimėtojai gauna galimybę pasirodyti "Carnegie Hall".

Abi merginos tikino nesitikėjusios tokio įvertinimo. "Konkurse dalyvauja viso pasaulio atlikėjai, tarp jų - japonai, kinai, kurie, žinia, garsėja tobula atlikimo technika. Tačiau akivaizdu, kad sėkmę lemia ne tik nepriekaištinga technika, bet ir kai kas daugiau, ir tai vertintojai įžvelgė mūsų duete", - samprotavo studentės.

DRĄSA. Adelė ir Kristina groja labai sudėtingą repertuarą, kurio imasi tik labai prityrę pianistai. "Esame labai dėkingos savo profesorei už begalinę kantrybę, palaikymą, skatinimą, pastūmėjimą ir supratimą..." - sakė jos. 

"Be galo džiaugiuosi ir didžiuojuosi tuo, kad "Carnegie Hall" atlikėjų sąraše bus parašyta: "Adelė Daunoravičiūtė, Lietuva, Klaipėda" ir "Kristina Budvytytė, Lietuva, Šilutė", - neslėpė susijaudinimo prof. T. Romaškina, pedagoginį darbą dirbanti jau 37 metus, iš kurių - 27 m. Klaipėdos universiteto Menų fakultete (anksčiau - Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetai). - Šiandien, kai į Lietuvos aukštąsias mokyklas studentų atlikėjų priimama labai mažai, tokiomis gabiomis studentėmis Klaipėdos universitetas tikrai nuoširdžiai džiaugiasi."

Muzikos paviliotos

Šilutiškė K. Budvytytė į Klaipėdos unversitetą įstojo baigusi Stasio Šimkaus konservatoriją. Mergina pateko tik į mokamą studijų vietą, kuri studentui čia kainuoja 18 tūkstančių litų per metus. Už gerą mokymąsi universiteto vadovybės dėka šis mokestis jai buvo smarkiai sumažintas, tačiau trečiakursė ir šiandien neturi galimybių gauti viso studijų krepšelio - nepaisant to, kad ji yra vienintelė pianistė visame trečiajame kurse.


A. Daunoravičiūtė - universiteto ketvirtakursė. Prieš studijas Klaipėdos universitete ji taip pat baigė Stasio Šimkaus konservatoriją.

"Niekur kitur studijuoti nenorėjau - tik Klaipėdoje, - sako Adelė, kuriai pernai buvo paskirta vardinė prezidento Antano Smetonos stipendija. - Mano pasirinkimą labiausiai lėmė galimybė mokytis pas pianistę profesorę T. Romaškiną. Ji - nepaprasta pedagogė ir atlikėja, yra surengusi nemažai rečitalių Lietuvoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Danijoje, Estijoje, Italijoje ir kitose Europos šalyse. Profesorė dalyvauja tarptautiniuose pianistų forumuose, festivaliuose, nuolat koncertuoja su kameriniais ansambliais, žymiais Lietuvos ir užsienio atlikėjais, skambina su įvairiais kameriniais ir simfoniniais orkestrais diriguojant K. Ivanovui, S. Domarkui, A. J. Lukoševičiui, R. Šervenikui, B. Burgeriui, S. Camartin ir kt. Jos patirtis - neįkainojama."

KLAIPĖDOS universiteto studentės garsina šalį tarptautiniuose konkursuose ir jau ne pirmus metus už tai pagerbiamos Prezidentūroje.

Pasak Adelės, profesorė nenuleisdama rankų skatina savo studentes dalyvauti koncertuose, konkursuose, festivaliuose, siekti naujų, gerų rezultatų, neleidžia užsisėdėti, atsipalaiduoti.

Abi merginos "Vakarų ekspresui" pasakojo muzikos kelią pasirinkusios jau nuo pat mažumės. Adelė mokėsi "Vyturio" vidurinėje mokykloje, kurioje sustiprintas muzikinis ugdymas, Kristina lankė muzikos mokyklą Šilutėje.

"Jos įvairiapusiškos, plataus akiračio, šiuolaikiškos, jautrios, darbščios, ieškančios ir be galo motyvuotos, - gerų žodžių apie savo studentes negailėjo ir prof. T. Romaškina.

- Adelė ir Kristina - daugybės tarptautinių konkursų dalyvės ir laureatės, tad jau ne pirmus metus yra kviečiamos į aukštųjų šalies mokyklų studentų, laimėjusių pirmąsias vietas, pagerbimo ceremoniją Prezidentūroje bei Vyriausybėje."

Pedagogė sako jau ir nebeskaičiuojanti, kiek iš viso kartų su savo auklėtinėmis buvo kviečiama pas prezidentus ir į Vyriausybę. "Gal kokius aštuonis..." - juokiasi metai iš metų talentus puoselėjanti profesorė. Pokalbininkė džiaugėsi, kad ir šiemet, vasario 25-ąją, Prezidentūroje bus pagerbtas Klaipėdos universiteto Menų fakultetas: dekanas profesorius Vytautas Tetenskas su studentais birbynininkais, tarptautiniame konkurse Italijoje užėmę trečiąją vietą, ir prof. T. Romaškina su studentėmis A. Daunoravičiūte, K. Budvytyte ir magistrante Neringa Navakaite.

"Pernai tarptautiniame konkurse Suomijoje mano studenčių trijulė dalyvavo 7 konkursinėse kategorijose. Adelė užėmė 1 vietą solo, Kristina - 1 vietą kategorijoje "Koncertas su orkestru" ir 3 vietą solo; kartu jos ansamblio kategorijoje užėmė 1 vietą; Neringa - dvi trečiąsias vietas solo ir fortepijono su orkestu kategorijose. Beje, ir labai gabi mano moksleivė iš Juozo Karoso muzikos mokyklos Diana Stankevičiūtė šiame konkurse užėmė 2 vietą solo kategorijoje", - pasakojo pokalbininkė.

Nuojauta pasitvirtino

Profesorė sakė prieš keletą metų turėjusi nuojautą, kad šias dvi gabias, darbščias studentes reikėtų sujungti į fortepijoninį duetą.


"Adelė ir Kristina groja labai sudėtingą, įdomų repertuarą, pavyzdžiui, M. K. Čiurlionio poemą "Miške", K. Debiusi "Baltais ir juodais klavišais", Gintaro Sodeikos "Garso ontologiją Nr. 2", kurių imasi tik labai prityrę pianistai - kaip Zbignevas ir Rūta Ibelhauptai", - teigė pokalbininkė.

Laimėto "American Protege" konkurso ir galimybės koncertuoti bene prestižiškiausioje pasaulio salėje profesorė T. Romaškina tik sėkme nevadintų: "Atlikėjai žino, kiek triūso kainuoja tokia sėkmė. Kita vertus, ne vienas patyręs muzikas, išdirbęs daugybę metų, tegali pasvajoti apie "Carnegie Hall", o mūsų jaunosios studentės tokią galimybę pelnė jau dabar."

Pokalbininkė ypač prašė nepamiršti dar vieno labai svarbaus dalyko: "Nukeliauti į Niujorką nėra paprasta, tad be nuoširdaus universiteto vadovybės - rektoriaus prof. dr. Vaidučio Laurėno, Menų fakulteto dekano prof. V. Tetensko - rūpesčio ji vargu ar įvyktų."

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder