Kūrėjai tikisi užbėgti nelaimėms už akių

Kūrėjai tikisi užbėgti nelaimėms už akių

Spektaklis apie paauglių savižudybę "Viens, du, trys!", moksleivių suvaidintas scenoje, žadina publikos susidomėjimą ir pelno teatralų įvertinimus. Klaipėdiečiai tikisi, kad pristatant vaidinimą edukacinio projekto forma, pavyks ne tik akcentuoti aktualią problemą, bet ir drauge su žiūrovais ieškoti jos sprendimo būdų.

Uostamiesčio režisierius ir teatro mokytojas Nerijus Gedminas, vadovaujantis jaunosioms aktorėms, jau arti 19-os metų užsiima įvairiomis teatro veiklomis. Dešimtmetį dirba su jaunąja karta. Šiuo metu magistrantūroje studijuoja pedagogiką - sako, tam paskatinusi darbo su vaikais ir paaugliais patirtis.

Praėjusią savaitę Klaipėdos Simono Dacho mokykloje spektaklis, kuriame vaidina Ieva Liuka Sriebaliūtė, Augustė Pociūtė, Simona Žalaitė ir Juras Jurkus - buvo parodytas jubiliejinį, dešimtąjį, kartą.

Premjera įvyko pernai gegužę. Startavęs kaip "Versmės" pagrindinės mokyklos Teatro studijos projektas, nūdien spektaklis gyvena savarankišką gyvenimą. Kalbant skaudžiomis temomis, būti nepriklausomiems yra kiek paprasčiau.

Režisieriaus įsitikinimu, teatras turi kelti į viešumą visuomenės problemas. "Paimti ir išspręsti jas scena vargu ar gali. Tad, tikėdamiesi didesnio efektyvumo, siekiame savo darbą išplėtoti iki edukacinio projekto. Po spektaklio rengiame diskusijas su moksleiviais, pagal galimybes kviečiamės suaugusiuosius specialistus - rodant spektaklį Telšiuose, pokalbyje dalyvavo psichiatras, Kretingoje su mumis bendravo vienuolis", - pasakojo N. Gedminas.

Pokalbininko teigimu, pamažu rengiami būsimosios jaunimo organizacijos - asociacijos "Laisvasis teatras" - įstatai. Ji veiks ne tik kaip teatras, bet ir kaip moksleivių bei jaunimo diskusijų klubas.

Skaudi istorija

Pjesę "Viens, du, trys!" sukūrė Rusijos dramaturgas Vadimas Levanovas, gvildenantis aktualias ir skaudžias socialines temas, daug dėmesio skiriantis jauniausiesiems visuomenės nariams. Jis yra parašęs visą pjesių ciklą šia tematika. Tad klaipėdiečiai planuoja ir toliau siūlyti publikai netikėtus, ne visiems patogius, bet aktualius ir "kabinančius" spektaklius.

Klaipėdiečių pastatytosios pjesės veiksmas rutuliojasi klasėje, kurioje po pamokų, nepastebėtos budėtojo, pasiliko trys bendramokslės.

Viena iš jų - lyderė, kuri žūtbūt siekia atrodyti šaltakraujė, brandi ir pabrėžtinai nekenčianti pasaulio. Kita - geraširdė optimistė, mėgstanti veiklą "dėl kompanijos". Trečioji turi skaudžios patirties - paauglystę temdo patėvio seksualinis smurtas ir motinos abejingumas. Skirtingi žmonės, skirtingi likimai. Ir drauge subrandintas sumanymas, anot N. Gedmino, dezertyruoti iš gyvenimo.

Spektaklio kūrėjų sumanymu, žiūrovas nuo veikėjų yra ištiestos rankos atstumu - kaip juokavo kūrybinė komanda, tarsi musė, nutūpusi ant klasėje kabančio stendo rėmo.

Tačiau, kad ir būdamas labai arti merginų, negali joms paduoti pagalbos rankos. Spektaklyje šito padaryti neleidžia sceninis sąlygiškumas. O kas trukdo padėti artimajam tikrame gyvenime, ne scenoje? Juk tai, apie ką pasakoja jaunosios aktorės, vyksta šalia mūsų.

Merginos, kurioms, autoriaus sumanymu, yra po 12-13 metų, mėgaujasi savais ritualais. Susėdusios aplink stalą, atvirauja, aptarinėja mėgstamą atlikėją - grupės "Nirvana" lyderį Kurtą Cobainą.

VIEŠUMAS. Anot N. Gedmino, edukacinio projekto metu galima ne tik iškelti problemą viešumon, bet ir paieškoti jos sprendimo būdų.

Ir fantazuoja, kaip susitiktų su juo anapus. Nors viena iš merginų norėtų pasišildyti artėjančio pavasario saulutėje, išmokti šokti ir bučiuotis, kitos vakare laukia eilinė "Juodojo perlo" serija per televiziją, abi nusileidžia draugės kurstymui įgyvendinti absurdišką sumanymą. Absurdišką todėl, kad, kaip taikliai buvo pastebėta kalbantis po spektaklio, nusižudęs negali jaustis lengviau, nes negali jaustis.

Gavo prizą

Spektaklio trukmė - 45 minutės. Kaip mokyklinės pamokos. Tačiau, anot spektaklyje vaidinančių merginų, kelis kartus parodžius kūrinį įvairiuose miestuose, nuotaika buvo nekokia. Teko padaryti pertrauką, atitrūkti nuo slogių minčių ir vėl sugrįžti su juo į sceną po kelių mėnesių.

Pjesės autorius V. Levanovas, su kuriuo bendravo N. Gedminas, akcentavo, kad spektaklyje svarbu "nepervaidinti", kad jis nenutoltų nuo realybės šou principo. "Patikėk, merginos geriau nei tu žino, kas tas paauglių gyvenimas", - režisierių mokė dramaturgas.

"Kai pirmąkart sužinojau apie šią pjesę, suvaidinti joje man atrodė labai kieta, - sakė I. L. Sriebaliūtė. - Man iškart pasirodė, kad tai kūrinys, turintis išliekamosios vertės."

Spektaklį įvertino ir pernai Kartenoje vykusio mokyklinių teatrų festivalio komisija, skyrusi jam pagrindinį prizą.

Tačiau štai kai kuriems pedagogams jis užkliūva. Maža to, kad tema - ne mokyklinės vakaronės lygio. Mokytojus kažkodėl itin trikdo tai, kad jaunosios aktorės pasirodymo metu rūko, gurkšnoja skystį iš brendžio butelio, degina popierius ir ausies neglostančiais žodžiais kalba apie atitinkamus dalykus.

Tačiau, sutikime, sudėtinga išmokti kalbėti gražiai, kai nelabai turi su kuo, ir niekas nepamoko, kaip tai daryti. Kai suaugusieji savo valia užima musės ant stendo poziciją.

"Puiku, kad kalbama"

Paulius SKRUBIS, psichologas, Jaunimo psichologinės paramos centro generalinis programų direktorius

Smagu, kad sudėtinga tema sulaukia kūrėjų dėmesio. Savižudybių tema neturi tapti tabu ir gvildenti ją galima. Kalbant apie spektaklį, svarbu tai, su kokia mintimi žiūrovai skirstosi jam pasibaigus. Jis neturi būti emociškai patraukliai nuspalvintas. Kalbamojo spektaklio nemačiau, tad nesiimčiau vertinti. Bet kuriuo atveju puiku, kad šia tema kalbama.

Dabar, po kelių įvykusių jaunų žmonių savižudybių, su kolegomis tariamės, kaip reaguoti į žiniasklaidą užtvindžiusį emocijų kupiną informacijos srautą. Kaip mums laiške parašė viena mergina, "šiaip apie savižudybę negalvoju, tačiau kai aplinkui apie jas tiek daug kalbama, nori nenori, sužadinamos mintys".

Dabar mūsų žiniasklaida išgyvena tą patį laikotarpį, kokį prieš kelis metus patyrė užsienio kolegos. Savižudybes susiejant su "emo" subkultūra, jos atstovai speičiami į kampą. Pavojinga ne subkultūra. Įvairiu laiku tiek pankai, tiek gotai visuomenės buvo gaubiami mitų. Tačiau visais laikais pati pavojingiausia yra nuostata, kad žaloti save yra normalu ar net madinga.

Kai reikia pasikalbėti

* "Jaunimo linija" - tel. 8 800 28888. Darbo laikas: 16-7 val. kasdien, savaitgaliais - visą parą; adresas internete - www.jaunimolinija.lt. Taip pat galite rašyti laiškus internetu: www.jppc.lt/draugas.

* "Vaikų linija" - 8 800 11111. Darbo laikas: 11-21 val. kasdien; www.vaikulinija.lt.

* Vilties linija" - 8 800 60700. Darbo laikas: visą parą.

* "Pagalbos moterims linija" - 8 800 66366. Darbo laikas: pirmadieniais-penktadieniais, 10-21 val.

* "Linija doverija" - 8 800 77277. Darbo laikas: 16-20 val. Parama teikiama rusų kalba.

Valerija LEBEDEVA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder