LSAS: ir šiemet į universitetus pateko ne visi gabiausieji

LSAS: ir šiemet į universitetus pateko ne visi gabiausieji

Priėmimo į aukštąsias mokyklas sistema neužtikrina, kad valstybės finansavimą gautų gabiausieji - net ir pasibaigus trečiajam papildomo priėmimo etapui liko 365 laisvos vietos, nors priėmimo į aukštąsias mokyklas metu valstybės finansavimo negavo meno laureatai, čempionai ir itin aukštus balus surinkę abiturientai, teigia Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentas Arūnas Markas.

"Aukštus balus surinkę abiturientai prarado galimybę gauti valstybės finansuojamą vietą, jei, pasirinkę populiarią specialybę ir pirmojo etapo metu į ją nepatekę, sutiko mokėti už studijas, bijodami iš viso netekti galimybės studijuoti norimą programą. Tuo tarpu laisvas valstybės finansuojamas vietas kitose specialybėse buvo bandoma išdalinti net per tris etapus. Ketvirtame etape į aukštąsias mokyklas galės stoti net ir tie, kurie nedalyvavo pirmuosiuose trijuose etapuose", - LSAS pranešime spaudai cituojamas A. Markas.

LSAS tarybos parengtoje pozicijoje pabrėžiama, jog profesinis orientavimas mokykloje vis dar nėra pakankamas, nors turėtų būti viena iš pagrindinių priemonių, padedančių moksleiviams tikslingai rengtis būsimoms studijoms. Dėl nepakankamo profesinio orientavimo šiais metais dar buvo itin didelis skaičius abiturientų, besirenkančių tas specialybes, kurių bedarbių jau kelerius metus fiksuojama daugiausia.

Studentų atstovai sako, kad kol kas rezultatų neduoda ir perskirstymo strategija - profesinės mokyklos ir kolegijos nesurenka pakankamo studentų skaičiaus, tarpu į universitetus priimami studentai ir su žemais balais.

LSAS dar kartą prašo iš esmės peržiūrėti stojimo į muzikos bei teatro ir kino, šokio krypčių studijų programas, meno pedagogiką, sporto specialybes taisykles, nes jau dvejus metus iš eilės į specializuotas meno ir sporto aukštąsias mokyklas nepatenka sporto čempionai ir meno konkursų laureatai, o šių aukštųjų mokyklų dėstytojai skundžiasi dėl priimtų studentų su žemais specialybės egzaminų įvertinimais.

LSAS taryba taip pat siūlo keisti motyvacinio testo pedagogams organizavimą, nes konstatuota, kad šių metų priėmime testas turėjo tik formalią reikšmę. Už motyvacinį testą buvo skiriami 0-2 balai, kurie bendrojoje 21 balo skalėje neturėjo jokios reikšmės nustatant, ar asmuo tikrai motyvuotas būti pedagogu.

"Nors po praėjusių metų priėmimo Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo sudarytos darbo grupės, esminės problemos neišspręstos. Priėmimo principai keičiami kasmet, tačiau tam nėra pasiruošiama iki galo, dėl to abiturientai negali tinkamai pasirengti stojimo į aukštąsias mokyklas etapui. Tenka tik apgailestauti, kad dažnai pamirštama, jog atsakingų institucijų klaidos daro neigiamą įtaką tolesniems stojančiųjų pasirinkimams, motyvacijai", - teigia A. Markas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder