Nemokamos valandos darželinukams - tik graži teorija

Nemokamos valandos darželinukams - tik graži teorija

Nors jau greitai bus metai, kai tėvai turi galimybę iki 4 valandų vaiką palikti darželyje be jokių mokesčių, daugelis tėvų apie tai nėra net girdėję. Be to, Klaipėdoje net ir tuomet, kai vaikas darželyje išbūtų tik kelias valandas, nemiegotų ir nieko nevalgytų, vis tiek už kiekvieną dieną reikėtų sumokėti po 50 centų.

Ko gero, daugelis tėvų pasinaudotų šia galimybe, ypač adaptaciniu periodu, kai darželį vos pradėjęs lankyti vaikas pirmosiomis savaitėmis jame paliekamas tik trumpam.

"Mano dukrytė darželį pradėjo lankyti šį rugsėjį, tačiau apie jokias nemokamas valandas nebuvome informuoti. Tik buvo pranešta, kad galime atsisakyti pusryčių arba vakarienės. Pirmosiomis savaitėmis dukrą darželyje palikdavau tik 2-3 valandoms. Pusryčių atsisakėme, o iki pietų ją paimdavau. Po to susirgo, o kai grįžome po savaitės - vėl prasidėjo adaptacija... Tad realiai pirmąjį mėnesį nė dienos ji nepasiliko miegoti pokaičio miegelio ir nevalgė pietų, bet mokant už darželį į tai nebuvo atsižvelgta", - pasakojo 2,5 metų dukrytę auginanti klaipėdietė Daina.

Šių metų lapkričio mėnesį portalo www.ikimokyklinis.lt iniciatyva atlikta apklausa parodė, kad apie nemokamas valandas darželyje žino tik du iš dešimties tėvų. Teigiama, kad apklausoje dalyvavo daugiau nei trys tūkstančiai respondentų iš visos Lietuvos ir net 75 proc. tėvų noriai sutiktų pasinaudoti šia paslauga, jeigu tik būtų girdėję apie ją.

"Tėvai turi teisę nemokamai palikti vaiką darželyje iki 4 valandų. Nuo šių metų sausio 1 d. savivaldybėms suteikiama tikslinė dotacija ir už šias 4 valandas yra skiriamos ugdymo lėšos. Tai reiškia, kad tėvai už ugdymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose gali nemokėti, jeigu jų vaikas darželyje per dieną praleis ne ilgiau kaip po 4 valandas, nebus maitinamas ir nepageidaus jokių kitų įstaigoje teikiamų paslaugų", - akcentavo LR švietimo ir mokslo ministerijos pradinio ir ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė.

Užsiėmę tėvai

Pasidomėjome, kaip šią tvarką vertina uostamiesčio darželių darbuotojai ir ar ji yra taikoma.

Paskambinus į atsitiktinai parinktus darželius, daugelio jų direktorės tikino, kad šią tvarką praktiškai įgyvendinti būtų sunku.

"Klaipėdoje jau ir taip tėvams sudarytos visos galimybės rinktis, bet, deja, dėl to darželiai labai nukenčia. Pavyzdžiui, įvedus tvarką, kad mokama tik už lankytinas dienas, lankomumas labai suprastėjo. Mūsų darželyje iš 186 vaikų kasdien vidutiniškai ateina tik po 120. O valgiaraščius turime susidaryti iš vakaro. Be to, juk tėvai gali atsisakyti pusryčių arba vakarienės. Tuomet kiekvienam vaikui reikia rašyti atskirą įsakymą. Kartais atrodo, kad darželių darbuotojai nebeturi kada tą vaiką ugdyti - tik pildo ir pildo popierius", - atviravo darželio "Pagrandukas" direktorė Kristina Valančienė.

Jos nuomone, kartais tėvai, rinkdamiesi, kaip jiems pigiau ir patogiau, nepagalvoja apie vaiko poreikius. Esą tėvai nusprendžia, kad vaikas nevalgys pusryčių, bet jį atveda į darželį kaip tik tuo metu, kai kiti darželinukai kerta gardžius blynus.

"Liūdna stebėti, kaip vaikelis varvina seilę. Juk nepasakysi vaikui, kad tu valgyti negausi, nes tavo tėvai už tai nesumokėjo. Tad, manau, kad tokia praktika, kai vaikas kelias valandas gali išbūti darželyje nemokamai, yra sunkiai įgyvendinama", - svarstė K. Valančienė.

Jai antrino ir kitų darželių vadovės. Darželio "Šermukšnėlė" direktorė Valentina Savina sakė, kad jos darbo praktikoje nėra buvę, kad tėvai pageidautų vaiką į darželį vesti tik pusdieniui.

Darželio "Žiogelis" direktorė Antanina Šereivienė šių metų rugsėjį net atliko tėvelių apklausą, siekdama išsiaiškinti, ar daug būtų norinčių vaiką vesti tik 4 valandoms ir esą tokių atsirado tik keli.

"Mūsų darželį lanko 141 vaikas. Apklausus tėvelius, tik 2 tėvai svarstė apie tokią galimybę, tačiau, bent jau šiuo metu, neturime nė vieno vaiko, kuris ateitų į darželį tik kelioms valandoms. Net ir tokių, kurie atsisako pusryčių, turime tik 3, ir dar vienas vaikas nevalgo vakarienės. Taigi praktika rodo, kad Klaipėdoje tėvai yra labai užimti", - savo patirtimi dalijosi A. Šereivienė.

Sėkmingai išbandė

Darželio "Volungėlė" vadovė Eugenija Simpukienė šią galimybę jau išbandė su vaikų globos namų auklėtiniais. Pasak jos, praėjusiais mokslo metais į šį darželį kelioms valandoms būdavo atvedami 6 vaikučiai iš vaikų namų "Smiltelė".

"Juos atvesdavo po pusryčių ir iki pietų paimdavo. Taigi jie darželyje nevalgydavo, nemiegodavo - tik žaisdavo ir dalyvaudavo įvairiuose užsiėmimuose. Šiais mokslo metais tokių vaikų nebeturime, nes anie jau užaugo ir darželio nebelanko. Tačiau ši praktika parodė, kad tai visiškai įmanoma galimybė ir tėvai galėtų ja pasinaudoti", - svarstė E. Simpukienė.

Tiesa, vadovė svarstė, kad Klaipėdoje galėtų būti įsteigta bent viena tokia speciali grupė, kur visi vaikai ateitų tik kelioms valandoms. Esą būtų parankiau tokias grupes įsteigti mažiau užpildytuose darželiuose. Mat jei darželis perpildytas, akivaizdu, kad pirmenybė būtų teikiama tam vaikui, kuris žada ugdymo įstaigą lankyti visą dieną, o ne pusdienį.

Naudingiausia naujokams

Portalo www.ikimokyklinis.lt psichologė Dovilė Jankauskienė svarstė, kad šia galimybe ypač galėtų pasinaudoti tie tėvai, kurie tik pradeda vesti vaiką į darželį.

"Pradėti vaikutį pratinti prie lopšelio ar darželio po kelias valandas per dieną, manau, yra puikus variantas", - sakė D. Jankauskienė.

"Jeigu tėvai pageidauja tik vaiko ugdymo iki 4 valandų per dieną, jie ir turėtų gauti tokios trukmės ugdymą. Tada vaikas nemaitinamas, tą leidžia ir higienos normos. Tačiau tėvai gali užsakyti papildomas paslaugas, tokias kaip maitinimas ar pietų miegas. Tuomet už jas steigėjas nustato atitinkamą mokestį", - teigia LR švietimo ir mokslo ministerijos pradinio ir ikimokyklinio ugdymo skyriaus vedėja G. Šeibokienė.

Tačiau akivaizdu, kad visiškai nemokamai vesti vaiko į darželį, kad ir kelioms valandoms, uostamiestyje nepavyks. Ikimokyklinio ugdymo įstaigų mokesčiai priklauso nuo savivaldybės nustatytos tvarkos. Klaipėdos miesto tarybos patvirtintoje tvarkoje, be kitų mokesčių už darželį, kasdien skaičiuojamas 50 ct mokestis, kurio nekeičia išbūtų valandų skaičius.

"Juk net ir kelias valandas būdamas vaikas nestovi vienas kampe - jis naudojasi tualetu, plauna rankas, žaidžia, tad tas 50 centų mokestis yra visai protingas. Be to, nemanau, kad Klaipėdoje atsirastų daug tėvų, kurie norėtų vesti vaiką į darželį tik kelioms valandoms. Tai tikrai nebūtų masinis reiškinys", - komentavo Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Ji patikino, kad uostamiesčio darželiai dirba labai lanksčiai ir atsižvelgia į tėvų poreikius. Tad esą jei tik atsirastų tėvų, kurie norėtų išnaudoti šią galimybę, jų poreikiai tikrai būtų patenkinti.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder