Septynios gero vaikų maitinimo taisyklės

Septynios gero vaikų maitinimo taisyklės

Įvairiose pasaulio šalyse požiūris į sveiką mitybą skiriasi. Orientyrai keičiasi kaip mados. Ar egzistuoja viena ideali vaikų maitinimo sistema? Vargu. Tačiau jos paieškos vyksta nuolat.

Daugelis Europos mitybos ekspertų rekomenduoja vaikus maitinti penkis kartus per dieną: pusryčiais, pietumis, vakariene ir dukart - užkandžiais. Maistas turi būti įvairus. Saldumynų drausti nereikia, tačiau būtina riboti. Prie stalo reikalingas ne tik sveikas ir gardus maistas, tačiau ir pozityvi atmosfera... Čia aptarsime šias ir keletą kitų taisyklių.

1. Įvairovė

Pagal vokiečių pediatrų bei dietologų sukurtą sistemą "Optimi?", ikimokyklinukų dienos racioną turi sudaryti:

* 54 proc. (ne mažiau) - kompleksiniai angliavandeniai,

* 32 proc. - riebalai (daugiausiai augaliniai),

* 14 proc. - baltymai (pusė augalinių ir pusė gyvūninių).

2. Saldumynai

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistai rekomenduoja suvartoti:

4-6 m. vaikams - ne daugiau nei 19 g cukraus per dieną,

5-11 m. - ne daugiau nei 24 g.

Kai kurie ekspertai mano, jog saldumynų mėgėjų smegenyse mažiau išsiskiria serotonino (laimės hormono), taigi didelis cukraus potraukis gali slėpti fiziologinio ar emocinio artumo deficitą. Patarimas: dažniau apkabinkite savo vaikus.

3. Naujas skonis

Daugelio Europos šalių pediatrų duomenimis, naujiems skoniams jautriausi yra 4-7 mėnesių amžiaus vaikai, todėl pradėti papildomai maitinti reikėtų ne salstelėjusiomis tyrelėmis - pvz., morkų, o kartesnėmis - kopūstų, špinatų, brokolių. Tokios taisyklės laikomasi Prancūzijoje. Vyresniems vaikams britų dietologai sukūrė sistemą "Tiny Tastes" ("Mažyčiai kąsneliai"). Jūs kartu su vaiku išsirenkate dar neragautą daržovę ir 10-14 dienų (būtent tiek kartų, ne mažiau, dietologai pataria siūlyti vaikams naują produktą) duodate suvalgyti žirnio dydžio kąsnelį. Geriau tai daryti ne valgymo metu, o, tarkime, likus valandai iki jo.

4. Pasirinkimas

Šiuo metu Britanijoje išpopuliarėjo sistema "Baby-Led Weaning": apie šeštą gyvenimo mėnesį, kai vaikas jau sėdi, jam vietoje tyrelės šaukštelyje siūlomi maži minkšti maisto gabaliukai. Iš pradžių - ne daugiau kaip 200 kalorijų per dieną. Manoma, jog taip mažyliai susipažįsta su natūraliu maistu visais penkiais pojūčiais. (Jeigu susidomėjote, plačiau galite paskaityti www.babyledweaning.com).

5. Intuicija

Daugelyje Europos šalių gana populiarus ir "intuityvaus maitinimo" metodas: kai vaikui leidžiama valgyti kiek nori ir kada nori. Jokių taisyklių, jokių dietų, tik sveikas protas. Šitaip esą negadinamas įgimtas "teisingas" instinktas.

6. Disciplina

Tai Prancūzijos vaikų mitybos pagrindas. Čia taisyklės gana griežtos, pavyzdžiui: ką ir kada valgyti, sprendžia tėvai; vaikai valgo tą patį, ką ir visi (jokių specialių patiekalų); vaikai be kaprizų turi suvalgyti viską, kas jiems paduota, ir pan.

7. Be prievartos

Maistas - ne žaislas, ne paguoda, ne bausmė ir ne prizas. "Kuo labiau įkalbinėjate vaiką valgyti, tuo didesnis būna jo pasipriešinimas", - sako italų psichoanalitikė prof. Pamela Pačė (Pamela Pace), knygų apie vaikų mitybą autorė. Šiaip ar taip, jei atsižvelgsite į čia jau išdėstytus principus, įkalbinėjimų greičiausiai nebereikės...

CITATOS

By Vilson (Bee Wilson), bestselerių apie vaikų mitybą autorė, gyvenanti Didžiojoje Britanijoje:


"Pirmiausiai vaikams turime padėti pažinti kuo įvairesnę skonių paletę, kad jų receptoriai nebūtų įkalinti saldumynuose. Antras dalykas - reikia juos išmokyti atrasti mlonumą valgant. Kitaip tariant, be skaniai paruošto maisto (į valgiaraštį reikėtų įtraukti bent vieną produktą ar patiekalą, kurio vaikas tikrai neatsisakys, jei yra alkanas), prie stalo būtina pozityvi atmosfera: be prievartos ir grasinimų. Trečia - pernelyg griežti apribojimai sukuria uždrausto vaisiaus efektą, ir tuomet vaikai, tikrindami ribas, prašo saldumynų dukart intensyviau."

Pamela Drukerman (Pamela Druckerman), amerikietė, gyvenanti Paryžiuje ir rašanti knygas apie prancūzišką vaikų auklėjimą:


"Pirmasis mažylių patiekalas iš suaugusiųjų raciono paprastai būna žaliųjų pupelių, špinatų arba cukinijų ir porų tyrė."

Karen Le Bilon (Karen Le Billon), kanadietė, gyvenanti Bretanėje (Prncūzija), parašiusi bestselerį "Prancūzų vaikai valgo viską":


"Prancūzai įsitikinę, kad skirti dėmesio vaikų kulinariniam auklėjimui reikia nuo pat kūdikystės, dar iki pirmojo gimtadienio. Kai vaikas pradeda valgyti - tai yra pirmas veiksmas, kurį jis daro sąmoningai, o vėliau ir savarankiškai. Ką ir kada valgyti, sprendžia tėvai. Valgoma tik nustatytu laiku, tik prie stalo ir tik tada, kai patiekiama. Valgiaraštis turi būti įvairus. Valgoma lėtai. Koks nors patiekalas gali nepatikti, tačiau paragauti jo būtina. Užkąsti galima ne daugiau nei kartą per dieną."

Pamela Pačė (Pamela Pace), italų psichoanalitikė, profesorė, rašo knygas apie vaikų mitybos problemas:


"Dažniau savęs paklauskite, ką jums nori pasakyti vaikas savo elgesiu prie stalo. Jeigu yra problemų - ar patys jų neprovokuojate per dideliu spaudimu? Galbūt, atsisakydami valgyti, vaikai stengiasi psichologiškai nuo jūsų atsiriboti."
---------------------------------------------------
VERTA ŽINOTI

Kompleksiniai angliavandeniai:

duona iš neskaldytų grūdų, obuoliai, bananai, greipfrutai, abrikosai, slyvos, bulvės, pomidorai, salotos, žirniai, agurkai, salierai, kukurūzai, baklažanai, šparagai, brokoliai, artišokai, pupelės, įvairių rūšių kopūstai, morkos, neriebus jogurtas, makaronai, avižų kruopos, rudieji ryžiai.

Augaliniai riebalai:

žuvys (pvz., lašiša), alyvuogių aliejus, riešutai.

Baltymai:

žuvys, mėsa, kiaušiniai, pienas, sūris.

Prancūzijoje vaikai gauna saldumynų tik kartą per dieną - vidurdienį. Ir jokių užkandžiavimų tarp trijų pagrindinių valgymų prie stalo. -------------- Jeigu 75 proc. vaikų maisto raciono sudaro sveikas, visavertis maistas, tai puiku. Likusius 25 proc. jie jau kaip nors išgyvens.

Karen BALI, dietologė, knygų autorė

"Jeigu 75 proc. vaikų maisto raciono sudaro sveikas, visavertis maistas, tai puiku. Likusius 25 proc. jie jau kaip nors išgyvens."
Karen Bali, dietologė, knygų autorė:
------------------------------

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder