Agnė Kišonaitė: "Stipendijos laimėjimas skatino eiti toliau"

Agnė Kišonaitė: "Stipendijos laimėjimas skatino eiti toliau"

Praėjusiais metais "Švyturio" Klaipėdos ateities" 4 tūkst. Eur stipendiją laimėjusi menininkė Agnė Kišonaitė toliau džiugina savo darbais. Ji neslėpė, jog finansinė injekcija pastūmėjo įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus.

Klaipėdietė kūryba užsiėmė net ir duodama interviu "Vakarų ekspresui". Pasak jos, menas reikalauja laiko. O norint kokybės - reikia įdėti ir kruopštumo. Ją bene labiausiai išgarsino Honkonge pristatytas meno kūrinys "Lūpdažių bokštas", kuriam buvo panaudotos 18 399 lūpų dažų pakuotės.

Ką pavyko nuveikti gavus "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendiją? Ar įgyvendinote savo tikslus?

Postūmis gavus premiją buvo. Rugpjūtį netikėtai buvau pakviesta dalyvauti vienos Prahos modernaus meno galerijos projekte, kuriam sukūriau arklio galvą iš lūpdažių. Jis buvo išrinktas geriausiai eksponuotu kūriniu. Juo tikrai didžiuojuosi. Buvo atrinkti aštuoni menininkai iš Europos - keturi čekai ir keturi iš kitų šalių. Man pavyko pagarsinti ne tik savo, bet ir Lietuvos vardą.

Ar pavyko užbaigti skulptūrą iš insulino švirkštų?

Dėjau visas pastangas ir ją užbaigiau. Pavyko skulptūrą eksponuoti Abu Dabyje. Tai buvo didelis renginys, susirinko žmonių iš viso pasaulio. Skulptūra labai domėjosi endokrinologai. O dabar toliau tapau paveikslus ir kuriu naują meno projektą. Turiu rankose susukusi tūtą ir pasidėjusi telefoną ant stalo, kalbu per garsiakalbį (juokiasi - Aut. past.)

Ką galėtumėte pasakyti apie jaunuosius talentus Klaipėdoje ir Lietuvoje bei jų perspektyvas?

Manau, kad jaunimas tikrai yra išradingas. Kai tu esi jaunas kūrėjas, labai reikia palaikymo. Stipendijos laimėjimas - žmonių ir komisijos įvertinimas, skatinantis eiti toliau. Tai ne pirmas mano prizas, bet jis patvirtina, kad darau teisingai. Manau, taip turėtų būti ir kitiems jauniems kūrėjams. Finansinė pusė taip pat yra reikšminga - kuo daugiau tokių stipendijų, tuo jauniesiems kūrėjams turėtų būti lengviau "įsivažiuoti", kurti meno kūrinius, juos pristatyti. Sukurti kūrinį yra viena, tačiau daug priklauso ir nuo eksponavimo, viešinimo.

Ko jauniesiems kūrėjams galėtumėte palinkėti?

Kai sugalvoji idėją, pradedi ją įgyvendinti. Svarbu, kad nepristigtų kantrybės užbaigti. Būna įvairių etapų. Tad kantrybės ir palinkėčiau. Tada bus ir rezultatas. Mano kūriniams reikia daug laiko. Nereikia eiti lengviausiu keliu, viešinti greitai padarytus darbus. Visą laiką esu už kokybę, profesionalumą. Kūrėjo kelias yra labai ilgas.

Menininkės Agnės Kišonaitės įgyvendinti darbai, laimėjus stipendiją:

- Sukurtas meno objektas iš lūpdažių "Drąsa". Prahos modernaus meno galerija pakvietė sukurti darbą, kurį eksponavo "Porsche Panamera" naujo automobilio pristatyme.
- Menininkės projektas "Apple as a city" dalyvavo parodoje Japonijoje, nes buvo atrinktas į trumpąjį sąrašą "Hirosaki apple design award" konkurse.
- Sukurtas tapybos rinkinys bei interneto vaizdiniai mokymai suaugusiems "Aš noriu tapyti".
- Su projektu "Diabetas" iš insulino švirkštų autorės sukurta skulptūra dalyvavo IDF kongrese Abu Dabyje.
- Sukurtas drugelis (2 m x 2 m) iš laimo vaisių. Kūrybos procesas pademonstruotas filmuojant reklamą Stokholme.
- Iš panaudotų kavos kapsulių sukurtas meno objektas "Karūna".
- Išleistas tapybos rinkinys bei vaizdo mokymai vaikams "Aš tapau".
- Nutapyti 5 paveikslai.
- Eksponuotas kilimas "Sniegena" bei "Šiuolaikinės lietuvaitės" koliažas parodoje "Lietuva 100 Eesti", Pernu mieste.
- Eksponuotas kilimas "Sniegena" parodoje "Geras dizainas 2012-2017" "Domus" galerijoje.
- Baigiamas senų žurnalų puslapių tūtų meno objektas "Skaitanti moteris".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder