Artūras Razbadauskas: "Kodėl esu mero draugas?  Todėl, kad mudu drauge triūbomis grojame"

Artūras Razbadauskas: "Kodėl esu mero draugas? Todėl, kad mudu drauge triūbomis grojame"

Didžiausiame Vakarų Lietuvos dienraštyje „Vakarų ekspresas“ tęsiamas naujas rašinių ciklas su rubrika: „Pažintis su Miesto tarybos nariais“. Joje kamantinėsime jau patyrusius politikus ir padėsime skaitytojams dar geriau juos pažinti.

Šiandien mūsų pašnekovas - miesto tarybos narys,  Klaipėdos jūrininkų ligoninės abdominalinės chirurgijos skyriaus chirurgas, KU rektorius prof. dr. Artūras RAZBADAUSKAS

Trumpai apie save.  

Esu klaipėdietis, čia gimęs ir augęs. Baigiau Kristijono Donelaičio vidurinę mokyklą (dabar Vytauto Didžiojo gimnazija). Po to studijavau mediciną Vilniaus universitete.

2001 metais, iškart po disertacijos gynimo, pradėjau dirbti Klaipėdos universitete, dalyvavau steigiant Sveikatos mokslų fakultetą, kuriam keletą metų teko vadovauti, prieš tampant KU rektoriumi.

Tuo pačiu neapleidau ir savo profesijos, dirbu praktinį chirurgo darbą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Nuo 2011 metų iki šiol esu Klaipėdos miesto tarybos narys, dirbu jau trečią kadenciją.

Už kokią konkrečią veiklą esate atsakingas miesto taryboje?

Esu sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narys. Mano pagrindinė veikla yra tampriai susijusi su klaipėdiečių sveikata, kadangi esu bendruomenės Sveikatos tarybos pirmininkas.

Be abejo, nesu atitolęs ir nuo ugdymo, aukštojo mokslo reikalų, susijusių su KU bei Klaipėdos miesto savivaldybės veika.

Ar tenkina ši sritis, ar norėtumėte kuruoti kitą sritį?

Pasirinkta sritis mane pilnai tenkina, dirbti kitoje srityje tikrai nenorėčiau.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti ar įgyvendinti?

Savo veikla prisidėjau sprendžiant vieną opiausių klaipėdiečių sveikatos problemų – tai yra nemalonūs kvapai pietinėje miesto dalyje. Išvien su bendruomenės sveikatos tarybos pagalba mes pradėjome nemalonių kvapų monitoringą, atlikome mokslinius tyrimus, kokią įtaką tie kvapai turi sveikatai.

Taip pat pasisakėme ir dėl alkoholio poveikio žmonių sveikatai, prisidėjome prie nelegalių alkoholio platinimo taškų suradimo. Na, ir žinoma, nemažai dėmesio tenka skirti pačios sveikatos sistemos Klaipėdoje tobulinimui.

Ne kartą pasisakiau už tai, kad uostamiestyje atsirastų trečias universiteto lygio medicinos centras Lietuvoje. Kol kas to mums nepavyko įgyvendinti, tačiau darbai šio tikslo įgyvendinimui bus ir toliau vykdomi.

Šiuo metu miesto taryboje 17 naujokų. Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Manau, vienerių metų susipažinimui su miesto tarybos nario darbo specifika turėtų pakakti. Savaime suprantama, didžia dalimi tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus sugebėjimų, asmeninių savybių, išsilavinimo bei kompetencijos. Vieniems pakanka ir kelių savaičių, o kitiems prireikia ir visos miesto tarybos nario kadencijos.

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Taip, pakankami. Nors, vėlgi, tai labai priklauso nuo paties žmogaus sugebėjimų bei noro dorai ir sąžiningai darbuotis.

Kokios permainos būtinos miestui? Kokius uždavinius reikėtų spręsti pirmiausia?

Koronaviruso sukelta pasaulinė krizė aiškiai parodė, jog pirmiausia būtina spręsti uždavinius, susijusius su klaipėdiečių sveikata. Tai yra, reikia sutvarkyti sveikatos apsaugos sistemą. Klaipėdoje turėtų atsirasti trečias Lietuvoje universiteto lygio medicinos (gydymo) centras, kuris suvienytų visų miesto ligoninių pajėgas.

Antras svarbus uždavinys – Klaipėdoje būtina sukurti aukštųjų mokyklų konsorciumą, apjungiant kolegijas, universitetus, tai užtikrintų tampresnį bendradarbiavimo ryšį su miesto savivaldybe.

Be to padėtų pritraukti daugiau jaunimo, kurie čia ne tik studijuotų, bet ir liktų gyventi Klaipėdoje.

Na, o trečias svarbus uždavinys – Klaipėdos senamiesčio gaivinimo idėja turėtų būti įgyvendinama kur kas sparčiau ir efektyviau. Senamiestyje turėtų atsirasti daugiau patrauklių erdvių jaunimui.

 

 

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Išorinio uosto plėtra Klaipėdai yra ekonomiškai naudinga, tik aš nemanau, kad dėl to turėtų nukentėti miesto gyventojai. Juolab, kad išorinio uosto plėtra gali būti vykdoma Butingėje, nebūtinai Klaipėdoje.

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Aš nenorėčiau sutikti su tokia miesto gyventojų statistika, nes tie žmonės, kurie šiuo metu gyvena Klaipėdos rajone, visi jie faktiškai liko klaipėdiečiais. Žiedinės Klaipėdos rajono savivaldybės turėtų būti sujungtos.

Lietuva pernelyg maža valstybė, kad turėtų tiek daug savivaldybių. Juk gyvenantys atokesniuose miesto rajonuose, tarkim, Kalotėje ar Karklėje, yra tikri klaipėdiečiai, jie dirba Klaipėdoje, čia mokosi ir jų vaikai.

Tad šia prasme gyventojų emigracijos nėra. Uostamiestį supa nuostabi gamta, tai išties puiki rekreacijos zona. Tereikia, kad visos mokymo įstaigos, ne vien tik Klaipėdos universitetas, sugebėtų pritraukti kuo daugiau jaunų žmonių, kurie čia norėtų mokytis, dirbti, gyventi.

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Manau, tarp opozicijos ir daugumos yra nusistovėję normalūs, konstruktyvūs darbiniai santykiai

Ar Jus, pasukusį politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Visaip būna. Nors visumoje artimieji mane palaiko, bet kartais sulaukiu tam tikro nepasitenkinimo dėl politikos. Tai normalu, nes toks jau yra žmonių gyvenimas, nėra ugnies be dūmų...

 

 

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Tikrai negalvoju ir net neketinu dalyvauti. Jau ir šiaip turiu pakankamai atsakingų pareigų bei darbo.

Kokius seniai pamirštus darbus namie pavyko nuveikti karantino metu?

Tiesą sakant, man nelabai pavyksta būti karantine ir dirbti nuotoliniu būdu. Kaip Klaipėdos universiteto vadovas turiu dirbti įstaigoje.

O kaip medikas štai jau tris savaites budžiu namuose, esant skubiam atvejui vykstu į ligoninę. Taigi, karantinas nesuteikia man daugiau laisvo laiko kitiems darbams.

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Laisvalaikiu teikiu pirmenybę aktyviam fiziniam poilsiui, pasivažinėjimui dviračiu, pasivaikščiojimui gamtoje ir prie jūros. Beje, kartais mėgstu pagroti triūba, ypač neblogai pavyko duetas, grojant triūbomis drauge su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku. Kai kas stebisi, kodėl aš esu mero draugas?

O gi todėl, kad mudu drauge triūbomis grojame...

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais, Talismanais?

Nesu prietaringas, netikiu.

Ar turite laimingą skaičių?

Neturiu.

Ar vaikystėje turėjote pravardę? Jei taip, kokią ir kodėl?

Jokios pravardės neturėjau, bent jau man neteko girdėti.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Visada svajojau tapti gydytoju, juo ir tapau.

Ar geras buvote mokinys? Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Mokytojai sakydavo, kad esu geras mokinys. Matyt, taip ir buvo. Visi mokslai man patiko, išskyrus dailę.

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko?

Man patiko visi užklasiniai užsiėmimai, sportas, choras, šokiai, išskyrus dailę, nes neturiu tam gabumų.

Kaip atsidūrėte politikoje?

Kadangi esu „LIONS“ klubo narys, tai kolegos, kurie buvo asmeniškai pažįstami su prezidentu Rolandu Paksu, rekomendavo jam ir mane.

Tam tikra prasme būtent nuo pažinties su prezidentu, tai yra nuo 2008 metų pradėjau rimčiau domėtis politika. Tad drąsiai galėčiau teigti, jog mano politinis krikštatėvis - prezidentas Rolandas Paksas.

 

 

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Be abejo, tai yra darbas, susijęs su Klaipėdos universitetu. Mane ypač džiugina tai, jog Klaipėdos universitetas neseniai pateko į žinomiausių Europos universitetų tarpą. Tai išties didelis KU pasiekimas.

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Praeities politikas - Vinstonas Čerčilis. Na, o dabarties politikoje sektinų pavyzdžių aš nematau. Anksčiau man imponavo kai kurie politikai, tačiau pastaruoju metu koronaviruso COVID-19 pandemija bei sukelta krizė aiškiai parodė, kad visiems pasaulio politikams pritrūko lyderystės.

Galbūt po šitos pandemijos atsiras vienas kitas politikas, vertas didžiausios pagarbos ir pasitikėjimo.

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Buvo daug puikių kelionių, sunku būtų išskirti kurią nors vieną. Ypač man patiko Italijos miestai, italų kultūra, šilti, nuoširdūs, temperamentingi tos šalies žmonės.

Su kokiu įžymiu žmogumi norėtumėt pabendrauti?

Su kokiais žmonėmis noriu, su tais ir bendrauju

Populiariausias posakis, sentencija?

„Turėk drąsos naudotis savo protu.“ - Imanuelis Kantas

„Drąsa visiškai pelnytai laikoma svarbiausia žmogaus savybe. Nes tai yra savybė, kuri laiduoja visas kitas.“ - Vinstonas Čerčilis

Jūsų gyvenimo knyga (os)?

Teko skaityti daugybę knygų. Iš grožinės literatūros – didelį įspūdį man paliko Akselio Miuntės „Knyga apie San Mikelę“. O iš mokslinės literatūros išskirčiau šiuolaikinio filosofijos genijaus, Oksfordo ir Jeruzalės hebrajų universiteto profesoriaus Yuval Noah Harari išleistą trilogiją - „Homo Sapiens“, „Homo Deus“ ir „XXI amžius“.

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Iš rimtos simfoninės muzikos patinka Mocarto, Bacho, Vivaldi kūriniai, Verdžio operos, klasikinis džiazas.

Mėgstamiausias patiekalas? Ar yra tokių, kurių nemėgstate?

Man patinka lietuviška virtuvė, nors šiaip jau maistui nesu išrankus. Ragauju viską, ką pagamina namuose žmona vegetarė. Tad tenka šokti pagal jos dūdelę...

Ar mokate gaminti maistą? Jei taip, ką paruoštumėte savo svečiams?

Kadangi apskritai neužsiimu maisto gaminimu, tai ir nemoku.

Ar teko laikytis dietos?

Jokių ypatingų dietų nesilaikau, bet maitinuosi sveikai ir saikingai.

Ar esate savikritiškas? Ar pripažįstate savo klaidas?

Manau, kad esu savikritiškas . Darbe visada stengiuosi įsiklausyti į savo kolegų bei komandos narių nuomonę. O jei kartais suklystu, tai nebijau to pripažinti ir ištaisyti padarytas klaidas.

Kokių savo neigiamų savybių norėtumėte atsikratyti?

Ko noriu, to ir atsikratau dažniausiai. Neturiu tokių savybių, kurių negalėčiau atsikratyti. Esu darboholikas, bet aš ir noriu tokiu būti. Jeigu nebūčiau darboholikas, tapčiau tinginiu.

Ar kitiems sunku Jus perkalbėti?

Nesilaikau aklai įsikibęs vienos kažkokios nuomonės. Mano nuomonė gali keistis, priklausomai nuo konkrečios situacijos, emocinės būsenos bei svarių argumentų.

Ar turite fobijų: aukščiui, skrydžiui, uždarai patalpai ir panašiai.

Ne, jokių fobijų neturiu.

Kokį didžiausią iššūkį gyvenime teko patirti?

Didžiausias iššūkis būtent šiuo metu, susijęs su koronaviruso COVID-19 pandemija. Didesnio iššūkio mums dar neteko patirti, galėčiau jį prilyginti trečiajam pasauliniam karui.

Kokie Klaipėdos simboliai, Jūsų manymu. labiausiai reprezentuoja uostamiestį?

Mano nuomone, bene geriausiai Klaipėdą reprezentuoja trys simboliai – būrinis laivas „Meridianas“, Dramos teatras ir Klaipėdos universitetas.

Kokia Klaipėdos vieta, gatvė, aikštė, Jums asmeniškai patraukliausia?

Šiuo metu man patraukliausia vieta Klaipėdoje – puikiai sutvarkytas, jaukus, kamerinis skveras, kur pernai rudenį buvo atidengtas naujasis paminklas Vydūnui. Patraukliausia gatvė – Herkaus Manto ir Teatro aikštė senamiestyje.

Kokia Klaipėda bus po 50 metų?

Man teko matyti, kokia buvo Klaipėda prieš 50 metų. Per šį laikotarpį uostamiestis pasikeitė neatpažįstamai. Manau, kad dar po 50 metų mano gimtasis miestas pasikeis neatpažįstamai, lyginant su dabartine Klaipėda.

Uostamiestis ir toliau gyvuos, klestės ir bus tokia puiki vieta, kur dauguma tautiečių veršis ir norės čia gyventi.

Ačiū už atsakymus ir sugaištą laiką.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder