Arūnas Tuma: "Didžiausias mano pasiekimas - dukros grįžimas į Klaipėdą, gal pavyks privilioti ir antrąją"

Arūnas Tuma: "Didžiausias mano pasiekimas - dukros grįžimas į Klaipėdą, gal pavyks privilioti ir antrąją"

Didžiausiame Vakarų Lietuvos dienraštyje „Vakarų ekspresas“ startuoja naujas rašinių ciklas su rubrika: „Miesto tarybos naujokai“. Joje kamantinėsime pirmą kartą politikos virtuvėje atsidūrusius klaipėdiečius.

Šiandien mūsų pašnekovas - miesto tarybos narys Arūnas Tuma.

Trumpai apie save.

Klaipėdietis, verslininkas.

 

 

Už kokią konkrečią veiklą esate atsakingas miesto taryboje?

Esu Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys, antikorupcinės komisijos narys.

Ar tenkina ši sritis, ar norėtumėte kuruoti kitą (as) sritis?

Darbo čia tikrai netrūktų, bet kadangi visa tai organizuoja valdančioji dauguma, tai dirbam tiek kiek galim. Domintų darbas ir strateginio komiteto veikloje.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti, ar įgyvendinti?

Šiandien mes nei pradedam, nei baigiam tuos pateikiamus darbus. Mes, kaip opozicijos atstovai, būdami mažumoje, tik palaikom, pritardami, arba nepritardami, balsuodami komitete už pateiktų darbų sprendinius.

Ar jau apsipratote miesto Tarybos nario kėdėje ir kokie pirmųjų metų darbo įspūdžiai?

Jau kažkiek apsipratau.

Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Manau, metai mažiausiai, priklausomai nuo to, į kokias veiklas, ar sritis esi įsitraukęs, kaip greitai pavyksta susirinkti reikiamą informaciją.

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Mano nuomone, įgaliojimai yra nepakankami dėl savivaldybės įmonių veiklos kontrolės.

Kokios permainos būtinos miestui? Kokius pirmus tris uždavinius reikėtų spręsti pirmiausia?

Uždrausčiau visokiausių studijų, taip vadinamų "analitinių analizių" užsakymą iš šalies. Šimtai tūkstančių išleista, nuolat užsakinėjamos vis naujos, o nei išvadų, nei jokių veiksmų, tai įgyvendinti, nesiimama.

Iš naujo daryčiau savivaldybės reorganizaciją, nes tokia, kokia padaryta, blogesnė, negu buvo.

Iš naujo peržiūrėčiau strateginį veiklos planą, sudėliočiau prioritetus ir realius tam reikiamus finansinius resursus.

Uždrausčiau "kepti" naujus techninius projektus, nenumatant tam finansinių resursų.

 

 

Arūnas Tuma. Racing.lt nuotr.

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Šiandien, mano giliu įsitikinimu, jis nereikalingas, bet numatyti, kaip „galimybę tolimoje ateityje“, aš nebūčiau prieš.

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Daugelių studijų išvadose apie tai buvo rašyta, bet rinkimai praeina ir viskas lieka po senovei. Meras, su savo komandos nariais, koalicijom, paiso tik savo siaurų interesų, o konkrečiai veikti, kad Klaipėdoje daugėtų gyventojų, gerėtų gyvenimo sąlygos, būtų steigiamos naujos darbo vietos, laiko pritrūksta.

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Praėjus metams, santykiai nepasikeitė. Opozicijos tarybos nariai tebėra „priešai“, nors daugumos teikiamus ir naudingus (mūsų supratimu) sprendimus Klaipėdai, mes balsuodami palaikome. Daugelis opozicijos pasiūlymų dažniausiai su šypsena atmetami.

Ar Jus, pasukusį politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Nesutarimų nėra, tik man nuolat primenama: „kam tau visa tai? Ir taip turi daug darbinių reikalų, dar miesto reikalais apsikrauni“. Namiškiai žino, kad niekas dabartinio mano požiūrio nepakeis.

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Tikrai ne. Jei per likusį laiką nesikeis dabartinių tarybos narių požiūris į tarybos nario pareigas.

Kokius, seniai pamirštus darbus, namie pavyko nuveikti karantino metu?

Pavyko prisiminti, kad sklypas aplink namą reikalauja rimtesnės priežiūros, o laiko sąnaudos ir įdėta meilė turi savo vertę. Kaip tik dėl to myliu ir gerbiu savo brangiąją Jolantą.

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Man patinka jūrinis akvariumas, jame esantys koralai, žuvys, nuolat stebėti kaip jos auga, bet, kadangi jo priežiūrą patikiu specialistui, nežinau, ar šį pomėgį galiu vadinti savo hobiu?

Paskutinius 5 metus dalyvaudavau automobilių sporte, bet kaip bus toliau, dar negaliu pasakyt.

 

tv3.lt nuotr. Arūnas Tuma - antrasis iš kairės.

Pradėjau mokslus golfo sporte, tikiuosi pavyks pasiekti tam tikrą lygį, kad galėčiau su draugais, kolegomis, kartu praleist laisvalaikį ir "nearti su plūgu", tai yra negadinti golfo lauko.

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais, Talismanais?

Ne, apskritai netikėjau ir netikėsiu nei jokiomis būrėjomis, nei šamanais, nei pranašystėmis.

Ar turite laimingą skaičių?

Šiaip ne, bet patinka skaičius 4, todėl nuo pirmojo automobilio nuolat lydi skaičius 4.

Ar vaikystėje turėjote pravardę? Jei taip, kokią ir kodėl?

Kiemo, mokyklos draugai vadindavo „Makaru“, iš žodžio makaronas, nes buvau kūdas ir ganėtinai tuo metu, aukštas.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Kadangi neprisimenu, kuo vaikystėje svajojau tapti, panašu, kad jau tada neskraidžiau padebesiais.

Ar geras buvote mokinys? Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Pradėjau mokslus 10-ojoje, o baigiau 22-ojoje Klaipėdos vidurinėje mokykloje. Pavyzdingu elgesiu nepasižymėjau. Kur tik nutikdavo koks blogesnis įvykis, ten dažnai paminėdavo ir mano pavardę. Mane linksniuodavo gana dažnai. Tėvams tekdavo klausytis mokytojų pasakojimų apie mano "gerus" žygdarbius. 

Patiko tikslieji mokslai, išskyrus chemiją. Nepatiko ir lietuvių gramatika. Mokslai neblogai sekėsi. Svarbiausias tikslas buvo nepraleist pamokų, nes velniškai nemėgau namų darbų. Man užtekdavo būti pamokose ir klausytis mokytojų. Chemijos mokslus pradžioje kažkiek apleidau, o vėliau taip ir neįstengiau pasivyti. Taip ir su gramatika, dėl to šitie du dėstomi dalykai buvo rakštis...

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko?

Sportas visada domino, lankiau ne vieną sporto šaką, bet rimtai neužkabino nei viena. Krepšinis, futbolas, dviračiai, plaukimas (mečiau susirgęs ausų uždegimu), fotografijos, šokių būreliai ir t.t. Daug ką išmėginau.

 

 

Kaip atsidūrėte politikoje?

Kilus nepasitenkinimui dėl didėjančio skirtumo tarp Vilniaus ir Klaipėdos. Draugų ratas paprašė, kad kelčiau savo kandidatūrą.

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Visi savotiškai džiugina, nes visi turi savo istorijas. Logistikos verslą pradėjau dar Lietuvai esant Tarybų Sąjungos sudėtyje. Kai Lietuva atsiskyrė, tai man labai pravertė įgyta patirtis organizuoti žaliavų, prekių pristatymą iš vienų valstybių į kitas ir t.t. Buvau pirmas, iš privačių logistikos kompanijų, sudaręs sutartis su Lietuvos ir Baltarusijos geležinkeliais.

Teko pakeisti mąstymą tų laikų partneriams, kad aš geriau spręsiu atsirandančias transportavimo metu problemas, nei valstybinės geležinkelių įmonės. Tai jau istorija, kitaip nepavadinsi.

Niekada negalvojau ir apie viešbučių verslą. Bet 2008-2009 metų krizė pakoregavo mano mąstyseną.

Krizei užgriuvus, likau vienintelis, iš projektą Kaune pradėjusių 4 partnerių, ir su dar su didžiulėmis skolomis. Kai kilo įdėja statyti viešbutį Klaipėdoje, visi atkalbinėjo, kai kas dėjo pastangas, kad čia viešbučio nebūtų, bet šiandien jis stovi („Ibis Styles Klaipeda Aurora“), visos man kišamos studijos, kad tai blogas projektas, nepasiteisino.

Gal kitų siekis, gauti greitą pelną, nėra smerktinas, bet mano gyvenimo principas nesusideda vien iš pelno siekimo. Šiuo projektu man su žmona pavyko susigražinti savo dukrą į gimtąjį miestą Klaipėdą.

Tame aš matau didžiausią projekto sėkmę. Dedu viltis, kad baigus „Viktorijos“ viešbučio atstatymo darbus ir jį atidarius, man pavyks ir antrąją dukrą susigražint po 10 gyvenimo metų Jungtinėje Karalystėje.

 

 

2016 m. Garbingas apdovanojimas buvo įteiktas Vilniuje vykusiose Lietuvos eksporto prizų teikimo Lietuvos Respublikos Vyriausybėje iškilmėse. Arūnui Tumai (viduryje) „Darbo žvaigždę“ įteikė premjeras Algirdas Butkevičius.

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Prezidentas Valdas Adamkus. Kitų politikų negaliu įvardint, nes dabar politinės partijos tapo UAB-ais, siekiančios pelno. Turiu omenyje, siekiančios visų mokesčių mokėtojų pinigų, tai yra valstybės dotacijų.

Dauguma, išskyrus vieną kitą, siekia susiburdami į grupes (partijas), prikurdami įvairiausių rinkiminių programų, prižadėdami aukso kalnus, nors daugelis nieko gyvenime taip ir nesukūrė, prisibrauti iki tos valstybės dotacijos ir 4 metams užsitikrinti sau saldesnį gyvenimą.

Kuo partiniai UAB skiriasi nuo kitų UAB-ų? Jie, konkuruodami dėl valstybės dotacijų, trypia pakeliui visus mažesnius, ar kitaip mąstančius. Kaip ir versle, kas nesugeba išgyventi, bankrutuoja, tik skirtumas, kad verslui valstybė neduoda pinigų už tai kiek sekėjų (vietų Seime), pirkėjų, užsakymų, ar dar ko pritraukei.

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Bali sala, Kanada, Macao Kinija, JAE, Las Vegas, na, ir daug kitų šalių turi savo perlų, kurių niekur kitur nerasi, dėl to linkiu visiems radus laiko pasirinkti patiems apsispręsti, ką nori pamatyti.

Populiariausias posakis, sentencija.

Daugelis rusiški, tai šįkart praleidžiu...

Jūsų gyvenimo knyga (os)?

Nesu didelis knygų skaitytojas, tik per atostogas, ar „karantinus“, kurių tikiuosi daugiau nebus.

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Jų daug, taupysiu jūsų laiką ir nevardinsiu.

Mėgstamiausias patiekalas? Ar yra tokių, kurių nemėgstate?

Skaniausi žmonos ir uošvės pagaminti patiekalai.

Ar mokate gaminti maistą? Jei taip, ką paruoštumėte savo svečiams?

Tai, ką išmokau būdamas studentas ir tarnaudamas armijoje. Tradiciškai įvairios kiaušinienės, keptos bulvės su įvairiais priedais, šašlykai ir t.t.

Ar teko laikytis dietos?

Taip, turint kasos uždegimą.

Ar esate savikritiškas? Ar pripažįstate savo klaidas?

Klaidų stengiuosi nedaryti, nes versle, tai skaudžiai kainuoja. Bet, būna visko. Klaidų pripažinimas parodo tolesnį teisingą kelią, o bukas užsispyrimas tikrai nepadeda. Galvoju, kad visiems kartais sunku pripažint savo klaidas, aš - ne išimtis. Kas nedirba, tas neklysta. Yra toks posakis, kurį galėjau ir ankstesniame klausime parašyti.

 

Arūnas Tuma prie savo automobilio. Gintaro Tomkaus nuotr.

Kokių savo neigiamų savybių norėtumėte atsikratyti?

Rūkymo.

Ar kitiems sunku Jus perkalbėti?

Kad lengva, tikrai nepasakyčiau, o ypač be rimtų argumentų.

Ar turite fobijų: aukščiui, skrydžiui, uždarai patalpai ir panašiai.

Neturiu.

Kokį didžiausią iššūkį gyvenime teko patirti?

Atitarnauti Tarybų Sąjungos armijoje, Išsikapstyt iš 2008-2009 metų krizės, tai yra išvengti tuo metu grėsusio visaapimančio bankroto.

Kokia Klaipėdos vieta, gatvė, aikštė, Jums  asmeniškai patraukliausia?

Teatro aikštė, gal ateityje ir Atgimimo aikšte galėsim didžiuotis, deja, viskas taip lėtai vyksta, o metai greitai bėga.

Kokia Klaipėda bus po 50 metų?

Tikiuosi, kaip visi valstybių uostai, miestas, kuriame klestės verslai, bus aukštas pragyvenimo lygis ir geros sąlygos čia gyvenantiems žmonėms.

Klausimas (ai), kuriuos pamiršo žioplas žurnalistas, o Jūs būtinai pats sau juos užduotumėte?

Neturiu, ir taip visas pusdienis praėjo, kol į Jūsų smalsius klausimus atsakinėjau.

Kokius tris pirmus darbus atliksite pirmiausiai, kai tik baigsis karantinas? 

Nieko neįprasto, toliau dirbsim, bendrausim, ilsėsimės ir džiaugsimės ateinančios kartos žmogeliukais…..

Ačiū už sugaištą laiką.


Arūnas Tuma (trečias iš kairės) kartu su azartiškiausiais "Porsche" klubo bičiuliais.


Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder