Džiazuojantis plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas: operuojant negali improvizuoti ir pramogauti

Džiazuojantis plastikos chirurgas Renaldas Vaičiūnas: operuojant negali improvizuoti ir pramogauti

Vakar pasibaigusio Klaipėdos pilies džiazo festivalio programą, kaip jau tapo įprasta, praturtino meniniai ir edukaciniai projektai, diskusijos.

Sveikata – viena pagrindinių šių dienų realijų, tad renginio svečių laukė neįprasta improvizacija scenoje “Džiazas, jūra ir medicina”. Šeštadienį festivalio scenoje šiai šmaikščiai diskusijai susitiko du savo srities profesionalai: humoristas Justinas Jankevičius ir medicinos centro “Northway” plastinės chirurgijos ekspertas, džiazuojantis gydytojas Renaldas Vaičiūnas.

„Džiazo muzikantai nuolat rūpinasi savo tobulėjimu. O kai kažkas savo amatą yra įvaldęs taip gerai, kad tai galima prilyginti tobulybei, mes sakome, kad jis valdo savo įrankius taip, kaip chirurgas skalpelį. Tad neatsitiktinai šiandien diskusijai pakviečiau ilgametę patirtį turintį ir skalpelį tobulai valdantį plastikos chirurgą, kurio operacinėje visada skamba džiazas“, – pristatydamas Renaldą Vaičiūną kalbėjo Justinas Jankevičius.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas pavasarį iš Vilniaus persikėlė į Klaipėdą ir sakėsi čia gyvenąs kaip pasakoje.

Sutarę, kad džiazo festivalis suartina skirtingiausius žmones, tad jo metu galima vienas į kitą kreiptis „tu“, diskusijos dalyviai mėgino išsiaiškinti, kuo panašūs džiazas ir chirurgija.

„Galbūt tuo, kad džiazistai ir chirurgai taiso dievo padarytas klaidas?“, – klausė Justinas Jankevičius.

 

Renaldas Vaičiūnas į tai atsakė, kad taip teigti būtų per drąsu, o panašumas tikriausiai yra tai, kad tiek džiazas, tiek chirurgija yra gyvenimo būdas. Be to, anot jo, tiek džiazo muzikantai, tiek operuojantys gydytojai yra šiek tiek pasiutę. Žinoma, gerąja šio žodžio prasme.

„Tačiau daugiau matau skirtumų – džiazas yra švelnesnis, o chirurgija – labai aštri. Iš džiazo Lietuvoje tikriausiai sunku pragyventi, o iš chirurgijos dar galima. Didžiausias skirtumas tame, kad džiaze galima improvizuoti, o jei pradėtum improvizuoti operuodamas,  tai, ko gero, baigtųsi blogai“, – šmaikštavo žodžio kišenėje neieškantis gydytojas.

Justinui Jankevičiui paklausus, kokio džiazo plastikos chirurgas klausosi operuodamas, šis atsakė, kad mėgsta lengvesnį, kitaip - smooth džiazą, nes operuodamas negali susikoncentruoti į muziką – koncentruojiesi į savo darbą, o muzika yra labiau fonas.

„Juk tai, ką mes darome skalpeliu, yra juvelyrinis darbas, ir dar – labai rizikingas, susijęs su žmogaus sveikata ir gyvybe. Operuojant laiko pramogauti nėra“, –kalbėjo R. Vaičiūnas.

Tačiau, pasak jo,  grįžęs namo ar prie jūros stebėdamas besileidžiančią saulę ir norėdamas pailsėti, jis ne tik klauso, bet ir stengiasi susikoncentruoti į muziką. Mėgstamiausias gydytojo kūrinys yra Keith Jarrett Kelno koncertas, sulaužęs visas muzikos taisykles. Justinui paprašius, Renaldas Vaičiūnas pasidalino ir šio kūrinio istorija.

 

„Septintojo dešimtmečio viduryje Kelno ( Vokietija) operos rūmuose vykusio džiazo koncerto, į kurį buvo išparduoti visi bilietai,  scenoje buvo tik pianinas, o prie jo – jaunas, dar trisdešimties neturintis atlikėjas Keith Jarret. Jis pageidavo prašmatnaus koncertinio pianino, tačiau organizatoriai nusprendė, kad tiks ir paprastesnis instrumentas, tad atvežė panašų, bet mažesnį. Maža to, instrumentas buvo nesuderintas, pedalai prastai veikė. Atvykęs į koncertą ir pamatęs  kuo reikės groti, Džaretas tai daryti atsisakė. Vis dėlto prodiuserei pavyko jį perkalbėti. Tais pačiais metais šis koncertas, įrašinėtas nebent privačiam naudojimui, buvo išleistas atskiru įrašu. Nesklandumai įkvėpė atlikėją maksimaliai susikaupti ir atlikti koncertą taip, jog jis sulaukė milžiniško pripažinimo. Įrašytas Kelno koncerto albumas tam tikru metu buvo pripažintas sėkmingiausiai parduodamu tokio tipo albumu istorijoje, pardavimų skaičiui viršijant tris milijonus kopijų!“, – pasakojo džiazuojantis chirurgas.

Pasak jo, profesionalus muzikantas iš nesuderinto instrumento išgavo tai, ką norėjo išgauti. Kaip ir chirurgai profesionalai gali gerai operuoti su bet kokiais instrumentais.

Namuose klausydamasisi įvairios muzikos, plastikos chirurgas atsiduoda akimirkai, atsipalaiduoja, atsigauna. „Man buvo išvietę policiją, kai klausiausi Keith Jaretto. Tikriausiai, klausiausi per garsiai“, – prisipažįsta jis.

„Pirmą kartą girdžiu, kad kažkam išvietė policiją dėl džiazo. Tai tu – džiazo chuliganas!”, - emocingai sureagavo Justinas Jankevičius.

Paklaustas, su kokiu gėrimu jam asocijuojasi džiazas, džiazuojantis chirurgas įvardijo džiną su toniku. „Tonikas tonizuoja, chininas – gydomosios žolelės“, – paaiškino jis.

„Tai tu esi tiek medikas, kad negali gerti gėrimų, kurie negydo?“, – paklausė šmaikštumo nestokojantis humoristas.

Smagiai nusijuokęs, Renaldas tam pritarė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder