I. Puzaraitė-Žvagulienė pasidalijo patarimais: nepulkite visko daryti iškart!

I. Puzaraitė-Žvagulienė pasidalijo patarimais: nepulkite visko daryti iškart!

Ineta Puzaraitė-Žvagulienė, buvusi grupės „Mokinukės“, vėliau ­­­– „Studentės“ atlikėja, dviejų vaikų mama, aktyviai dalyvaujanti visuomenės gyvenime, nuo scenos dalijanti šypsenas publikai, nėra likimo apdovanota tik džiaugsmu ir gyvenimu be rūpesčių.

Didžiulis sukrėtimas šeimai buvo ankstuko atėjimas. Kas dėjosi jaunos mamos širdyje, žino tik ji pati. Skaudi patirtis buvo ir empatijos pamoka.

Ineta dalijasi savo širdies šiluma su vaikais, kovojančiais su sunkiomis ligomis ar dėl išgyvenimo, dalyvauja labdaros, paramos akcijose, padeda vaikučių šeimoms. Ankstukams ji paskyrė savo atliktą lopšinę.

Moteris prisijungė prie vieno prekybos centro labdaros projekto „Ankstukai“. Apie sveiko gyvenimo būdo pasirinkimą Ineta prabilo mūsų skaitytojams.

– Kada supratai, jog laikas pradėti sveikiau gyventi?

– Visada stengiausi prižiūrėti savo gyvenseną. Tiesa, atsiradus vaikams, vis mažiau laiko likdavo sau. Tad dabar prisijungiau prie projekto „GyventiSveikaiGera“ ir tapau jo ambasadore, kur su profesionalų pagalba pradėjau rūpintis sveika gyvensena. Aišku, keisti viską kardinaliai labai sunku.

– Kaip prasidėjo sveikos gyvensenos kelias?

– Viskas prasidėjo nuo specialistų konsultacijos. Visų pirma nuo šeimos gydytojo ir 32 tyrimų, kada išaiškėjo, kas su manimi tikrai negerai ir ką reikia keisti ir ką gydyti. Vėliau manimi rūpinosi dietologė, kineziterapeutas ir psichologė.

– Kas tau asocijuojasi su sveika gyvensena?

– Su atsisakymu visko, kas yra nesveika. Banalu, bet taip ir yra. Tai sveika fizinė būklė, sveika psichologinė būklė ir teisingas gyvensenos pasirinkimas. Būtent tai, kas tinka tau. Man nebūtina kasdien eiti į sporto salę, nes aš pakankamai daug judu, krutu namuose su vaikais. Kitiems gal daugiau energijos reikia išeikvoti ant bėgimo takelio. Svarbiausia yra pasirinkti tai, kas tinkama kiekvienam individualiai.

– Kaip pavyksta taip puikiai viską suspėti?

– Neslėpsiu, labai sunkiai. Visur bėgu ir bėgu. Tačiau jei anksčiau dažniau valgiau greitąjį maistą, dabar dažniau maisto pasiimu ir į darbą, ir kitur eidama iš namų. Iš tikrųjų, tokie dalykai daug laiko neužima. Svarbu visada prieš ką nors darant pamąstyti. O geriausia viską planuoti ir daryti jau iš vakaro.

– Kaip manai, kas dažniau yra propaguojama socialiniuose tinkluose  sveika gyvensena ar perdėtas susirūpinimas savo išvaizda, kiekvienu suvalgytu patiekalu ir kiekviena treniruote?

– Socialiniuose tinkluose pilna visko. Priklausomai nuo to, su kuo kiekvienas bendraujame ir ką pasirenkame sekti. Tačiau pastebiu, kad sveikos gyvensenos propagavimas vis dažniau aptariamas viešumoje. Manau, geri pavyzdžiai užkrečia.

– Ar manai, kad esi pavyzdys kitiems?

– Nežinau, nemanau ir nesiekiu net tokia būti. Aš gyvenu savo gyvenimą. Gerai jaučiuosi ir stengiuosi, kad laimingi būtų mano aplinkiniai. Kiekvienam linkiu to paties. Tiesiog reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir savimi. Na, o kad skaudantys raumenys, nesveikas maistas, nuolatinis nuovargis nėra sveika, supranta kiekvienas. Tad, manau, čia jau lieka tik pasirinkimo laisvė, kokį gyvenimą norime gyventi.

– Ką galėtum patarti tiems, kurie nori žengti lemtingą žingsnį sveikesnio gyvenimo link, bet neatranda savyje ryžto?

– Tiesiog pradėti viską mažais žingsneliais. Nepulti visko daryti iškart. Gal pirmiausia pabandykite susibalansuoti darbo ir poilsio režimą. Pabandysite kokias dvi savaites ir pamatysite, kaip įprasite – jau nebereiks stengtis.

Tada pabandykite susidaryti valgymo dienotvarkę. Tiesiog nepamirškite, kad, pvz., 12 val. yra jūsų pietų metas. Organizmą vėl nustatysite taip, kad po kiek laiko nereikės prisiminti. Kūnas pats signalizuos, kaip viskas turi būti. Ir vis po truputį, po truputį pirmyn ir viskas bus labai gerai!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder