Kaip „Enigma“ dainoje atsirado lietuviški motyvai?

Kaip „Enigma“ dainoje atsirado lietuviški motyvai?

Vokiečių grupės „Enigma“ dainoje „MMX (The Social Song)“ skamba ir lietuvių liaudies dainos „Ko liūdi, putinėli“ fragmentai, kuriuos dainuoja Lietuvos dainininkė Rasa Serra. Kaip elektroninės muzikos kūrinyje atsirado lietuviški motyvai, LRT RADIJUI papasakojo pati juos įdainavusi atlikėja.

LRT RADIJO klausytojas domisi muzikos subtilybėmis. „Praėjusią dieną per LRT RADIJĄ klausiausi „Enigmos“ dainos, kurioje išgirdau skambant lietuvių liaudies dainos motyvus. Kaip pasaulinio garso grupės repertuare atsirado kūrinys su lietuviškais žodžiais?“, – teiraujasi klausytojas.

Rasos Serros teigimu, „Enigmos“ kūrinys, kuriame skamba ir lietuvių liaudies dainos „Ko liūdi, putinėli“ motyvai, buvo sukurtas prieš septynerius metus.

„Enigma“ – vokiečių elektroninės muzikos projektas, sukurtas 1990 m. prodiuserio ir kompozitoriaus Michael Cretu ir jo buvusios žmonos Sandros. Projektas – todėl, kad šioje grupėje nėra pastovių atlikėjų. Kurį laiką dainavo pati Sandra, tačiau vėliau kompozitorius ir grupės įkūrėjas M. Cretu kiekvienai dainai ieškojo vis naujų spalvų ir kvietė įvairiausius atlikėjus“, – grupės istoriją pasakoja Rasa Serra.

Anot jos, 2010 m. „Enigma“, švęsdama dvidešimtmečio jubiliejų, paskelbė konkursą, kurio laimėtojams buvo suteikta galimybė prisidėti prie naujos „Enigmos“ dainos kūrimo. Konkursas vyko internetinėje erdvėje: reikėjo atsiųsti savo balso takelį, vėliau vyko balsavimas. „Enigmos gerbėjai konkurso nugalėtoja išrinko latvių atlikėją Fox Lima su daina „Fei Mea“, tačiau prodiuseris nusprendė, kad dainoje „MMX (The Social Song)“ turėtų dalyvauti ne vienas, o pirmieji keturi dalyviai, surinkę daugiausiai balsų.

„Be latvės, buvo pakviestas Marc Joshua iš Brazilijos, J. Spring iš Ispanijos ir aš, lietuvė. Pagal atlikėjos Fox Lima garso takelį mes turėjome pritaikyti kokias nors kitas dainas arba savo sukurtas melodijas. Konkrečiai mano atveju buvo prašoma liaudies dainos, aš jiems išsiunčiau keletą dainų variantų ir jie pasirinko dainos „Ko liūdi, putinėli“ dainos gabaliuką“, – prisimena dainininkė.

Anot jos, pagrindiniu dainos takeliu pasirinkta latvės Fox Lima atsiųsta daina, užėmusi pirmą vietą minėtame konkurse. Įdomu yra tai, kad dainos tekstas parašytas pačios latvės sugalvota kalba.

„Ten skamba dirbtinė kalba, sugalvota pačios dainininkės. Iš pradžių man tai pasirodė keista, bet vėliau pati papuoliau į tokį projektą, kur reikėjo dainuoti išgalvota kalba. Kurti melodijas ir sugalvota kalba dainuoti tekstus, kurių visai nesupranti, man buvo neįprasta, bet tuo pačiu ir labai įdomi patirtis“, – tikina Rasa Serra.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder